783 4

Решението на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата

Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз

Калина Петрова

Миграционната криза в Европейския съюз и последствията за региона бяха акцент в разговора на президента Плевнелиев с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Любляна. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Мирослав Церар бяха единодушни, че единственото възможно решение на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата, валидни за всички държави членки на Европейския съюз.

„България инвестира много средства и усилия и напълно спази правилата, валидни за Шенгенското пространство и предвидените в Регламента от Дъблин. Затова страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза“, посочи държавният глава.

Словенският премиер оцени високо полицейското сътрудничество, постигнато между държавите в региона и изрази безусловна готовност на Словения при необходимост да сътрудничи на България за справяне с миграционния поток.

Росен Плевнелиев и Мирослав Церар призоваха за ускоряване на процеса по създаване на обща европейска защита на външните граници, която да предотврати бъдещи кризи и да възвърне усещането за сигурност у европейските граждани. Европейският съюз трябва да покаже характер и да се придържа към фундаменталните си ценности, трябва да действа единно и ефективно, посочиха българският президент и словенският премиер.

В рамките на разговора беше поставен фокус върху регионалното сътрудничество и интеграцията на Балканите в ЕС, като ключ към решаване на редица предизвикателства, свързани със сигурността и икономическия просперитет на региона.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев се срещна и със заместник-председателя на Държавния сбор (Парламента) на Словения Матяж Немец. Двамата отчетоха необходимостта от засилване на комуникацията в сферата на сигурността между европейските държави. Президентът потвърди готовността на България да допринесе за свързаността и стабилността в региона. „Единственият начин да имаме мир на Балканите е всички заедно да вървим по пътя на европейската интеграция“, подчерта държавният глава.

Словения и България могат пълноценно да развиват сътрудничеството си и в областта на сигурността, дигиталната икономика и културата, посочи още президентът Росен Плевнелиев.

Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз

България и Словения са незаобиколим фактор на мир и просперитет в Югоизточна Европа от гледна точка на бъдещето на региона и посоката на развитие. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор по време на официалното си посещение в Любляна.

Президентът призова съвременните предизвикателства в Европа да бъдат посрещани с дипломация и сътрудничество. „Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви Росен Плевнелиев.  Двамата държавни глави се съгласиха, че България и Словения заедно трябва да играят решаваща роля за продължаване на процеса на разширяване на ЕС със страните от региона.

Двамата президенти обсъдиха развитието на ситуацията в Република Турция. Росен Плевнелиев изрази загриженост от събитията в южната ни съседка и повтори призива си върховенството на законовия ред и гражданските права и свободи да бъдат спазвани без изключение. „Сега е времето на всички трудности да се отговори с повече демокрация“, категоричен беше президентът. Европейският съюз трябва да помогне в Турция да бъде запазено нормалното функциониране на институциите и върховенството на закона и да бъде гарантирано доброто образование, заяви още Росен Плевнелиев.

Миграцията е едно от предизвикателствата, които Европа трябва да посрещне с единство, с навременни и адекватни решения, заяви още президентът Росен Плевнелиев. От Любляна държавният глава отправи призив Европа да действа по-категорично за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, за да преодолее кризата от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС.

В контекста на миграционната криза президентът  посочи, че България е изградила много добри отношения с турските институции. „Имаме справедливо споразумение за реадмисия с Турция“, коментира Росен Плевнелиев и изрази надежда то да бъде прилагано ефективно.

Двамата държавни глави бяха единодушни за необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма и подчертаха, че европейските общества не трябва да се поддават на страха. „В условията на предизвикателства пред Европа и сигурността на нашите страни от жизнено важно значение е и сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността, особено в рамките на НАТО“, посочи Росен Плевнелиев. Според президента, трябва да се засили сътрудничеството и обменът на информация между разузнавателните служби на европейските държави.

В отговор на журналистически въпрос българският президент заяви, че България, заедно с Румъния, ще настоява за ясен план и перспектива за отпадане на визите за пътуване на български граждани за Канада. Този въпрос може да бъде обвързан и с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада. „Очакваме да получим такава перспектива и сме оптимисти за следващата фаза на преговорите. Осъзнаваме важността на Споразумението за свободна търговия с Канада. България ще подкрепи усилията на ЕС, така че да се намери справедливо решение, което да защити правата на всички европейци“, заяви президентът Плевнелиев.

Трябва да допълним добрия политически диалог с още по-добро икономическо сътрудничество, заяви словенският президент Борут Пахор. Словенският президент изрази убеденост, че силните позиции на България и Словения в рамките на ЕС и НАТО могат да допринесат да се чува гласът на двете страни по въпросите на регионалното развитие и сигурността в Европа и на Западните Балкани. „Вярваме, че европейската идея и силните европейски институции ще надделеят над актуалните предизвикателства, но трябва да положим заедно усилия“, каза президентът Борут Пахор.

Президентът заяви, че България се поучи и ще следва примера на Словения при осъществяването на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

По повод официалното посещение на българския държавен глава в Любляна и като израз на отличния диалог и приятелство между двете страни президентите Росен Плевнелиев и Борут Пахор откриха „Пейка на приятелството“ в Община Медводе. Инициативата е традиционна за словенските домакини.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев ще проведе разговори и с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, със заместник-председателя на Държавния сбор (словенския Парламент) Матяж Немец и с кмета на Любляна Зоран Янкович. Президентът ще посети високотехнологичния институт „Йожеф Стефан“, където ще се запознае с иновативни проекти в областта на биокибернетиката и роботиката.

 

 

Словения


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Goro Lafchi
  Отговор
  1 18:20  25.07.16
  Ура, нашия има решение на кризата! Вече съм спокоен.
 • БайХуй
  Отговор
  2 19:42  25.07.16
  Телена ограда 5 метра висока и ток 220 волта по нея...

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  3 20:17  25.07.16

  До коментар #2 от "БайХуй":

  Не е достатъчно... Трябва тока да е и поне 2 А! И на всеки 10 метра, табеела с лика на някой народен избранник и министри и президенти от началото на прехода и досега! с надпис - ААхтунг! ако влезете, това ви чака....! И отдолу с малък шрифт - Ахтунг - половината български народ емигрира и измря, поради онези на снимката - виж по-горе...! ЕНД! Гуттен Райзе! Мисля, че това ще свърши работа...
 • кроко
  Отговор
  4 21:13  25.07.16
  Неотклонното спазване на правилата ми звучи като на всяка цена да си държим главата в пясъка! За протокола: не е по правилата една германска кукуфелница да покани милиони мюсюлмани в Европа, нито е по правилата да изнудва после другите държави да ги приемат и да им берат дертовете. Така че м...та им на правилата.

Напиши коментар:


Публикувай