741 1

Пожарът край Ардино е овладян, но не е потушен

Огънят е засегнал около 1500 дка гора. Двама мъже са задържани, а други двама се издирват

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Стотици декари иглолистна гора пламнаха на територията на стопанство Ардино в област Кърджали вчера по обед. До края на деня огънят засегна 1000 декара борова гора. Пожарът вече е овладян, но не е потушен.

За последните 24 часа на територията на страната са ликвидирани над 200 пожара, съобщиха от МВР.

Пожарът в борова гора в землището на село Ахрянско е локализиран вчера около 23 часа. В борбата със стихията участват над 140 човека - пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. Действията на екипите се подпомагат от два хеликоптера на Министерството на отбраната. Огънят е засегнал около 1500 дка гора.

Напълно потушен е пожарът в землището на село Малко Шарково. Стихията изпепели 2200 дка, от които 450 дка гори. В погасяването на огъня участваха пожарникари, служители на местното горско стопанство и военнослужещи.

Над 60 души и три пожарни са се борили с огъня. Той обаче продължава да гори на места. Днес няма опасност за населението в района.

„Няма пострадали хора, нито изгорели животни”, коментира по Нова телевизия кметът на Община Ардино.

„Системата за превенция на пожарите работи, но тя не е цялостно изградена. Но хората в цяла България трябва да знаят, че имаме голям проблем с боровите гори. Короядът унищожава гората и тази суха маса лесно се превръща в запалима маса. 90% от пожарите са предизвикани от човешка небрежност и само 10% на сто от тях умишлено запалени от хората”, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Припомняме, че 60-годишната гора край Ардино пламва като факла по обяд. Пламъците достигаха до 5 метра, а фронтът на пожара се простря на два километра. Силният вятър допълнително усложнява ситуацията, заради който подобни огнища лумват почти постоянно.

Пламъците достигнаха на 20 метра от къщите на махала "Родопско" и ардинският квартал "Веселиново". За щастие екипите на "Пожарната" спират огъня.

Версията, по която работи полицията, е човешка небрежност от страна на секачи, които работили в гората. Двама от тях са задържани, а други двама се издирват.

Кърджали / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Владислав Димитров
    Отговор
    1 13:06  30.07.16
    Защо потушен, г-жо Димитрова ? Не е ли по правилно изгасен ?

Напиши коментар:


Публикувай