1 779 2

Екорецептите или как да заквасите млякото?

Калина Петрова

Много от домакините, колкото и да са заети в днешното забързано време, се връщат към екохраната и рецептите на баба. Мнозина от тях биха предпочели да заквасят домашно кисело мляко, традиционно за българската трапеза. Темата за ползите и вредите от млякото е обсъждана многократно и за съжаление е прекалено дълга.

За тези, които са мераклии, процедурата по приготвяне на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да си приготвиш такова. Трябват ти единствено качествено домашно прясно мляко, няколко буркана и едно родопско одеяло. Но като, че ли твърде важен е компонента закваската. Ето и какъв опит споделя  Миринда в bg-mamma:

„Преди 6-7 години гледах тук експеримент за заквасване на мляко, който ми беше страшно интересен и полезен. И понеже близки от Златоград ме снабдиха с 5 литра истинско  прясно мляко, реших да актуализирам експеримента.

И така – ето моето вихрене около млякото и получените резултати.

Първо получих подробни инструкции от баба как се кваси мляко. И друг път съм квасила, все успешно, но друго е баба да те инструктира. Млякото си го донесох сварено, за да не се развали по път, та се наложи да го загрея. Баба каза – слагаш малкото пръстче в тенджерата и броиш до 10. На 10 вече трябва едва да издържаш топлината. Измиваш хубаво всички буркани, капачки и ползваш различни лъжици за закваската. Изпълнено – готова съм!
Ето млеката, които взех от магазина за целите на експеримента:

Закваската – чаена лъжичка от съответното кисело мляко  размих в половин кафена чашка прясно мляко и изсипах в буркана. Количеството закваска определя киселия вкус – колкото повече закваска, толкова по-кисело става млякото. Баба ми го прави по-сладичко затова се съобразих с количеството закваска – малка чаена лъжичка.

След това завих бурканите в родопско одеяло и ги оставих за 4 часа. Времето под одеялцето също влияе на киселия вкус. Колкото по-дълго са завити – толкова по-кисело става млякото.

 След  4 часа ги оставих да се охладят и после ги прибрах в хладилника, за да ги дегустирам студени на закуска.

Утрото започва с хапване на кисели млека:

Номер 1 – Бор Чвор! Направо съм впечатлена от каймака, гъстота и вкуса на заквасеното с Бор Чвор мляко. Приятно сладичко, но с достатъчно киселост, гъсто и на вкус точно като на баба ми. Това ми е фаворитът и на вкус, и на консистенция.

Номер 2 – Елена! Чудесно се закваси и с Елена! Млякото е достатъчно гъсто, вкусно, леко по-сладко, отколкото ми допада, но определено е добре. Каймак също си има – най-любимата ми част за хапване.
 

Номер 3 – Димитър Маджаров! Да, става, но няма достатъчно каймак и е малко по-рядко. Като цяло бива, както казват в Златоград. Просто бива = трето място.

Номер 4 – Верея! Съгласна съм с предишния експеримент. При мен не остана напълно течно, но не се закваси добре, определено е воднисто. Консистенцията е странна, като на парцали. На вкус е като размита сметана. Жалко, защото го харесвам като кисело мляко, но за закваска не става.

Е, това е от мен! Хапвайте си повече млекце – полезно е и за фигурата, и за здравето и прекрасно лято!”

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БайХуй
  Отговор
  1 11:21  30.07.16
  Ега си наглостта... та киселото мляко е българско не европейско за да ни учат как да си е.... и доим кравите!
 • ХуйБай
  Отговор
  2 17:33  30.07.16
  Абе кви европейци те гонят не разбрах !?!?! Аман от откачалки!

Напиши коментар:


Публикувай