2 628 11

Регистрираха партията на Местан

Регистрираха партията на Местан
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че допуска вписване в регистъра на политическите партии на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“.

Съдиите от Върховния касационен съд Ваня Алексиева, Евгений Стайков и Светла Чорбаджиева отмениха определението на съдия Лилия Илиева от Софийски градски съд, с което отказа регистрация на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Върховните съдии не споделят "съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа в отклонение от целите, формулирани в нейния устав – укрепване на българския парламентаризъм, ускоряване на евроатлантическото развитие, реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство, реализиране реформи в съдебната власт, подобряване на бизнесклимата и др., както и липса на яснота относно начина на постигането им."

Ето и пълното определение на съда:

С Решение № 125/29.07.2016 г. по търговско дело № 1577/2016 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Софийския градски съд (СГС) от 7 юли 2016 г. по рег. дело № 346/2016 г. и вместо него постанови:

Допуска вписване в регистъра на политическите партии в Софийския градски съд на Политическа партия с наименование „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ПП ДОСТ), със седалище и адрес на управление: гр. София 1000, Район „Оборище“, ул. „Бачо Киро“ 26-28-30, сграда № 30, ет. 2; Устав на ПП ДОСТ, приет на Учредителното събрание на 10.04.2016 г., който е неразделна част от настоящето решение.

Ръководните органи на партията са Изпълнителен съвет и Национален контролен съвет.

Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ се представлява от нейния председател – Лютви Местан.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС приема, че са основателни оплакванията на жалбоподателя за постановяване на отказа за вписване в регистъра на политическите партии в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии (ЗПП) и за необоснованост на изводите на първоинстанционния съд за създаване на партия на етническа основа с цели, различни от официално декларираните, които водят до етноцентризъм и възможно нарушаване на основополагащи конституционни принципи. В мотивите на ВКС пише: „Настоящият съдебен състав не споделя съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа в отклонение от целите, формулирани в нейния устав – укрепване на българския парламентаризъм, ускоряване на евроатлантическото развитие, реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство, реализиране реформи в съдебната власт, подобряване на бизнес климата и др., както и липса на яснота относно начина на постигането им“.

Според върховните съдии ненакърнимостта на конституционното право на сдружаване на гражданите в партии обуславя недопустимостта да се въвеждат допълнителни изисквания за регистрация на политическа партия извън изчерпателно уредените в чл. 15, ал. 3 от ЗПП и да се създават критерии и стандарти за учредяване на политически партии, извън визираните изисквания на специалния закон. Забраната да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа цели да не се допусне създаването и функционирането на партии в ограничените рамки, които даден етнически, расов или верски признак поставят, затворени за лица, които не носят този признак. „Схващането, определящо разпоредбата на чл. 11, ал. 4 от Конституцията като забранителна, неоправдано стеснява смисъла й и не се споделя от Конституционния съд“ – пишат върховните съдии, като се позовават на Решение № 4/1992 г. по конституционно дело № 1/91 г. В мотивите на ВКС се посочва, че от представените списъци и декларации по чл. 15, ал. 3 от ЗПП е видно, че учредителите са от различни етнически групи, но преобладават гражданите с турски имена. Същевременно формулираните в Устава на ПП ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство. „Тезата на първоинстанционния съд за „най-вероятни действия на етническа или верска основа“ е само хипотетична. Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея“ – категорични са върховните съдии. Според тях е напълно произволен изводът на СГС за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията.

Според съдиите от ВКС е несъстоятелен доводът на представителя на ВКП за несъответствие на декларациите за индивидуално членство с изискванията на чл. 11 от ЗПП. Констатациите за наличието на документи с поправки и зачерквания в единните граждански номера на някои от деклараторите, добавки и други външни недостатъци в проверените декларации в т. 2 А и т. 3 А са пренебрежимо малко в сравнение с броя на декларациите без външни дефекти – от проверените 970 броя декларации в посочените два тома на делото поправки и зачерквания съдържат само 46 бр. Останалите 924 бр. са редовни от външна страна документи и само техният брой е достатъчен, за да се приеме, че е спазено изискването на чл. 12 от ЗПП относно минималния брой учредители (500 бр. – чл. 12, ал. 2 от ЗПП). От общия брой проверени декларации по чл. 11, ал. 3 от ЗПП на членове на инициативния комитет в посочените два тома – 137 бр., напълно редовните са 122 бр. (при изискване за 50 бр. – чл. 10, ал. 1). Следователно проверката не опровергава изводите на съда по отношение на спазването на императивните изисквания на ЗПП относно учредяването на политическа партия. Възражението на представителя на ВКП за липсата на изявления в декларациите относно притежаване на българско гражданство не е съобразено с актуалната редакция на чл. 11, ал. 1 от ЗПП.

„Заявените подлежащи на вписване факти и обстоятелства, чието валидно осъществяване е обективирано в проверените документи, обуславят извода за законосъобразно създаване на политическата партия“ – категоричен е съдебният състав на ВКС и поради това обжалваното решение на СГС следва да бъде отменено, а искането за вписване – уважено.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 13:50  29.07.16
  На фона на отхвърления референдум, идва нежеланата от нас регистрация, на турската партия.
 • Гоуст
  Отговор
  2 14:06  29.07.16
  Мръсни, гадни предатели! Да допуснеш да се регистрира тази партия е огромно престъпление против целия българския народ Но защо ли се учудвам? Това е поредния пирон в ковчега - България.
 • стратокастър
  Отговор
  3 14:56  29.07.16
  Какъв ще е ефекта ? - 5-6% ДПС което прави 12-13 депутати!!! Къде е предизвикателството ?ДОСТ да не влезе в парламента!!! Какъв е извода? Доган е по силен в СГС а Местан в ВКС!!!
 • бгмания
  Отговор
  4 15:19  29.07.16
  изроди

 • лалала
  Отговор
  5 15:20  29.07.16
  колко си плати ???????
 • onq s konq
  Отговор
  6 15:27  29.07.16
  ДОСТ е про-турска партия и ни сближава с Турция,която пък се сближава с Русия.Което на практика значи ,че чрез тази партия се сближаваме с БРАТУШКИТЕ!Доган пък отделно недвусмислено изрази симпатии към Русия,така че РАДВАЙТЕ СЕ РУСОФИЛИ ...и ударете едно темане на Аллах!
 • ССгост
  Отговор
  7 16:38  29.07.16
  А не дават да се регистрира Българска Националистическа Партия. Този нород е мърша.
 • с погнуса
  Отговор
  8 17:25  29.07.16
  Срам и позор за български съд! НАРУШИХТЕ КОНСТИТУЦИЯТА. ПРОДАЖНИЦИ!Най-добре ще е да се забранят всякакви партии като источници на корупция, предателство към българския народ и разруха на държавността.
 • Напук
  Отговор
  9 21:39  29.07.16
  Евала , гн. Лютви .Ашколсун дост .Аферим ага .Машала паша .Който има сърцебиене , бързо на хапчетата . Аз ще гласувам за него .Напук на всички алчни и много алчни политикобизнесмени ментерджииииии. Хайди честито Аркадаш .
 • минчо
  Отговор
  10 22:00  29.07.16
  Каквото и да се пише.колкото и коментари да се испишат все е тая........но все пак кому е нужна таз партия то България няма нужда от толкоз партии а от други действия.И като се върнем назад в историята как сее борил Българския народ да се освободи от ТУРСКОТО НАШЕСТВИЕ...............а сега ..........пази боже
 • Plovdiv
  Отговор
  11 22:11  29.07.16
  Ваня Алексиева, Евгений Стайков и Светла Чорбаджиева - тези човекоподобни трябва да бъдат разстреляни публично!!!

Напиши коментар:


Публикувай