2 359 15

Борисов обмисля дали да се кандидатира за президент

При посещението си във Велико Търново днес министър-председателят каза още, че сега по-важен е проблемът с бежанците

Борисов обмисля дали да се кандидатира за президент
Анжелина Димитрова

На този етап Бойко Борисов няма нагласата за напускане на премиерския пост, който по думите му е с повече отговорности и правомощия. Премиерът обаче уточни, че има колебания, дали той да се яви на изборите за държавен глава.

Борисов съобщи още, че до преди няколко седмици ГЕРБ е имала готова двойка, но след кризата в Турция е преосмислена политиката на управляващата партия.

При посещението си във Велико Търново днес министър-председателят каза още, че сега по-важен е проблемът с бежанците, който се задълбочава.

По думите му, ГЕРБ ще обяви кандидатурата за президент през септември месец. „Дотогава искам да се ориентирам и да намерим най-подходящия човек. С всички качества, който ще се справи с всичко. Изключително важно е това, предвид новите критични условия, пред които е изправен светът, защото президентът е и върховен главнокомандващ“, подчерта Борисов.  „Виждам че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата.  Въпросът не  е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заяви министър -председателят.

„В момента имаме 4000 санирани блока, 100% държавна помощ е това. В другите държави хората или общините участват с някакъв процент във финансирането“, заяви премиерът .

Министър-председателят посочи, че за този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“, допълни Борисов. Той посочи и инвестициите, които държавата е направила в региона за реализацията на различни проекти и обекти.

Пред медиите премиерът още веднъж посочи и мерките, които се предприемат във връзка със сигурността. „Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб“, заяви министър-председателят. Той заяви, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява.

„Поисках допълнителна подкрепа от Европейския съюз-хора, техника. След разговора ми с канцлера Меркел почти всички ми се обадиха, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК“, съобщи Бойко Борисов. По думите му това е наложително, заради защитата на границата. „Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини- неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Министър-председателят заяви, че към момента отношенията със съседните държави са добри. Той заяви, че в понеделник му предстоят разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.

Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха Регионалната система за управление на отпадъците в регион Велико Търново. Общият размер на инвестицията е 33, 2 млн. лв. Изграденото край с. Шереметя със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ депо обезпечава третирането и обезвреждането на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, Елена, Златарица и Стражица.

„Направихме още една стъпка към екологосъобразното третиране на отпадъците. Новото съоръжение ще обслужва над 170 000 жители от шестте общини“, каза министър Василева. И посочи, че по ОПОС 2007-2013 са инвестирани над 750 млн. лв. за изграждането на 18 Регионални системи за управление на отпадъците.

„В новия програмен период за общините са отделени над 560 млн. лв., с които да надградят депата си. Защото отпадъкът не е боклук, а ресурс и може да носи икономически ползи на общините“, отбеляза министърът. 

На откриването присъстваха кметовете на 6-те общини, към които министър-председателят Бойко Борисов се обърна лично: „Искам да ви честитя. Бил съм кмет и знам какво е да ти правят криза с боклука“. Премиерът подчерта, че с изграждането на такива съоръжения се инвестира в най-важното – здравето на нацията.

Велико Търново / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 15:03  30.07.16
  Бат Бойко може да поеме и поста Премиер по съвместителство ако иска.Даже може да закрие Парламента и да поеме и неговите функции.Мдааа!

  Коментиран от #8

 • ГЕРБ равно на ГРОБ
  Отговор
  2 15:52  30.07.16
  Ееее, след толкова години говорене, че няма да става президент и няма да бяга от отговорностите, остава и това да направи. И няма да се учудя, щото не съм запомнил някой ГРОБаджия да е казал нещо и да е удържал на думата си!
 • 3 15:54  30.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 15:54  30.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор

 • kireto
  Отговор
  5 16:33  30.07.16
  бат боико,може да прави каквото си пожелае,много чинове има ,генерал ,кмет на софиа ,министьр,браво ,а сега,и президент,и всико, това е благодарение на изкючителният некачествен материал.които упавлява в булгаристан,блазе му и азс да сам,ще постьпя като него, кради овцете колко може,а то наистина е много,па ги пусни,да си пасат тревичка, за по 200,,,300 евро на месец
 • ПРАБАБА73
  Отговор
  6 17:17  30.07.16
  Аз съм прост и вие сте прости..........не печели изборите.Той направо си ги купува и манипулира.Неговите хора по изборните комисии си знаят работата.Те са инструктирани как фалшифицират и да купуват цели изборни секции.Нали видяхме и разбрахме от медиите и по сайтовете имаше такива измами.
 • пенсионер
  Отговор
  7 17:20  30.07.16
  Кво се двоуми значи се се страхува.ДА СЕ ЯВЯВА НА СТАРТА няма що да чака септември защото септември за някой ке бъде МАЙ.Той за сега е поел в свои ръце всички постове най вече това което струва най скъпа издръжка на БГ-МВР.Като президент няма да е зависим както Росен от него хахаохаа
 • ЧАД
  Отговор
  8 18:41  30.07.16

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Като чета написаното виждам ,че си цигаром.Само те наричат ББ така. А всичко останало е фалш.

  Коментиран от #11

 • тошибиян
  Отговор
  9 20:57  30.07.16
  КОТ РЕШИ ДС ТВА ШЕ СТАНЕ СТАДОТО НИКОГА НИЩО НЕ Е РЕШАВАЛО ОНО САМО ГО СТРИЖАТ
 • Goro Lafchi
  Отговор
  10 21:48  30.07.16
  Бивш член на БКП+мутра! Ама няма друг, такъв е матрЯла!
 • onq s konq
  Отговор
  11 22:10  30.07.16

  До коментар #8 от "ЧАД":

  Ти нещо против циглетата ли имаш?Естествено че съм мургав и имам черно БМВ,въпреки че мн исках да е бяло за да си контрастираме.И точно по тая причина сега ми се налага да се варосвам винаги когато излизам с него,щото съм ужасно сеутен! Поздрав за теб с АМЕТ!!!

  Коментиран от #12

 • Пиф
  Отговор
  12 22:36  30.07.16

  До коментар #11 от "onq s konq":

  не се коси бе1 аз карам карамбозова кола, но цвета ми е ту черен, ту лилав, ту сив, ту зелен, според новините, които ме връхлитат. И както и да опитах не можах да се докарам на карамбозово. но пък се научих да вия като чакал, докато общувах с някои институции тук. сега чакалите на село ме смятат за свой събрат, но живея в къщурка де, още не съм се изнесъл при тях... всъщност, тая ограда бая години се строи бе? Унгарците вдигнаха по-голяма за няма и месец, а китайците за това време направиха хиляди километри суперскоростни влакови трасета. Тук явно сме закостенели от мезозойската ера и действуваме като костенурките на работа, но като ламите на лапачка на постове? Едно е сигуно, че ако имигрантите не искат да измрат като нас, въобще да не минават оттук! Ние сме живи умрели от тия паразити на постовете. няма какво да се разклаща държавата, тя е тотално унищожена от политици на всякакви паразитни длъжности. повече от това просто ще изчезне.... А за Баце, аз повече няма да вотирам нито на изборите. Три пъти го вотирах и гърбавите и трите пъти останах очарован от глупостта си. но пък кой да вотнеш? мафията не пуска новите партии, а тия закостенели паразити на власт не дават власт на свестни хора и това е. трябва да се гласува за правилните хора, но те не са сред досегашните парламентарни партии, е има по няколко човека и там. но като партии не стават, досегашните.
 • Готвача
  Отговор
  13 01:35  31.07.16
  Четете между редовете той имал готова президентска двойка но заради Турция се сменя ние думата с колчетата го ядем.
 • Готвача
  Отговор
  14 01:40  31.07.16
  Я на тоя КОН ако никой не му обръща внимание той сам ще залезе в нашия край казват с простия прост не ставаи
 • ддд
  Отговор
  15 18:43  31.07.16
  може и без стени по границата но стени около някои квартали ще срещне бая подкрепа мисля

Напиши коментар:


Публикувай