741 0

Овладян е огромният пожар в Тополовградско

Стихията наложи евакуацията на десетки хора от близките села, включително и на 70 мъже от Дом за настаняване на хора с умствена изостаналост

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Овладян е огромният пожар, който избухна вчера в Тополовградско. Фронтът на огъня при селата Радовец и Филипово се разпростря на 7 километра и успя да превземе огромна площ от близо 15 000 декара. Горели са предимно пасища. Засегнатата обаче е и гора е 50 декара.

Стихията наложи евакуацията на десетки хора от близките села, включително и на 70 мъже от Дом за настаняване на хора с умствена изостаналост.

Цяла нощ на място останаха дежурни екипи, които следиха ситуацията. Осем пожарни екипа и 30 гранични полицаи гасиха пламъците. Пряка опасност за населените места няма, а пожарът вече е овладян.

Разследват се причините за пожара.

Предупреждението за още пожари обаче остава. В 4 области - Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора, е обявен червен индекс за пожароопасност и за днес.

На над 200 сигнала за произшествия са реагирали пожарникарите през последното денонощие. Само за последните 24 часа са погасени 166 пожара, 113 от които в сухи треви, храсти, ниска растителнсот и стърнища. Нови 20 огнища са възникнали през първите шест часа на днешния ден. Пожарната обстановка на територията на страната остава усложнена. Най-засегнати от огнената стихия са областите Хасково, Пазарджик, Пловдив и Сливен.

Област Хасково

Ограничен е огънят край хасковското село Черна могила. Пожарът, изпепелил над 300 дка широколистна гора, възникна вчера около 12 часа. В гасителните действия участваха пет пожарни екира, доброволци и служители на горското стпопанство. Към момента няма опасност за хората от селището и тяхното имущество. Продължава работата за пълното погасяване на стихията.

Напълно загасен е пожарът край село Пясъчево. Петте пожарни екипа успяха да ограничат пожара в рамките на 550 дка сухи треви и лесонепригодни площи.

Малко след полунощ бе локализиран и големият пожар край село Радовец. Стихията  беше с фронт от 7 км и се простираше върху 15 000 дка сухи треви и лесонепригодни площи. В гасителните действия през вчерашния ден участваха над 200 човека - пожарникари, гранични полицаи, доброволци от Тополвград и служители на местното горско стопанство. Предстои гасачески групи да обиколят засегнатия район и да погасят тлеещи огнища.

Област Пазарджик

Овладян е пожарът край село Црънча, който се възобнови през вчерашния ден. В гасителните действия участваха 25 пожарникари, 13 служители на горското стопанство, воненнослужещи и местно население. При гасенето бе използван и хеликоптер от Авиобаза Крумово. Огънят е унищожил близо 550 дка растителност.

Област Пловдив

Пожар във вилна зона “Отдих” на територията на община Хисар засегна 8 необитаеми сгради. Пожарните екипи успяха да спасят от огъня други 20 вили. По време на гасителните действия бяха евакуирани двама човека. Причината за пожара е небрежност при боравенето с открит огън.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай