1 906 4

Ядем кренвирши и вафли с ГМО

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

Ядем вафли и кренвирши с ГМО. В тях соята е основен продукт, а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка, където цялата реколта от културата е ГМО. За това алармира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), пише в. "Стандарт". По думите й в пилетата, продавани в търговската мрежа у нас, също има ГМО, тъй като те са хранени със соя, внесена от Мексико и Аржентина. Според нея и координаторът кампании на ФОСЗ Борислав Сандов приетият наскоро от кабинета нов закон за храните в частта, свързана с ГМО, е огромна крачка назад.

500 лв глоба ако вариш буркани пред блока

Който системно пали огън пред блока, за да си вари буркани за зимнина, ще бъде санкциониран с половин хилядарка. Това гласи актуализираната Наредба за обществения ред в Девня, пише в. "Труд". Наредбата е приета още през 2004 г., но оттогава досега никога не е била "ремонтирана", съобщили от пресслужбата на общината. Предвижда се също така, ако футболен запалянко е решил да изрисува инициалите на любимия си отбор на фасадата на кварталното училище или читалище, да плаща глоба от 500 лв. на общината. Но ако пастир вкара овцете си на паша в гробищния парк, може да му се размине с 20 лева. Толкова ще отнесат и нарушителите на чистотота, свикнали да си хвърлят фасовете , където им падне или да люпят семки на улицата. "Всеки трябва да си знае правомощията, но и отговорностите", категоричен е кметът на Девня Свилен Шитов, по чието предложение мнозинството в местния парламент гласува промените в наредбата.

Принудиха митрополия да върне 20 бона за църква

Врачанската митрополия е била принудена да върне 20 000 лева на Дирекцията по вероизповеданията. Причината – парите били дадени преди година за ремонт на храма в село Крушовица, община Мизия, но до реновирането на църквата така и не се стигнало, защото епархията изобщо не ги използвала. Това обясниха пред в. „Монитор“ от дирекцията. Средствата са върнати от Врачанския митрополит Калиник, след като от звеното на Емил Велинов са имали тежък разговор с епархията, защото митрополията така и не е обявила конкурс за фирма. На 23 август миналата година камбанарията се срути и повлече покрива със себе си. Греди и керемиди паднаха дори вътре в храма. Оттогава той е заключен и достъпът до него е забранен, за да не затрупа богомолците.

Заловиха любовници от бандата за телефонни измами на Келеша

Обявените за издирване телефонни измамници от плевенското с. Градище Галя Паскалева и любовникът ѝ Господин Господинов са задържани в град Левски. Двамата се предали сами, след като снимките им обиколиха медиите, научи в. “24 часа”. От пловдивската полиция потвърдиха информацията. Престъпното дуо е от клана на Димитър Серафимов-Келеша, смятан за мозъка на ало мафията у нас. Преди дни той и братовчед му Серафим Серафимов бяха арестувани под тепетата за измами на две пенсионерки. Паскалева и Господинов обаче се укриха. Според разследващите любовниците са имали точно определена роля в схемата - държали са жертвите непрекъснато на телефона, за да не им дадат възможност да обмислят ситуацията и да се свържат с близките си.

МОН казва как VІ и VІІ клас да си вместят уроците за три години

Децата, които тази есен постъпват в VІІ клас и учат в прогимназията по стария Закон за народната просвета (до VІІІ клас), ще завършат основното си образование по новия училищен закон с една година по-рано - през 2017 г., пише в. "Дума". С една година по-къса прогимназия ще имат и шестокласниците, които пък ще завършат основно образование през 2018 г. При това обаче на тях им се губи важен учебен материал за цяла година по предметите история, география и биология. МОН пусна вчера три варианта как пропуснатият материал да бъде съвместен с уроците, предвидени и без това за двете години.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 344
  Отговор
  1 08:37  05.08.16
  Правителствата на ГЕРБ скрити зад фасадите на лъскавите магистрали загробват България и народа.Никой не се пита как идват на власт,питаш приятели,кой гласува за тях всички мълчат,а ги преизбират. Идват на власт с вашите пари и ни управляват по ,,демократичните ,,правила на САЩ,затова сега яще ГМО и си трайте.
 • по темата
  Отговор
  2 11:21  05.08.16
  Вариш си бурканите пред блока и да не те интересуват изродите, които работят за произвеждащите боклуци буклуци, ако се заядат, просто ги метни и тях при бурканите или лютеницата, така ще имаме едни слуги на мафиотската държава по-малко - пък и варена мръвка за кучетата.
 • гражданин на България
  Отговор
  3 11:43  05.08.16
  че то коя храна не е ГМО??
 • Plamen
  Отговор
  4 14:54  05.08.16
  не знам какъв идиот трябва да си за да си купиш кренвирш или Фафла ...

Напиши коментар:


Публикувай