Last news in Fakti

2 Август, 2016 20:30 1 528 5

1/3 от българите – против антитерористичния закон

  • българите-
  • против-
  • антитерористичния-
  • закон
1/3 от българите – против антитерористичния закон - 1

Половината от българите смятат, че законопроекти като този за борба с тероризма по-скоро помагат, но чувствителен дял от една трета от запитаните намира преди всичко посегателство върху нашите права. В социологически експеримент четири пети от българите изразяват мнение за дейността на несъществуваща институция – Агенцията за борба с имигрантите, а положителните оценки от 42% я правят една от най-одобряваните институции у нас. Афинитетът към „здрава ръка“ е осезаем, но не и неограничен, сочи изследване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Втората част от изследването по актуални теми, свързани с институциите на съдебната власт и цялостната тема за борба с престъпността, налагане на закона, сигурност и т.н.  – по повод текущите теми около съдебната реформа, миграцията, тероризма и т.н. е проведено между 14 - 19 юли сред 1605 душ чрез стандартизирано телефонно интервю.

Наскоро обсъждания Закон за противодействие на тероризма стана повод "Галъп" да постави респондентите в условията на класическия избор между свобода и сигурност. 56% избират твърдението, че подобни закони по-скоро са полезни за предотвратяване на тероризма. 32% обаче споделят мнението, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите. Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон и не могат да определят, коя от опциите е по-близка до тяхното мнение.

Подобни въпроси са най-вече експериментална техника, поставяща респондента в условия на еднакво логично звучащи опции. Затова те са важни най-вече с това, че показват как се степенуват ценностите. Въпросите не претендират за изчерпателност или обобщение. 

По-младите са и онези, които проявяват повече чувствителност на тема свобода. Но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност. Вероятно става дума за закономерна демократичност на нагласите сред младите. По-възрастните пък са по-чувствителни към опазването на реда. То надделява и сред отговорите на левите привърженици, но със съвсем малко. Очевидно, симпатизантите на левицата са закономерно склонни на критика към властта, респективно и към законопроекта срещу тероризма.

Дял от близо една трета заявяващи, че такива закони най-вече вредят на права, показва немалка степен на критичност. Това се потвърждава и в отговорите по друг експериментален въпрос: 62% избират опцията „няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората“. 36% пък казват „дори и да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за пресъпления“. Явно българите подкрепят повече строгост по отношение на миграцията, но не биха приели форсиране на съдебната система. Това означава, че извънредни мерки, спешно законодателство и други подобни срещат автоматична пречка сред обществото. Желанието за твърда ръка е сериозно, но не и безкрайно или безконтролно. Това е важен извод и по актуалната тема със съдебната реформа и търсенето на различни модели за нея.  

За да се направи по-нататъшна проверка на потенциалните репресивни нагласи сред българите, беше взет знаков случай от последните месеци – смъртоносното прострелване на мигрант от Афганистан. Респондентите са почти единодушни. Почти всички, които са били запознати със случая, считат че полицаят, застрелял мигрант, преди всичко си е свършил работатата и съответно прокуратурата правилно е прекратила делото. Около 8% заявяват, че на практика служителят на МВР е извършил убийство.

Мненията на ромите донякъде контрастират на общия фон. Вероятно сред тях личи и не особено голям респект към органите на реда, както и сериозна чувствителност по теми, свързани с индивидуалните права.

В предходната част от сондажа беше установено, че най-харесваните у нас институции са онези, които звучат и по-силово или деполитизирано. За да се провери афинитетът към „здрава ръка“, на респондентите беше зададен и контролен въпрос за дейността на несъществуваща агенция – Агенция за борба с имигрантите. Общата картина издава объркване – равни дялове на положителни и отрицателни оценки. Процентите са съвсем близки – 42% от запитаните одобряват, а 41% - не. Малък е делът на хората, които са отговорили, че не могат да дадат оценка – едва 17%.

Разбира се, названието беше подбрано така че да звучи близо до съществуващи институции. Въпреки объркването, все пак с 42% одобрение несъществуващата агенция се нарежда сред най-одобряваните институции у нас. Това допълнително доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея.   

През месец юни, например, в нашето редовно месечно изследване, беше проверено отношението към носенето на бурки в България. Обществото категорично подкрепя забраната за носене на забрадките, закриващи лицето. 6% от хората не смятат, че носенето на бурки трябва да бъде забранено. Това са най-вече хората от турски и ромски произход и привържениците на партия ДПС.

В същото изследване през юни респондентите бяха запитани дали са съгласни турските граждани да бъдат допускани в страната без визи. Подобно на предходния въпрос и тук несъгласието доминира, макар не толкова критично. 68% са против, а 16% - за

Освен отношението във външнополитическата сигурност на страната, в телефонния сондаж бяха тествани и ред въпроси, свързани с криминалната обстановка в страната. Например, беше направена проверка за това какви са бързите асоциации по една от горещите теми на лятото – прословутата престрелка в Слънчев бряг. Интересно беше да се види дали тя се възприема на индивидуално ниво (скарване), на ниво организирана престъпност (групировки разпределят територии) или на ниво държава (властта слага „чадър“). Закономерно надделява втората опция (с близо две трети), а чувствителен е и делът на свързаната с нея трета опция (с близо една трета). В очерталия се спор между МВР и прокуратура очевидно не е надделяло изразеното от полицията становище за по-скоро битови причини на случилото се в Слънчев бряг. В същото време, и първата част на изследването за институциите у нас показа, че в триъгълника полиция – съд – прокуратура българите очевидно са склонни да намират вина за неуспехите по-скоро в актовете на съда, отколкото в действията на прокуратура, полиция и т.н. Вероятно става дума за устойчиви нагласи.

Оказва се, че българите са склонни да делегират на властта възможността да налага закона и сигурността радикално, макар и да не изпитват особен респект към властта. Вероятно и заради последното, желанието за „твърда ръка“ по темите на личната и национална сигурност е видимо, но не и безгранично.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптър

    1 0 Отговор
    Не се заблуждавайте ,това е новия ЗЗД/ закон за защита на държавата от 1943г/. Няма друг начин Българската Политическа Мафия да продължи да граби , освен с репресии!!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "раптър":

    Аааа, руски не така!...Да си правил революцията си през 1917-та година,когато "конна армия мина със Будьони във славен поход":)Ама сега в 2016г. да да ми възкресяваш нахлуването на руските танкове в България...къде отиваш ве "братушка сумашедший"?!Боже,кви индивиди се набутаха в майка България...че и говорят също като хора!
  • 3 Пиф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "раптър":

    Не се заблуждавам, тоя Закон няма да намали престъпността ама никак. защото набляга на репресивността на оперативната част по издирването, а това е жандармеристка бруталност понякога. Тя е полезна срещу изверги, но в повечето ситуации е ненужна. но пък никаква я няма правно-осъдително-наказателната част над терористи било крадци и изверги? Което прави антитерористичният закон пълна демагогия. И какво ще стане на практика? Излизат качулките, размахват бицепси, арестуват куп народ и ги забиват в ареста... После идват адвокатите, измъкват по болест 90 процента, заради дископатия, девет процента като случайно заловени, и остава един процент виновни или недостатъчно доказателства. Тоя процент осъжда България в Страстбург и ние плащаме като говеда и операциията на качулките и на това рецидивче много пари каквото е положението обикновенно... След това го пускат и си живее живота, а ние пак духаме супата... А и правото на органите на реда да действуват в разрез на личната ти свобода често води до нови гадости. Идва някакъв под прикритие или униформен и ти взема колата, щото гонел някой си там? И по гонката ти изтърква гумите, смачква калници, издухва буталата от мръсна газ и накрая ти поднасят едно голо извинение, а ти и денят ти провален и ремонта ти стъпва? Ей това вече не е гот. но пък има и комична страна донякъде, макар мъката и загубите да не са комикс. Представям си, как някаква мускулеста барета ме измъква от колата и ми казва - преследвам заподозрян. А заподозреният е с нова Баварка 535i.... ? а моята сдухана барака едва дига 100 и то с триста зора. И след половин час баретата иддва при мен целият оклюмал и псува на поразия... после ми дава 4000 евро да си купя друга кола и тръгва цувайки нещастно... Абе тоя антитероризъм е някакъв си доста странен? дава правото на оперативните да действуват, а наказателната част я нема...? То и затова нема оправия тук...
  • 4 василко

    0 0 Отговор
    тоа закон ще се използва за смачкване на конкуренцията и за разчистване на лични сметки между враждуващи помежду си българи,има една стара българска поговорка:
    дай на простия власт и му гледай сиира
    това е лудост да се дават толкова много права на военните
  • 5 некойси

    1 0 Отговор
    Намирисва ми на "патриотичния акт" в Щатите, в който няма нищо патриотично разбира се.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове