1 390 0

Скумрията норвежка, сафридът от съседите

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска. С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус. Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, съобщиха за в. „Монитор” от сдружението на рибарите „Черноморски изгрев”. В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Милионерите Баневи знаели кой подпалил палата им в "Бояна"

"Хората, които стоят зад атентатите срещу нас, са известни. Но адвокатите ни и разследващите  ни посъветваха да не ги споменаваме, за да не пречим на следствието." Това е заявил пред в. "Труд" Николай Банев. Рано сутринта в понеделник двама с маски на лицата влизат в имението на Баневи  в кв. "Бояна" и го подпалват. Милионерите твърдят, че атаките срещу тях са заради бизнес и политика. Часове след палежа Евгения Банева разказа, че преди дни непознат мъж поискал по телефона да му бъдат предадени 500 000 евро. След отказа й той я посъветвал да си купи нови мебели.

Наемателят на склада с контрабандните цигари управлява фирма на Драшков-младши

Фирма на бизнесмена Стефан Киров е наемател на склада с контрабандните цигари, който ГДБОП и Агенция “Митници” разкриха при мащабна акция тази седмица, научи в. “24 часа” от източник, запознат с разследването. В миналото Киров е арестуван за ДДС измами. Собственик на склада е фирмата “Ай Ти Ди Инвест” ЕООД на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. В понеделник той потвърди това, но отказа да назове кой е наемателят, който се издирва, тъй като не иска да пречи на разследването. Акцията на ГДБОП и митниците разкри контрабандни цигари за над 1,3 млн. лв. Първо бе заловен тир с 200 мастербокса на ГКПП Дунав мост. След това разследващите открили и откъде ги е заредил - склад в село Нови хан до София, който се оказа собственост на Иван Драшков. Там са намерени още 150 мастербокса без бандерол. Бившият зам.-шеф на ДАНС е разпитван в Агенция “Митници”, където се води разследването. Има пряка връзка между наемателя Стефан Киров и Иван Драшков, установи проверка на “24 часа”.

Русия опроверга твърдения на Николай Ненчев

Министерството на отбраната на Руската федерация не е било уведомено от военното министерство на България за допуснати от руски военни самолети нарушения на правилата за полети в "българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО" и би искало да получи разяснения за това какво представлява тя, предаде ТАСС, като цитира говорителя на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков. Той коментира изказване на българския министър на отбраната Николай Ненчев в интервю, пише в. "Дума". Понеже министерството неведнъж било заявявало, че полетите над Черно море стават с включени транспондери и в пълно съответствие с международните стандарти, руската страна изразява искрено недоумение от думите на министъра на отбраната на България.

Археолози с находка под бивша военна база

Археолози на Националния исторически музей откриха голяма антична сграда на полуостров Червенка, обяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, пише в. "Стандарт". На мястото, където сега работят учените, доскоро бе разположена секретна база на военноморския флот. Сега там работи екипът на доцент Иван Христов от НИМ. През този сезон учените успяха да навлязат във вътрешността на разположената край брега крепост. Тя е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.). В последната седмица се показаха на по-голяма дълбочина жилища на древногръцко население, заселило полуострова още в V век пр.Хр. Сградата, която проф. Димитров обяви за голямо откритие, заема площ от 400 кв.м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток.

България


Напиши коментар:


Публикувай