778 1

АБВ и "Гергьовден" със споразумение за съвместни действия

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

АБВ и „Гергьовден” подписаха споразумение за съвместни политически действия и партньорство. Те направиха това с уговорката, че запазват идейните си различия, но ще търсят личностите, които ги обединяват. От страна на АБВ подпис сложи председателя на партията Георги Първанов, а от страна на „Движение Гергьовден“ - Драгомир Стефанов.

Според лидера на АБВ Георги Първанов и двете политически формации гледат на предстоящите президентски избори като очакван прелом в развитието на българския политически модел. Първанов посочи, че сред предложените от БСП шестима души има кандидат, който може да бъде подкрепен. По думите му, това може да е генерал Румен Радев, но тепърва предстоят разговори със социалистите. Първанов е категоричен, че ген. Радев е един висок професионалист, но и дълбоко морален, почтен и свестен човек. „Но не искайте от мен сега да го коментирам в ролята му на кандидат за президент, защото той все още, макар и с подаден рапорт, е в състава на Българската армия. Коректното, разумното и законовото е тези коментари да се правят, когато той получи разрешение на този въпрос“, заяви Първанов.

Преди дни АБВ съобщи номинациите си за президент -  председателят на партията Георги Първанов и зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

„Мисля, че ще сгрешим тактически, ако прекалено партизираме един или друг кандидат, ако някой се опитва да го задуши в обятията си. Това не е подходът. На ГЕРБ е изгодно да ни вкара в схемата да си преброим електоратите. Една партия, втора партия, левица, десница. Президентските избори не са време за броене на избиратели. Те са време за разумен стратегически избор“, заяви лидерът на ПП АБВ и президент на Република България Георги Първанов по време на съвместна пресконференция с Движение „Гергьовден“.

Той посочи, че е видял премиерът Борисов много притеснен. „Моето послание е, че не е фатално да се загубят едни избори. Той трябва да свиква с тази мисъл. Не боли. Аз съм губил преди повече от 20 години. След това съм печелил, това е политиката, това е демокрацията“, каза лидерът на АБВ.  

По думите му, едно е да се разберат ръководствата на партиите, друго е гражданите, избирателите да видят, че конкретния кандидат става и се вписва в техните очаквания и представи и надежди.

Първанов направи аналогия с 2001 г. „Аз тогава работих за максимално широка, равно отдалечена кандидатура“, посочи Първанов. Той поясни, че 2 дни преди кампанията е разбрал, че това няма да се случи и че, той като тогавашен лидер на БСП, остава сам. „Играх на тези избори сам, срещу мен бяха НДСВ и ВМРО, и кой ли не“, добави той. „Въпреки всичко много избиратели от дясното пространство гласуваха за нашата кандидатура с ген. Марин. Много зависи от личността, от характера на кампанията и защото няма предопределени резултати. И тогава имаше едни грандиозни за някой и убийствени за други социологически прогнози, които бяха опровергани и разбити на пух и прах още на първия тур“, коментира още Първанов.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Анастасов
    Отговор
    1 12:41  05.08.16
    Иван Станчов ще бъде председател на предизборния щаб на Петър Стоянов. Това се разбра днес, когато президентът Стоянов представи официално пред медиите щаба, който ще води предизборната му кампания за втори президентски мандат. Заместник председатели са Надежда Михайлова, Любен Дилов-син и заместник председателят на ВМРО Райна Дрангова. В щаба влизат още Петър Курумбашев, посочен като продуцент на кампанията, Красимир Каракачанов, Ралица Пеева, режисьорът Теди Москов, юристът Живко Сталев и двамата студенти, спечелили осмодекемврийските конкурси, организирани от президента, за най-добра студентска реч – Ина Тодорова и Владимир Ганчев. Щабът се помещава на втория етаж в “Къщата с часовника” на столичната улица “Московска” № 15. БЕЗ КОМЕНТАР

Напиши коментар:


Публикувай