Last news in Fakti

2 Август, 2016 13:50, обновена 2 Август, 2016 14:05 3 658 19

Борисов: Съжалявам, че с ген. Радев си загубих времето тогава

  • борисов-
  • ген. радев-
  • съжалявам-
  • времето
Борисов: Съжалявам, че с ген. Радев си загубих времето тогава - 1
Снимка: Министерство на отбраната

Премиерът Бойко Борисов коментира оставката на командващия Военновъздушните сили генерал Румен Радев, като изрази съжаление, че при първото му желание за оттегляне миналата година го е убедил да остане в армията.

"Съжалявам, че с Радев си загубих времето тогава. И той ми даваше дума, че няма нищо в политиката – точно обратното. Че ме е излъгал и мен, обикновено, който ме излъже веднъж, няма възможност да ме излъже втори път. Пожелавам му успех. Никога не гледам в другите партии, това съм го доказал. Съжалявам, че 125-годишна партия стигна до там, че да нямат един партиец в БСП, един член на партията, който да кажат "ето това е нашият кандидат за президент" – такава им е скамейката. Нито един човек нямат, ще се крият зад генерали. Ми, какво ще стане, ако ние кажем, ето ние генерал Попов издигаме? Да разцепим армията ли искат? Какво искат?!", заяви Борисов.

Подведох се преди време за него, министър Ненчев ми казваше, че той е повече политическо лице, не е военен, но аз не му повярвах и сгреших – приятна игра му пожелавам. Щях да оценя като мъжка и достойна, генералска позиция, ако той си беше подал оставката, когато този завод беше приватизиран, посочи министър-председателят, визирайки продажбата на авиоремонтния завод „Авионамс”.

Като подчерта, че през 2008 г. са приватизирани 65% от предприятието, а през 2012 г. – и останалата част от него, Борисов попита с каква логика е направено това. „Не искам да политизирам нищо пред армията. Ще го спестя… Давам за размисъл на гражданите следното: защо през 2008 г. държавният завод „Авионамс”, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите – и натовските, и нашите, и от много други страни, е приватизиран, а 2012 г. е доприватизиран? Този завод е на територията на пистите, тук, до дежурещите изтребители. С вицепремиера Дончев, с министър Ненчев решихме, че той е изключително важен за отбраната и националната сигурност, платихме го и вече е 100% държавен, т. е. на летците и пилотите”, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов обясни, че идеята е ремонтът на летателната техника да става в България, с оригинални двигатели, за да може максимално дълго наличната техника да се ползва. В завода трябва да може да се извършва ремонтът и на старите, и на новите изтребители, посочи той. Борисов изрази благодарност към полските партньори, че са помогнали на бойната ни авиация в труден момент, но отново попита каква е била логиката да се продаде заводът и да се ремонтират двигатели в Полша.

Упрекваха ни, че едва ли не сме приземили авиацията, а то е точно обратното. В момента имаме повече самолети във въздуха откогато и да е било, от 2002 г. Осигурили сме резервни части за хеликоптерите, така както са искали екипите. Двигателите вече се ремонтират в България, два двигателя ще дойдат от Полша през октомври-ноември и още 10 – до края на годината. Изпълняваме всички ангажименти по охрана на границата – и на НАТО, и като летателни часове за летците, отбеляза министър-председателят.

На въпрос дали ще бъде допуснато друга държава да охранява небето над България, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че в Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано, че тази дейност се извършва съвместно между България и евентуален партньор. „Никога не сме говорили да преотстъпим суверенитета на правото на друга държава. Това не е и необходимо“, акцентира Ненчев.

След посещението си във военното поделение в с. Црънча министър-председателят определи като изключително лоши условията, при които живеят и работят военнослужещите.

„За ВВС съм говорил, сега искам да изкажа изключителната си благодарност и възхищение от работата на сухопътните сили, на специалните ни части, които са позиционирани в Пазарджишко. Справят се фантастично. Имат много добра техника, въоръжение, оборудване, облекло. Докато казармите им не са пипнати от 50 години, в отвратително състояние са”, каза Борисов. Той посочи, че е обсъдил с министъра на отбраната да се отпуснат средства за ремонтни дейности, които могат да започнат веднага – санитарни възли, спални помещения и др., а след изготвяне на проект ще се осигури финансиране за нова сграда на Специализирания учебен център в Црънча. „С финансовия министър ще поемем ангажимент – щом има проект, да се обяви конкурс за построяването на казарма. Те го заслужават, защото са безупречни… Може да ни е малка армията, но това, което виждам при съвместните операции, е изключително професионално подготвена”, заяви премиерът.

Борисов благодари специално на пилотите от ВВС за участието им в операциите за гасене на горски пожари. „Справят се прекрасно в изключително трудни условия и затова бяха наградени”, посочи той.

Министър-председателят обяви също, че е взето решение да бъде предоставен терен за преместване от Крумово в центъра на Пловдив на Музея на авиацията. По думите му, това ще позволи максимално много хора и гости на града да видят целия път на развитие на българската авиация.

 Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни по повод оставката: 

Единственият мотив, който е изложен там, е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяваме и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши. Всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е.

Премиерът, министърът на отбраната и началникът на отбраната Константин Попов посетиха специализирания учебен център край Црънча, където наблюдаваха демонстрации от военнослужещи на парашутни скокове, бойни техники и умения във връзка с изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма. След това посетиха авиобазата край Граф Игнатиево.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Митю от Младежда

    2 0 Отговор
    Що ми се струва, че една армия е огледало на държавата си ...
  • 3 Наско

    1 2 Отговор
    Борисов е достоен и отговорен премиер . Не мога да повярвам на късмета ни , че намери такъв като Плевнелиев !!! Наи-големият Български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля медиите които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!! Ненчев е категорично наи-успешният български военен министър защитаващ за първи път българския национален интерес !!! Митов също е наи добрият външен министър досега !!!

    Коментиран от #7, #8, #9, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 рес еоод

    2 0 Отговор
    вдига самолета за разлика от един член на БКП
  • 6 Вметка

    1 0 Отговор
    Г-н Борисов, само да Ви напомня, че ген Радев е истински български генерал, все пак... Това, че има по-различно мнение от Вас и от т.нар. военен министър, не го-прави по-малко достоен от един пожарникарски, незнайно как и защо произведен "генерал" и от едно политическо недоразумение, наричащо себе си гордо министър на българската армия! В момента Вие се опитвате да очерните един от малкото останали достойни български офицери. На Вас не са ви необходими подобни хора, Вие работите най-вече с някакви случайни женоря, с послушковци министри, президенти, народни представители от ГЕРБ и с откровени алчни полуидиоти... Замислете се, до къде ще докарате очуканата ни и без Ваше участие родина с този стил?
  • 7 Сори

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Наско":

    ГЛАВАТА ТИ ХИЧ НЕ ТЕ СЛУША...ШО НЕ ИДЕШ НА ЛЕКАР ..МОЖЕ ДА ТИ НЯМА НИЩО

    Коментиран от #11

  • 8 Ярослав Станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наско":

    Дано да си го написал в хумористичен стил.Защото иначе ....... заслужено сме на този хал,а с тия пъпеши,които са власт имащи ще стваме все "по-добре" и ще вървим все "по-нагоре".
  • 9 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наско":

    Браво, убийствен сарказъм!
  • 10 antimediator

    1 0 Отговор
    От кога пазвантина на правешкия цървул започна да се изживява като политически ментор?!!!
  • 11 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сори":

    Хаха!Ти му обясняваш че главата хич не го слуша и е за лекар,те търсят/че и намират?!/ сарказъм в приказките му:)Е точно за такива бат Бойко каза че са "некачествен матриал"!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Про

    1 0 Отговор
    На някои хора ,, бащите им са си губили времето когато са ги правили" ....но говорят за другите че са им губили времето
  • 13 Румен Янев

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Визираш себе си ли ???
  • 14 Сори

    3 0 Отговор
    Прочети и други коментари на ,,наско " и ше се увериш че човеко си казва каквото си мисли или е на платено участие...
  • 15 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Явно не разбираш сарказма МИ, в поста за сарказма МУ! Но визирайки себе си си невероятно, уникално, изключително прав за мат'рЯла. Виж това Тагадъг е без сарказъм. И бяло, зелено, червено е нашето национално знаме, унгарското е със същите цветове, но с мааалко по-различна подредба!
  • 16 jambazina

    1 0 Отговор
    Правешкия феодал 2,0
  • 17 КАУНА

    3 1 Отговор
    А НЕ ДОПУСКАШ ЛИ ,ЧЕ МОЖЕ ТОЙ ДА СИ Е ЗАГУБИЛ ВРЕМЕТО С ТЕБ?
  • 18 Боко Мазника от БРЕГ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наско":

    Смешника Бойко Борисов е идол на неграмотните български граждани. Целта е постигната – неграмотните български граждани гласуват за Бойко Борисов и ГЕРБ??? Правителството на Борисов докара най-много беднотия, несправедливост и доведе до тотална разруха, глад, мизерия и масови самоубийства в България???
    Нормален /трезвомислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ???
  • 19 ААА

    1 0 Отговор
    То цял един народ си губи времето,че и държавата с тези "политици" ,от поне 33г. насам,и освобождава територията си за други,но както се казва в един анекдот-Това е положението Минке, прави се ,че не забелязваш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове