858 0

Екстрадицията на Гюлен може да се проточи заради дългата процедура

Стопкадър: БНТ
Стопкадър: БНТ
Калина Петрова

Искането за екстрадицията на Фетхуллах Гюлен от страна на Турция може да бъде взето от следващата администрация на Съединените щати заради дългата процедура.

Стратегическото партньорство между Турция и Съединените щати, обаче, може да пострада, ако Гюлен не бъде екстрадиран, заяви за БНТ директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева, цитирайки изявление на президента Ердоган.

В сутрешния блок на БНТ тя допълни още, че молбата за екстрадиция трябва да бъде подходящо оформена, както и разгледана от съответния съд в Съединените щати. А това няма как да се случи за няколко седмици.

"Нека да не забравяме, че през последните години статута на Гюлен се променя драматично. САЩ ще трябва да се съобразят със състоянието на демокрацията, човешките права, правовата система в Турция, за да могат да вземат решение за екстрадирането на Гюлен, това няма да е лесно, но при всички случаи този разрив ще се отрази и на сътрудничеството им в други области за жалост включително и в НАТО", заяви Чернева.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай