914 0

България и Гърция да бъдат сигурни трасета за пренос на газ

България и Гърция да бъдат сигурни трасета за пренос на газ
Калина Петрова

Възможните трасета за пренос на газ към Европа не могат да бъдат успешни без участието на България и Гърция. Важно е да се стремим към партньорство, като планираме заедно бъдещето на газовия сектор за следващите години. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на среща с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис. В срещата, която се провежда в рамките на междуправителственото заседание на България и Гърция, участваха още министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Ивелина Василева, а от страна на Гърция – главният секретар по международни икономически връзки Георгиос Ципрас и дипломатическият съветник на министъра на енергетиката и околната среда Николаос Йотопулос.

Фокус на разговора беше развитието на съвместните проекти в газовия сектор и действията на България и Гърция за превенция от наводнения и управление на водите.

Дончев подчерта, че България вече е декларирала политическата си воля да участва като съдружник в изграждането на нов терминал за втечнен природен газ до Александропулис в Гърция и изрази очакването към гръцката държава да участва в този проект като гаранция, че той е приоритетен и за двете страни. Българската страна разглежда проектите за изграждане на междусистемната връзка Гърция-България и на терминала за втечнен природен газ до Александропулис като свързани. „За да следва икономическата логика, терминалът би следвало да се изгради в близост до газопровода Гърция-България“, подчерта Дончев. Политическата подкрепа за проекта на двете страни дава категоричен знак за неговата важност.

След успешното провеждане на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, предстои през следващата седмица да стартира и втората фаза – по подаване на обвързващи оферти за резервиране на капацитет за газопровода, обяви министър Петкова. По думите на вицепремиера Дончев, междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за Балканите.

В рамките на срещата от българска страна бе представен напредъкът по разработване на концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ у нас.

Министър Скурлетис прие поканата на министър Ивелина Василева да направи официално посещение в България, на което да обсъдят съвместната работа по прилагането на рамковата директива на водите и директивата за наводнения по отношение на споделените речни басейни. По време на посещението двете страни ще обсъдят още подобряването на системата за ранно предупреждение. Министър Василева информира гръцката страна, че България започва подготовка на национална стратегия за адаптация към промените в климата до 2030 г., която ще анализира влиянието му върху различни сфери на икономиката с хоризонт до 2050 г.

Работна група, последвана от среща на министрите през септември, ще ускори работата по проекта за железопътен коридор между пристанищата на Егейско море – Кавала и Александруполис и черноморските портове Бургас и Варна. За това се договориха днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис. Двустранната среща се състоя в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на двете държави. Като следваща стъпка се предвижда двамата транспортни министри заедно да проучат възможностите за финансиране на проекта по линия на Европейския съюз.

Интермодалният товарен транспортен коридор между българските пристанища Варна и Бургас и гръцките пристанища Кавала и Александруполис с евентуална връзка към пристанище Русе на река Дунав ще бъде алтернатива на преминаването на товари през Босфора. Проектът предвижда и два логистични центъра в Александруполис и Бургас.

Двамата министри бяха категорични, че реализирането на товарния коридор “Sea2Sea” би дало възможност за подобряване на транспортните и икономическите връзки между България и Гърция.

Министър Московски каза още, че текстът на Споразумение за трансграничния железопътен трафик между Българи и Гърция е готов и е изпратен на Европейската комисия за съгласуване. Това споразумение е от особена важност за двете страни, а и за Европа като цяло, тъй като решава проблеми по цялостното изграждане и интегриране на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). След евентуално подписване и ратифициране на споразумението, европейските железопътни предприятия ще получат равноправни условия за извършване на трансгранични услуги.

Проблемът с блокадите на границата от гръцки фермери и загубите на българския бизнес отново бяха тема на разговорите между двамата транспортни министри.

Министър Московски заяви, че такива действия са неприемливи, сериозно възпрепятстват дейността на българските пътни превозвачи и водят до значителни финансови загуби за тях. Двамата министри бяха на общо мнение, че в следващите разговори по темата, трябва да бъдат привлечени и представители на транспортния бранш на двете страни.  

                                            

Министрите Бъчварова и Музалас договориха засилване на трансграничното сътрудничество и общи позиции по европейски въпроси

„В контекста на актуалната среда за сигурност, поддържането на високо ниво на сътрудничество и своевременният обмен на оперативна информация придобиват още по-голямо значение“, подчерта вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на двустранната работна среща с гръцкия й колега Йоанис Музалас - министър  по въпросите на миграционната политика. Срещата се проведе в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на България и Гърция, което се състоя днес в резиденция „Бояна“.
По време на двустранната среща министрите Бъчварова и Музалас обсъдиха конкретни линии за още по-тясно сътрудничество по отношение на управлението на общата граница, ограничаването на нелегалната миграция и каналджийството, както и противодействието на тероризма. Министрите  обсъдиха засилването на полицейското присъствие от страна на двете държави в уязвимите точки по общата граница, както и организирането на съвместни гранични патрули, като доказала се успешна практика и в други направления на работа. 
Бъчварова благодари на гръцкия си колега за своевременната реакция при случаите на връщане на незаконно преминали българо-гръцката граница лица. Тя подчерта, че в  резултат на интензивния диалог, процедурите, които преди са отнемали месеци, сега се осъществяват в рамките на дни и добави, че общите действия дават ясен сигнал, че двете държави предприемат необходимите мерки, за да не допуснат отварянето на нов мигрантски маршрут.
Гръцката страна приветства предложението на българския вътрешен министър за установяване и на регулярна практика за изработване на съвместни позиции по общоевропейските въпроси. Като приоритетна област в това отношение двамата посочиха реформата на регламента „Дъблин“ и създаването на единна европейска система в областта на реадмисията и връщането. Министър Музалас подчерта още, че Гърция напълно подкрепя присъединяването на България към Шенген, „което е изключително важно за общата сигурност, не само на България и Гърция, a и на Европа“.
В срещата участваха и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Антонио Ангелов, председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, както и началникът на щаба на гръцката полиция генерал-лейтенант Захарула Цириготи.

 

 

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай