1 797 12

Плевнелиев доволен

Плевнелиев доволен
Калина Петрова

Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори.

Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. Според президента, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.

Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава (и по-конкретно правната сигурност). Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание. 

Според президента, намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.

Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.

Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд.

Президентът е удовлетворен, че Конституционният съд споделя  изложените в искането аргументи.

София / България

Още по темата

 • Трифонов: Зорлем ме тикат към политиката

  Трифонов: Зорлем ме тикат към политиката

  Мисля, че Конституционният съд и разни други субекти ме тикат към нещо, което се двоумя, аха да си разказвам вицове, но когато някой си го проси си ...
  29.07.2016
  12 985
  59
 • Шоуто продължава!

  Шоуто продължава!

  Конституционният съд отряза три въпроса от референдума на Шоуто на Слави. Това се очакваше и няма как да стане изненада. Изненада щеше да е всичко ...
  28.07.2016
  4 658
  8
 • Конституционния съд отряза три от въпросите на Слави

  Конституционния съд отряза три от въпросите на Слави

  Конституционният съд обяви три от въпросите за референдума, иницииран от Шоуто на Слави. Ето и официалното съобщение на Конституционния ...
  28.07.2016
  2 480
  16
 • Контрамотивите срещу президента

  Контрамотивите срещу президента

  Инициаторите на референдума от Шоуто на Слави изнесоха мотивите си, с които оборват исканията на президента Росен Плевнелиев за ...
  6.07.2016
  2 377
  12

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • като гост
  Отговор
  1 17:40  28.07.16
  "...Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация...." и Плевнята съвсем се е "демократизирал" по БКП-Комсомолска линия май? ако това, което твърди е демокрация, аз съм мастодонт... Демокрация, означава да се зачита мнението на народа, а това става чрез допитване референдууми! ала нещо и Президента и съда и депутатите ни са ссе разминали с демокрацията наобратната посока май? стига бе, стига 72 години тоталитарен комунизъм или наричан още диктатура! няма ли да ви омръзне даа сте на власт и да ни мачкате? ай стига демагогия де, не се наситигте на това...!
 • Иван
  Отговор
  2 17:44  28.07.16
  Плевнелиев !!! Наи-големият Български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля медиите които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!!

  Коментиран от #4, #6

 • като гост
  Отговор
  3 17:44  28.07.16
  " ... Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. ..." Ако това е демокрация, то в терминологията трябва да се промени смисъла на думата със значението на тоталитарна диктатура! И как ще се изрази волята на народа, като не го допускате до референдууми и не му позволявате да учавствува в управлението на страната? ето това този "велик" тоталитарно комунистическийй молодець комсомольскию юначина нека поясни по медиите, че ние демократичните селяндури да схванем?!!!! айде г-н Президент, обясни ни как народа ще си упражни гласа, като нито го допускате да изрази мнение нито му давате някакви права освен да ви снася данъци за да лапате и да го правите на маймуни? Чакаме отговор по медиите лично от Вас, "демократа"!
 • като гост
  Отговор
  4 17:47  28.07.16

  До коментар #2 от "Иван":

  ИВАНЧО, спокойно ще се уредиш на всяка работа на лапачка по този начин...дерзай момче, отлично сес правяш! ние НАРОДА искаме просто да знаем, каква е тая демокрация, че уж ние народа трябва да изразим мнение, а нито ни питат, нито ни позволяват да определяме правилата на обществото, а ни ги натрисат "демократично" шайка излбрали се и самопреизбиращи се мафиоти? Ето това искаме да знаем. браво момче, при соца и сега ставаш отличен подлизурко и доносник вероятно - ОТЛИЧЕН! С такова четкане, може и депутат да те назначат, БРАВО!

 • гооост
  Отговор
  5 18:08  28.07.16
  И познайте сега от раз, кой ще спечели класацията "Недостойните българи" ?
 • 6 19:28  28.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • подлога
  Отговор
  7 20:02  28.07.16
  Щом народът реши да има 120 в парламента,да свикват Велико събрание и да променят конституцията.Глас народен ,глас Божий.Пак ни нае..ха .Дано сега Слави се кандидатира за президент и да го изберем за да го нач.каме на свинете ,които ни мачкат вече 70 год.
 • кроко
  Отговор
  8 09:17  29.07.16
  Явно под демокрация/управление на народа не се има в предвид че "народа управлява", а по-скоро "народа го управляват"!
 • реформатор на деформаторите
  Отговор
  9 10:27  29.07.16
  На 28.07.16г Българската Политическа Мафия чрез Дванадесет-те си Прислужника погреба и последните остатъци от демокра ция в държавата ни!!!
 • реформатор на деформаторите
  Отговор
  10 10:28  29.07.16
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ПРИСВОИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ! А за Плевнелиев нямам думи - това е най- сатанинското създание ва България!!! С какво право ти - който си заминаваш ,след като си спечелил всенародната погнуса , продължаваш да се гавриш с народа !!!Сега разбирам , че господ си е знаел работа, колкото и гадно да звучи
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  11 13:58  29.07.16
  РЕДКО СРЕЩАНА МИЖЕТУРКА. ДОБРЕ ЕЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ.
 • 999
  Отговор
  12 14:07  29.07.16
  Защо не сезира този измислен съд ,че се регистрира етническата партия на Местан Паша? България никога не е имала по гнусен и предателски държавен глава, но господ има, само се замислете какво се случи с семействата на някои водещи БГ политици?

Напиши коментар:


Публикувай