983 0

Манолова сезира главния прокурор за фалиралата Дупнишка каса

Тя поиска проверки и от КФН, ДАНС и НАП

Манолова сезира главния прокурор за фалиралата Дупнишка каса
Калина Петрова

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров, Комисията за финансов надзор /КФН/, Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ и Националната агенция по приходите /НАП/ по повод финансовите злоупотреби на фалиралата Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“.

Националният обществен защитник настоява за извършване на щателна проверка и разкриване на истината с обявената в несъстоятелност популярна каса. В институцията на омбудсмана са постъпили множеството жалби и сигнали от потърпевши вложители, изгубили спестяванията си. Гражданите са обезпокоени от липсата на своевременна реакция на компетентните органи, от невъзможността да получат вложените в кредитната кооперацията средства, поради обявяването й в несъстоятелност, както и от съмненията, че там се е извършвала незаконна влогова-кредитна дейност. Манолова алармира, че подобни популярни каси съществуват в цялата страна и проблемът може да ескалира.

В  писмото си до отговорните институции омбудсманът акцентира върху факта, че голяма част от засегнатите лица са възрастни хора, които не са били информирани, че членството им във въпросната кредитна кооперация ще засегне пряко техните вложения, нито са участвали в общите събрания на „Дупнишка популярна каса“. Гражданите не са били наясно и за възможността кооперацията да се разпорежда с техните пари.

„В качеството си на защитник за правата и свободите на гражданите смятам че на подобни случаи, засягащи много човешки съдби, следва да се обърне особено внимание от страна на компетентните държавни органи и те да положат всички необходими усилия за провеждане на задълбочено и всеобхватно разследване и разкриване на обективната истина“, подчертава Мая Манолова.  


 

 


 

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай