810 0

26 юли: България в снимки

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Венцислав Михайлов

Алпинисти обезопасяват с мрежи скалите над пътя Смолян -Асеновград. Движението на автомобили е затруднено, защото се спира за определено време.

Община Стара Загора започна от днес премахването на незаконно построени 29 постройки в местността "Зайчева поляна" в ромския квартал "Лозенец". 16 от постройките бяха доброволно съборени от обитателите им, като днес с багер бяха премахнати останалите девет.

Жителите на хасковското село Тракиец по стара традиция на днешния православен празник Успение на Света Анна се събират край храма носещ името на майката на Дева Мария, прочут с лековитата си за очни заболявания вода от аязмото. Отец Никола отслужи тържествен водосвет и освети курбана, приготвен от ранни зори за гостите.

До 35 градуса по целзий достигна температурата в Монтана днес. Много жители и гости на града потърсиха прохлада по плажните комплекси.

Един от най-предпочитаните летни туристически маршрути в Пирин е до Попово езеро. То е дълго 480 метра и широко 336 метра. С площ от около 132 декара и дълбочина от 29.5 метра то е най-голямото и най-дълбокото в Пирин, а за страната е на четвърто място по големина и на второ - по дълбочина. Разположено е на 2234 м н. в. на дъното на най-големия циркус в планината – Поповоезерния, и е заобиколено от върховете Сиврия, Джано, Кралев двор, Момин двор и Джангал. Според една от най-популярните легенди езерото се нарича Попово, защото в него се хвърлил от мъка поп, който страдал по опозорената от турците му дъщеря. Когато попът се удавил, килимявката му изплувала и така се образувало островчето в езерото.

България


Напиши коментар:


Публикувай