894 0

България приютила 6 пъти по-малко бежанци

Преглед на печата

България приютила 6 пъти по-малко бежанци
Снимка: БТА/ AP

България е предоставила бежански или хуманитарен статут на шест пъти по-малко имигранти от началото на тази година в сравнение с предишната. Това показва справка на ресорната държавна агенция (ДАБ), публикувана на сайта й, пише в. "Монитор". За цялата 2015 година страната ни е дала закрила на 5600 чужденци, или средно на около 2800 души за всяко от двете полугодия. В същото време за първите шест месеца на тази година - от януари до края на юни, предоставените бежански и хуманитарен статути са едва около 490. Причината за драстичния спад от една страна се дължи на значително по-малкия брой имигранти, поискали да получат закрила в страната ни. 

Пет спирачки пред съдебната реформа

Сигналите срещу магистрати да имат ЕГН на подателя, стажът на инспекторите да се приравни към този на съдии и прокурори с цел по-голямо обезщетение, членството в съсловни организации задължително да се декларира, кариерните бонуси за членовете на ВСС и опит за орязване на съдийското самоуправление, пише в. "24 часа". Това са най-спорните предложения за промени във втория пакет на Закона за съдебната власт след цедката на депутатите от правната комисия, които редактираха проекта на Министерския съвет. Докладът на комисията по законопроекта вече е готов. На извънредно заседание във вторник народните представители ще го гласуват в пленарната зала.

Колектор свързва „Драгалевци“ с канализацията на София 

Канализационен колектор под бул. „Черни връх“ да свързва столичния квартал „Драгалевци“ с канализационната мрежа в София, искат от сдружение „Граждани за София“ и „Жените за Драгалевци“, пише в. "Труд". Те настояват да се удължи срокът за реконструкция на булеварда, за да може да се прокара канал, който да отвежда отпадъчните води от квартала.

Бизнесът се раздвижи, заемите чупят рекорд

Месец юни е бил изключително добър за банките в страната, става ясно от данните на БНБ, пише в. "Стандарт". През юни общата сума на отпуснатите банкови кредити се увеличава с 635 млн. лв., което е рекорд от доста време насам. Така общата сума на заемите достига 64,886 млрд. лв. Основно ръстът през юни се дължи на раздвижването на бизнеса. Явно мениджърите гледат по-оптимистично в бъдещето и стартират нови проекти. След увеличение на отпуснатите бизнес заеми през април само с 80 млн., и спад през май с 59 млн., през юни се отчита увеличение на кредитите за фирмите с 298 млн. лв. Така общата сума на заемите на предприятията достига 49,961 млрд. лв.

НАТФИЗ с нова програма за драматични актьори

Нова програма "Актьорство за драматичен театър" по квалификационна степен "Професионален бакалавър" предлага НАТФИЗ "Кр. Сарафов", пише в. "Дума". Тя е тригодишен интензивен тренингов и образователен процес, организиран в модулна структура, чиито градивни блокове са свързани чрез принципа на натрупване и заедно създават условията (навици, умения, знания) за цялостно развитие на природата на актьора. Неин фундамент е дисциплиниращото изискване към човека, който я следва, да се впусне в процеса на безусловно опознаване, преоткриване и усъвършенстване на огромните възможности на тялото, гласа, въображението, на експресивността на човешката природа в нейната цялост с цел създаване на автентично, спонтанно сценично действие в контекста на театралната ситуация, а оттук - на взаимодействие с партньора и публиката.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Вдъхновението Европа

  Вдъхновението Европа

  Нападенията в Германия и атентатът в Ница отместиха погледа на европейците от най-важния въпрос: - В какъв ЕС искаме да живеем? Европа се нуждае от ...
  25.07.2016
  1 453
  1

Напиши коментар:


Публикувай