1 286 3

ДОСТ обори съда за регистрацията

ДОСТ обори съда за регистрацията
Снимка: БТА
Калина Петрова

При прецизна проверка на приложените към заявлението ни доказателствени материали се оказва, че Прокуратурата има претенции за общо сгрешени 19 броя декларации на учредителите на ПП ДОСТ, участвали в Инициативния комитет на дата 27.02.2016 г. и в  Учредителната конференция, провела се в НДК на дата 10.04.2016 г. Това се казва в официално съобщение на ДОСТ във връзка с позицията на Прокуратурата по време на откритото заседание на ВКС относно регистрацията на ПП ДОСТ, която закономерно получи широк медиен  отглас.

Те са разпределени, както следва :

-         13 броя декларации с коригирани ЕГН ( от самите учредители, попълнили декларациите!!!) ;

-         4 броя декларации, за които Прокуратурата се съмнява, че са със сходен почерк и подпис ;

-         1 брой декларация без ЕГН;

-         1 брой декларация на лице под 18 години.

На Учредителната конференция на ПП ДОСТ присъстваха общо 1084 учредители. Ако, без да коментираме основателността на претенциите на Прокуратурата, тези 19 учредители с оспорени декларации бъдат извадени, каквото съгласие декларирахме в хода на откритото заседание на ВКС, получаваме 1084 - 19 = 1065 безспорни учредители с коректно попълнени декларации при изискуем минимум по Закона за политическите партии 500 учредители. Т.е. Учредителната конференция на ПП ДОСТ е проведена от 1065 учредители при законово изискване от 500, което означава, че участниците, дори без оспорените от Прокуратурата, са с 565 повече, което е над два пъти и това по никакъв начин не поставя под съмнение законосъобразността на проведената Учредителна конференция.

Относно останалите претенции на Прокуратурата, които засягат декларациите на още 198 учредители, чиято нотариална заверка е след датата на проведената Конференция, обяснението е много просто – това са учредители, които попълниха декларации в деня на Конференцията - 10.04.2016 г.,  преди нейното започване. И понеже 10 април беше неделен, неработен ден, тяхната нотариална заверка бе направена впоследствие. Няма никакво съмнение, че тези хора са присъствали на Конференцията, което личи от техните подписи в присъствения списък. Въпреки това, дори и тези 198 декларации да бъдат оспорени отново, в крайна сметка броят на учредителите би бил 867. Т.е. с 367 над изискуемите по Закон 500.

Абсолютно несъстоятелна е претенцията, че във формулярите на декларациите липсва дата и реквизит българско гражданство, защото наличието на българско ЕГН е най-точният признак , че лицата са български граждани, които освен това де факто и де юре са декларирали, че са български граждани, съгласно т.2 от Декларацията. Текстът гласи, че съответният декларатор и учредител отговаря „на законовите изисквания за членство в политическа партия“. Това включва и статута на гражданин. Освен това припомняме, че с изменение на чл.11(Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) в Закона за политическите партии изразът “български гражданин“ се заменя с „гражданин“, без тук да е необходимо да коментираме мотивите на Законодателя.

Несъстоятелно е и съображението за липсваща дата до подписа в декларациите, защото има отразена дата в регистрационния номер на всяка една от декларациите, а най-сигурното доказателство, че декларациите на достатъчен брой учредители са попълнени и подписани преди началото на Конференцията, е заверката от специализиран орган – българския нотариус.

Сметнахме за необходимо да актуализираме тези факти заради коректната информираност на всички, които се интересуват от казуса с регистрацията на ПП ДОСТ. Надяваме се, че описаните по-горе спорни претенции, дори да се окажат основателни, са нищожни по количество и по никакъв начин не дискредитират законосъобразността на приложените доказателствени материали към заявлението за регистрация на ПП ДОСТ, се заявява в официалното съобщение на ДОСТ.

 

 

 

 

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  1 15:30  26.07.16
  ТОЗ ДЪРТ НЕ МИРЯСВА
 • незнайко
  Отговор
  2 17:07  26.07.16
  А колко от тези 1065 учредители не са мюсюлмани? Колко от тях са с двойно гражданство? Защо това не се казва? Това си е истинска турска партия в БЪЛГАРИЯ. Трябва да се приеме закон, само християни в Народното събрание. Турците се подиграват с нас. Ще се върнем над 130 години назад.
 • БайХуй
  Отговор
  3 02:51  27.07.16
  Нема ли некой луд та фърли едно шишане в главата на тоя гад?!

Напиши коментар:


Публикувай