710 1

Липсва политическа воля за добре работеща публична администрация

Повече от половината публична администрация у нас няма готовност за въвеждане на електронни услуги, заяви Зорница Славова

Анжелина Димитрова

В понеделник беше оповестен редовният годишен доклад за състоянието на публичната администрация, според който през 2015 г. държавните чиновници са намалени с 2 процента.

Зорница Славова от Института за пазарна икономика коментира по БНР, че предвид раздутия щат това намаление е крайно недостатъчно:

„Администрацията наистина е намаляла, но предвид колко е раздута, тези 2% са крайно недостатъчни. Спрямо миналата година е намаляла, но спрямо 2010 г. се е увеличила с 10%. Това е проблем. Намеренията на всяко следващо правителство и всеки следващ финансов министър да се намали администрацията драстично никога не се случват и никога не се приближават до това да се случи нещо.

Продължава повече от издръжката на администрацията да е за персонал. Особено в МВР, което е най-многобройното министерство, там над 90% от разходите са за заплати.“

Според анализ на ИПИ в общините населението намалява заради демографската криза, но същевременно общинските служители се увеличават:

„Липсва контрол и политическа воля. Не може всеки министър да казва - "Догодина 10% съкращения на разходите за администрация" и 1-2 министерства да правят съкращения в размер на 7-8%, а други да увеличават администрацията, както се случи тази година.“

Повече от половината публична администрация у нас няма готовност за въвеждане на електронни услуги, заяви още Зорница Славова:

„Няма условия за наемането на по-ефективни и по-високо квалифицирани служители. Сега повечето администрации, над половината, въобще нямат готовност за въвеждането на някакви електронни услуги.“

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пиф
    Отговор
    1 12:35  02.08.16
    Начи ето това казвам и аз от 27 години...прекалено огромна номенклатура паразит, прекалено малко пчелички да вършат работа. Затова няма и икономика, няма и перспектива. Затова е и емиграцията и смъртността - няма перспектива в тоя кенефчийски бюрократичен Абсурдистан, защо го наричат България и аз не разбирам - няма помен от България още от 1952 г. и насам. Назначава се шуро и баджо и щерки и унуци на лапачка, без оглед на нуждата от това. Един ден това ще фалира съвсем България. Но тези, които лапат и освен това и окрадат и еврофондове и външни заеми ще са богати. Е някой ден и те ще я духат, по други причини, но останалите я духаме сега... Нема оправия в Мафиотистания.

Напиши коментар:


Публикувай