30 Юли, 2016 07:30 3 671 2

Екорецептите или как да заквасите млякото?

  • екорецептите-
  • заквасите-
  • млякото

Много от домакините, колкото и да са заети в днешното забързано време, се връщат към екохраната и рецептите на баба. Мнозина от тях биха предпочели да заквасят домашно кисело мляко, традиционно за българската трапеза. Темата за ползите и вредите от млякото е обсъждана многократно и за съжаление е прекалено дълга.

За тези, които са мераклии, процедурата по приготвяне на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да си приготвиш такова. Трябват ти единствено качествено домашно прясно мляко, няколко буркана и едно родопско одеяло. Но като, че ли твърде важен е компонента закваската. Ето и какъв опит споделя  Миринда в bg-mamma:

„Преди 6-7 години гледах тук експеримент за заквасване на мляко, който ми беше страшно интересен и полезен. И понеже близки от Златоград ме снабдиха с 5 литра истинско  прясно мляко, реших да актуализирам експеримента.

И така – ето моето вихрене около млякото и получените резултати.

Първо получих подробни инструкции от баба как се кваси мляко. И друг път съм квасила, все успешно, но друго е баба да те инструктира. Млякото си го донесох сварено, за да не се развали по път, та се наложи да го загрея. Баба каза – слагаш малкото пръстче в тенджерата и броиш до 10. На 10 вече трябва едва да издържаш топлината. Измиваш хубаво всички буркани, капачки и ползваш различни лъжици за закваската. Изпълнено – готова съм!
Ето млеката, които взех от магазина за целите на експеримента:

Закваската – чаена лъжичка от съответното кисело мляко  размих в половин кафена чашка прясно мляко и изсипах в буркана. Количеството закваска определя киселия вкус – колкото повече закваска, толкова по-кисело става млякото. Баба ми го прави по-сладичко затова се съобразих с количеството закваска – малка чаена лъжичка.

След това завих бурканите в родопско одеяло и ги оставих за 4 часа. Времето под одеялцето също влияе на киселия вкус. Колкото по-дълго са завити – толкова по-кисело става млякото.

 След  4 часа ги оставих да се охладят и после ги прибрах в хладилника, за да ги дегустирам студени на закуска.

Утрото започва с хапване на кисели млека:

Номер 1 – Бор Чвор! Направо съм впечатлена от каймака, гъстота и вкуса на заквасеното с Бор Чвор мляко. Приятно сладичко, но с достатъчно киселост, гъсто и на вкус точно като на баба ми. Това ми е фаворитът и на вкус, и на консистенция.

Номер 2 – Елена! Чудесно се закваси и с Елена! Млякото е достатъчно гъсто, вкусно, леко по-сладко, отколкото ми допада, но определено е добре. Каймак също си има – най-любимата ми част за хапване.
 

Номер 3 – Димитър Маджаров! Да, става, но няма достатъчно каймак и е малко по-рядко. Като цяло бива, както казват в Златоград. Просто бива = трето място.

Номер 4 – Верея! Съгласна съм с предишния експеримент. При мен не остана напълно течно, но не се закваси добре, определено е воднисто. Консистенцията е странна, като на парцали. На вкус е като размита сметана. Жалко, защото го харесвам като кисело мляко, но за закваска не става.

Е, това е от мен! Хапвайте си повече млекце – полезно е и за фигурата, и за здравето и прекрасно лято!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайХуй

    1 0 Отговор
    Ега си наглостта... та киселото мляко е българско не европейско за да ни учат как да си е.... и доим кравите!
  • 2 ХуйБай

    0 0 Отговор
    Абе кви европейци те гонят не разбрах !?!?! Аман от откачалки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове