1 147 3

Решението на ВКС е знак, че България е правова държава

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Решението на ВКС за регистрацията на Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) е официализирано, формално признание за нещо, което месеци преди това се случи в сърцата на хиляди български граждани – жадни за истинско равноправие и реална демокрация, заяви лидера на ДОСТ Лютви Местан по повод решението на съда от днес.

„Благодаря на първите последователи на новата партия, които повярваха в каузата ни за демократична, отговорна, свободна и толерантна България. Обръщам се с искрен призив към онези, които по убеждение са с нас, но до днес не са ни последвали с формално включване в редиците ни, защото агресивно им се внушаваше, че ДОСТ няма да получи регистрация – демокрацията е по-силна от ретроградните сили и техните заклинания и затова очаквам да освободите волята и енергията си, за да бъдем заедно част от нова и силна алтернатива“, заяви Местан.

Ето какво каза още той:

„Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ е добра новина за България по две причини.

Първата е надполитическа. ВКС е на висотата на своите конституционни и законови отговорности и с това свое Решение реабилитира дискредитираното с отказа на съдията от СГС доверие на хилядите членове и симпатизанти на партия ДОСТ във върховенството на закона. Това Решение на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционното право на свободно политическо сдружаване на своите граждани.

Втората е дълбоко политическа. Учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава. Това е приоритет на приоритетите на ДОСТ, защото включва всички ценности на цивилизованата политика, сред които, на първо място, реалното равноправие без етническа и верска дискриминация. Ние и занапред смело ще се борим за постигане на пълно и ефективно равенство, но чрез механизмите на интегриране. Този процес следва да се реализира в рамките на конституционния принцип за единство на българската гражданска нация, което превръща ДОСТ в една истинска национална либерална партия.

Концепцията ни за нов, модерен граждански патриотизъм, който включва, а не изключва, става особено актуална в контекста на тежките предизвикателства, пред които е изправена демокрацията в света – бруталния тероризъм. За ефективно противодействие на ескалацията на терора, освен укрепването на системите за национална сигурност, е от особено важно значение ресурсът на партии с профила на ДОСТ, защото залагаме преди всичко на толерантността и интеграцията вместо езика на омразата и разделението.

Демократи за отговорност, свобода и толерантност е алтернатива на всички антинатовски, антиевропейски, крайно националистически и олигархични сили в българското общество. След 26 години от началото на демократичните промени тези ретроградни сили все още представляват реална заплаха за българската демокрация. Необходимо е консолидирано противодействие и точно тук разполагаме своето място и политическите си цели.

Знаем, че сме в началото на пътя. И понеже той е верен, ще успеем.“

София / България


Още по темата

 • Регистрираха партията на Местан

  Регистрираха партията на Местан

  Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че допуска вписване в регистъра на политическите партии на Политическа партия „Демократи за ...
  29.07.2016
  2 477
  11

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • име
  Отговор
  1 17:05  29.07.16
  с такива ДОСТове врагове не ни трябват
 • 1234
  Отговор
  2 17:13  29.07.16
  ВКС регистрира още една партия която ще работи за унищожението на България.Много жалко предателите са по всички нива на управлението.После ще се чудят защо нищо не е както трябва у нас ,като давате възможности други държави да се месят във вътрешните работи на България.Спомнете си къде избяга Местан когато се уплаши,че ще го арестуват за противо-българската си дейност.В турското посолство,което значи,че той и неговата партия работят за Турция,а ВКС позволи на едни турски шпиони да направят партия у нас и да се месят директно в българската политика.Нека ви напомня,че в Германия има около 4-5 милиона турци,но няма турска партия!Има само отделни депутати ,но не и партия.ВКС ДА СИ ПОМИСЛИ ХУБАВО КАКВО НАПРАВИ С ТОВА РЕГИСТРИРАНЕ НА ОЩЕ ЕДНА ТУРСКА ПАРТИЯ У НАС ПРЕДАТЕЛСТВО ! ! !
 • Философ
  Отговор
  3 21:52  29.07.16
  Разнообразието е полезно нещо .В България има доста Руски партии.И то яко финансирани , е кво ни пречи да има и десетина турски партии ? То доганчо тотално изгуби доверието им .Ако беше една турска партия ,гарантирам 200 процета че ще влязат в парламента . Но при условия са десетина ,нямат шанс да влязат в парламента.

Напиши коментар:


Публикувай