2 168 8

Ако Ердоган бъде отстранен, в Турция ще избухне гражданска война

При тази турбуленция светът върви към война, прогнозира Цветлин Йовчев

Ако Ердоган бъде отстранен, в Турция ще избухне гражданска война
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Ако турският президент Реджеп Таип Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това каза по bTV бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество. От една страна, има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална религия. От трета страна пък са кюрдите.

При опита за преврат имаше два възможни варианта, по които да се развие страната - или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое – силово да наложи волята си. Оттук нататък това е еднопосочен Няма как да очакваме, че в Турция нещата ще се развият така, че ще имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта.

По думите му ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ.

В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война, припомни Йовчев.

При тази турбуленция светът върви към война. Дали тя ще се разрази като поредица от регионални конфликти, дали в повечето случаи ще имаме информационни хибридни форми на тази война, това вече е друг въпрос, коментира Йовчев.

Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни, предупреди бившият МВР шеф.

Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток, заяви още Йовчев.

Трябва да ограничим и да поставим под контрол миграцията, подчерта той.

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГФС
  Отговор
  1 09:10  25.07.16
  ТОВА Е ЛАЖА МАНИПОЛИРАЩА
 • onq s konq
  Отговор
  2 10:24  25.07.16
  Абсолютна истина си е това за гражданската война в Турция,която е много вероятна ако Ердоган беше премахнат.Положението щеше да стане същото като в Либия и Ирак след премахване на държавните им глави,които с твърда ръка и тиранични действия удържаха целостта на държавите си.Само че Турция е от несравнимо по-голям калибър от тях,СЪСЕД НИ Е,ВЪОРЪЖЕНА Е ДО ЗЪБИ С НАЙ-МОДЕРНО ОРЪЖИЕ и при една битка за власт между про-европейци и ислямисти,неминуемо ще се намесят и кюрдите.Следва КОСВЕНА НАМЕСА И НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ и войната е готова.За съжаление при тоя сценарии България ще бъде на първия ред на военната сцена ,а вероятността някой от свъхактивните персонажи да падне в публиката е повече от сигурна.
 • Киро
  Отговор
  3 10:33  25.07.16
  Ква гражданска война бе, ако армията беше излязла както трябва и да хване за гушата всички дървещи се ислямисти, точно за 2 седмици щяха да си седнат на г.за! Пример - при последния преврат, в който е имало истинска намеса на военните, жертвите са били 10 000. Дали е имало гражданска война или чалмите кат са видели, че няма да има милост и са се покрили по миши дупки??

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 11:22  25.07.16

  До коментар #3 от "Киро":

  Забравяш че армията е огледало на политическата ориентация на населението,защото тия войници не идват от Марс,а точно от обикновените турски семейства и възпитани от тях.В потвърждение на думите ми е и едромащабната чистка на Ердоган сред редиците на всички сфери от социалния живот на страната,а не само в армията и полицията.Така че кой кого ще "хване за гушата" е много спорен и непредвидим.

  Коментиран от #5

 • кроко
  Отговор
  5 13:20  25.07.16

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Конски, Кирето си прав - Атаюрк когато им показал алтернативата или да свалят феса или да им свали главата, едва ли той и потдръжниците му са били мнозинство.
 • Вирус
  Отговор
  6 15:30  25.07.16
  "Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток" А другите между 20 000 и 900 000 без документи??? -предимно млади мъже мюсюлмани с неизвестна самоличност- една потенциална многохилядна армия в центъра на ЕС...
 • мъжкар
  Отговор
  7 16:49  25.07.16
  Ердоган трябва да се позавърти малко и из България и да въведе ред и тука!!!Много хитър и прозорлив политик който знае какво иска и не се срамува да използва всички средства за да го постигне.
 • шпай
  Отговор
  8 09:57  26.07.16
  Почеркът на ЦРУ. Реджеп се сдобри с Володя, но засега знаем прекалено малко. Коментираме коментари и преразкази

Напиши коментар:


Публикувай