30 Юли, 2016 11:25 1 804 2

Атентати, пожари и "порязани" референдуми

  • атентати-
  • пожари-
  • референдуми

От Факти.бг ви предоставяме най-значимите събития през седмицата в страната и света

Нов атентат в Германия и кървава драма във Франция оставиха своя отпечатък в новините през тази седмица. Същевременно у нас се разгоряха няколко пожара – както горски, така и политически. На дневен ред стояха решенията за дава референдума. КС „поряза" три от въпросите от референдума на Слави Трифонов. Този на Весели Марешки пък беше изцяло отхвърлен от депутатите.

От Факти.бг ви предоставяме най-значимите събития през седмицата в страната и света:

Нов атентат разтърси Германия: Сириец се самовзриви по време на музикален фестивал в малкия баварски град Ансбах. Атентаторът загина. Ранени бяха 12 души, някои от които много тежко. Според очевидци, цитирани от немските медии, атентаторът е носел раница и е опитал да влезе на територията на фестивала „Ансбах опен“, но тъй като не е имал входен билет, не е бил допуснат. Веднага след като са му отказали да влезе, се е самовзривил.

По късно се разбра, че сириецът, взривил се в Ансбах, е имал хуманитарен статут в България. Мъжът е пребивавал у нас от края на 2013 до средата на 2014 г., съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Ислямска държава естествено пое отговорност за атентата.

Нова кървава драма имаше и във Франция. Двама въоръжени мъже взеха заложници в църква във френския град Руан. В следствие на атаката загина един свещеник - Жак Амел беше на 84 години. Полицията организира щурм в сградата и уби нападателите. „Ислямска държава“ отново пое отговорност за нападението.

Същевременно у нас депутатите приеха антитерористичния закон с голямо мнозинство. 133 депутати гласуваха "за", 5 -"против", а 14 се въздържаха. Проектът на Министерски съвет предвижда участието и на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм, като е предвидено военните да имат и полицейски правомощия. Те ще могат да използват сила срещу граждани при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане и при задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива.

Конституционния съд отряза три от въпросите на Слави Трифонов. Те са: №2 - „Подкрепяте ли броя на народните представители да бъде намален на 120?”; №4 - "Подкрепяте ли да може да се гласува дистационно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" и №6 - „Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началници на районни управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Във връзка с това Трифонов заяви: „Зорлем ме тикат към политиката“. Мисля, че Конституционният съд и разни други субекти ме тикат към нещо, което се двоумя, аха да си разказвам вицове, но когато някой си го проси си го получава“, категоричен бе той.

Депутатите отхвърлиха референдума на Марешки. Тъй като предложението за национално допитване не бе събрало достатъчно гласове - не му достигнаха 2600 подписа, за да задължи парламента да го проведе, той бе подложен на разискване в Народното събрание. Референдумът бе отхвърлен с 88 гласа „за”, 6 „против” и 11 „въздържал се”.

Същевременно бе регистрирана партията на Местан. Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че допуска вписване в регистъра на политическите партии на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ) ръководена от Лютви Местан.

Стана ясно и че президентските избори ще са на 6 ноември. Това решиха депутатите в последния работен ден преди лятната ваканция.

Интересни политически събития имаше и отвъд океана. В САЩ, Демократическата партия номинира бившия държавен секретар Хилъри Клинтън за кандидат-президент в предстоящите избори на 8 ноември. С получаването на номинацията, Клинтън става първата жена в историята на САЩ, която ще участва в надпреварата за Белия дом и има реални шансове да седне на президентския стол. „Със смирение, решителност и безгранично доверие в потенциала на Америка, аз приемам вашата номинация за президент“, заяви Клинтън когато, в последния ден от конгреса на Демократическата партия, тя прие номинацията.

У нас пък се появи антируска реторика. Ненчев заяви, че руски самолети ни провокират. "Руски самолети летят в зоната на отговорност на България. Това са провокации, нашите изтребители са в готовност да ги прихванат. Това е силно обезпокоително, затова взимаме превантивни мерки", допълни той. Само през последния месец имало 10 такива случая.

Същевременно Москва контрира Ненчев. Руското министерство на отбраната опроверга появилите се информации от България, че руски самолети нарушават българската зона за отговорност от въздушното пространство на НАТО. „Самолетите на руските военновъздушни сили наистина извършват редовни полети над Черно море. Техните полети се извършват в строго съответствие с правилата за полет над международни води. Всички полети се извършват с включени транспондери“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Три пожара горяха в Пловдивско. Едно от огнищата беше на пътя Пловдив-Калофер в района на Ведраре. Горяха десетки декари сухи треви.  Пожари имаше и в Хисарско край село Ръжево конаре, както и до магистрала „Тракия” в района на царацово. Силният вятър  допълнително затрудняваше работата на огнеборците.

Голям пожар пламна и на километри от границата с Турция. Пожарът обхвана 250 декара широколистна гора в района на село Малко Шарково, на 5 км от границата с Турция.

Потушиха голям пожар и в Ямболско. Пожар изпепели над 350 декара гора и храсти по южния склон на Бакаджиците.

Над 100 дкара иглолистна гора пък изгоря в Ардино. Повече от 100 дка борова гора пламна в петък преди обяд на територията на Държавно горско стопанство (ДГС)–Ардино. От МВР заявиха, че огънят е пламнал край село Светулка. На места пожарът прерасна във върхов.

Ученичка от елитна гимназия уби изнасилвача Боньо Фаса. Момичето разказа пред полицаите, че се е срещнала с Боньо Фаса, който я е изнасилил. Тя беше задържана и й беше повдигнато обвинение за убийство. След 72-часа обаче Мария, която уби изнасилвача си, бе пусната срещу гаранция от 500 лева. Обвинението за умишлено убийство, което й бе наложено първоначално, бе променено в умишлено нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия. Пред сградата на Окръжния съд в Стара Загора се събраха хора с плакати със снимката на момичето, които поискаха то незабавно да бъде освободено.

Двойно убийство стана и в София. Столичната полиция издирваше 27-годишния Кристиян Николов Гочев от София, който бе сочен за извършителят на хладнокръвно убийство в кв. "Хаджи Димитър" 55А. 27-годишният мъж уби брутално с мачете 50-годишната си майка и 70-годишният си дядо. При пристигането си на място криминалистите са заварили двата трупа, разчленени и обезобразени. Младият мъж беше в неизвестност и се издирваше от полицията. За него бе съобщено, че е зависим от наркотици и болен от шизофрения. На следващия ден той беше открит в село Локорско.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    Антитерористичния закон го приеха ударно но се страхуват и бавят ЗИДЗМВР ПРЕДИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ДА НЕ БИ ПОЛИЦАИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ НА ПРОТЕСТ.
  • 2 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    На 28.07.16г Българската Политическа Мафия чрез Дванадесет-те си Прислужника погреба и последните остатъци от демокра ция в държавата ни!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове