726 0

ВКС се произнася до края на седмицата за партията на Местан

ВКС се произнася до края на седмицата за партията на Местан
Снимка: БТА
Калина Петрова

До края на седмицата  Върховният касационен съд ще излезе с окончателно решение за регистрацията на партия ДОСТ на Лютви Местан, съобщи БНР. Местан обжалва решението на Софийския градски съд, който отказа да регистрира формацията.

На заседанието днес Касационната прокуратура обяви, че жалбата е основателна, като решението на Софийския градски съд е нищожно. На излизане от сградата лидерът Местан отказа коментар с мотива, че е дал писмено заявление в прокуратурата, че няма да прави изявления до окончателното решение на съда:

Няма да правя коментари преди да чуем решението на съда. Съдът и без това е обект на много силни атаки от най-различни фактори, да го оставим да си свърши спокойно работата. Писменото ми заявление остава в сила.

Преди две седмици Софийският градски съд (СГС) отказа регистрация на ДОСТ. Според съдия Лилия Илиева, партията е етническа и въпреки че формално документите за регистрация отговарят на закона, те не съответстват на духа му. Лютви Местан отхвърли това твърдение:

В абсолютно всички български партии преобладава определен етнос, като членска маса. Означава ли, че всички български партии са етнически или този принцип се прилага само спрямо определена категория български граждани? Да смятаме ли, че те са второ качество и нямат право на политическо сдружаване?

В жалбата си Местан твърди, че решението на съдия Илиева е било предубедено.

 

София / България


Напиши коментар:


Публикувай