1 381 1

Лукарски: Разширяването на Язаки с трети завод у нас изпраща силно послание

То показва предимствата на България като инвестиционна локация

Лукарски: Разширяването на Язаки с трети завод у нас изпраща силно послание
Снимка: Министерство на икономиката
Калина Петрова

„Разширяването на присъствието на „Язаки“ и изграждането на трети високотехнологичен завод на японския автомобилен концерн у нас е положителна референция за други утвърдени международни компании. Това затвърждава доверието на инвеститора в стабилността и предвидимостта на бизнес средата, която България предлага“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на третия поред завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили у нас на японския гигант.

Инвестицията е в размер на 50 млн. евро и ще бъде реализирана в Община Димитровград. Очаква се новата производствена локация да разкрие над 3000 работни места. На събитието присъстваха заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, областният управител на Област Хасково Станислав Дечев, кметът на Община Димитровград Иво Димов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители от висшето ръководство на инвеститора.

По думите на Лукарски страната ни става все по-привлекателна за иновативни и високотехнологични производства. Привличането именно на такива производства, създаващи висока добавена стойност са приоритет в провежданата от правителството политика. „Показателно за постигнатите резултати от тези усилия е решението на Язаки да установи трето високотехнологично производство у нас“, допълни Лукарски. „Тази инвестиция е индикация и за доброто взаимодействие между местната и централната власт. Надявам се, че тя ще доведе до разкриването на нови съпътстващи производства, които ще стимулират развитието на местната икономика“, посочи още икономическият министър. Лукарски подчерта, че присъствието на такъв сериозен инвеститор в региона и разкриването на нови работни места в завода на Язаки ще допринесе за справяне с безработицата и повишаване на стандартите на живот в дългосрочен план.

„Изборът на място за инвестицията направихме благодарение не само на съдействието, което получихме от местната власт, но и на развитата инфраструктура и човешкия капитал“, каза главният оперативен директор и член на Борда на директорите на „Язаки Европа“  Уран Заман. По негово мнение в региона на Димитровград има сериозни традиции в производството, както и добре подготвени кадри.

Рома Будриене, управител на „Язаки България”, изказа благодарност към екипа на Българска агенция за инвестиции за оказаното съдействие при реализиране плановете на компанията у нас. Тя допълни, че заводът на Язаки в Димитровград ще е най-големият в България, а след като заработи, компанията ще има над 8000 служителя у нас. Клаус Щеркер, ръководител на Бизнес единица в „Язаки Европа“, отбеляза, че в момента тече процес по набиране на кадри, като изискванията са изключително високи, защото новият завод ще изпълнява поръчки за Мерцедес Бенц.

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че катализатор за привличане на инвестицията на Язаки България е изграждането на магистралата. По негови думи предстои реализирането на още две инвестиции в заводи в Димитровград. Заместник министър-председателят Дончев от своя страна подчерта, че такива инвестиции се случват, когато се влагат сериозни усилия в подобряване на условията за бизнес и ще предстои още много работа. „Не е далеч моментът, когато в България ще се произвеждат цели автомобили“, завърши той.

„Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията. Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители Рено и Форд.

С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 г. служителите на фирмата са близо 5 000. По този повод компанията бе отличена на годишните награди „Инвеститор на годината за 2014 г.“ на Българската агенция за инвестиции в категорията „Инвестиция в човешки капитал“. 

Заводите на Язаки в Европа към този момент са 18, с повече от 30 000 служители.

Хасково / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • специалист
    Отговор
    1 20:30  28.07.16
    Никой да не се заблуждава.Тази компания има заводи в които ще получавате по 500лв на месец ако сте на поточната линия и по 800 до 1000лв ако сте инженер.Тази компания не е дошла тук с цел инвестиция а с цел колонизация.За мен това не е никаква инвестиция защото в момента хората бягат масово от БЪЛГАРИЯ именно заради тези заплати от 300 до 500лв.С 500 лв на месец за какви подобрения на условията на живот говорите ве за какво справяне с безработицата говорите ве хората ще бягат масово скоро време от тия предприятия.И искам да припомня на широката общественост че наскоро народното събрание гласивя да се похарчат 2.5 милиарда лв от държавния бюджет за 2 военни кораба и 10 изтребителя и някоя друга джипка това онова.Пак искам да напомна че с тази сума могат да се отворят някалко завода като на ЯЗАКИ които да са изцяло български и хората там да получават заплати съизмерими с европейските.А към днешна дата какво виждаме харчим нашите милиарди за корабчета и самолетчета а чакаме японци турци китайци и не знам кви си да идват тука и да ни заробват отново и отново за някакви мизерни пари да им работим тука.Е уважаеми БЪЛГАРИНО да ти е честит новия завод на ЯЗАКИ и 500лвовата заплата в него.

Напиши коментар:


Публикувай