2 149 6

Посланикът на Турция: Очакваме реакцията на българските власти след опита за нахлуване

Стефанаки Йоанис

Български демонстранти са се опитали да нахлуят в сградата на турското посолство, обяви посланикът на Република Турция у нас. По думите на Сюлеймоан Гьокче това е станало вчера сутринта, а полицията е успяла да предотврати нахлуването. В интервю за „Преди всички“ по БНР турският посланик бе категоричен, че той и служителите от дипломатическата мисия нямат нищо общо с изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази двама мотористи край Драгоман, а след това не се яви пред съда.

Мотористите блокираха движението и организираха демонстрация без никакво разрешение от властите. Опитаха се да нахлуят в посолството. Това предизвиква огромно съжаление и отвращение.

Бях там лично. Полицията беше объркана. Мотористите се върнаха вечерта и бяха още по-многобройни. Доколкото разбирам, днес ще протестират отново.

Българският съд взима решението. Ние нямаме нищо общо. Това е проблем на българските власти. Знаем, че са се разпространили слухове между тези хора и те са подстрекавани да се насочат към посолството. Нямаме нищо общо с това. Смятам, че е срамно. Аз нямам никакви подозрения. Научих, че тези слухове са разпространявани в тълпата. Заявявам публично, че нямаме нищо общо с това. Съжалявам дълбоко за тяхната загуба, каза турският посланик.

Имаме много добро сътрудничество с българските съдебни власти. Научих за това едва вчера, когато посолството ни беше нападнато от тези хора, които се опитаха да нахлуят в сградата. Смятам, че е в задълженията на българските власти да направят изявление за това, което се случи вчера и да успокоят хората и да им разкажат каква е истината, подчерта Гьокче.

Той коментира и реакцията на турските власти на опита за преврат.

Имаше опит да се вземе властта и да се наруши демокрацията с участието на толкова много хора.

Извънредното положение, което беше обявено, е с разрешението и под надзора на парламента. В края на трите месеца всеки, който смята, че правата му са били нарушени, може да сезира съда, като включвам и правото на индивидуално сезиране на Конституционния съд. Като частно лице в България не можете да го правите.

На въпрос дали днес Турция е по- демократична, Гьокче отговори: Да.

Бихте ли предпочели преврат с отмяна на всички права, попита посланикът на Турция.

Никой не е бил арестуван, защото упражнява дадена професия. Всички тези ихора са под подозрение, че са въвлечени в този огромен опит за преврат. В Турция има повече от 400 телевизионни канала. Спрени са онези, които са свързани с Гюлен. Нищо не се е случило с повече от 390 от тях.

Разбирам, че в България или на друго място е трудно да се разбере случилото се, защото никога не сте били свидетели на подобно нещо.

Мисля, че би било огромна грешка, ако ЕС тръгне в посока на прекъсването на преговорите за присъединяване на Турция, каза още Гьокче. Причината е проста - ЕС трябва да реши дали ще остане верен на принципите, които изповядва - да се защитават върховенството на закона, конституционният ред и демокрацията. Трябва да се действа предпазливо и търпеливо и да се въздържат хората от прибързани решения, базирани на пристрастия и предразсъдъци.

Въпросът с бежанците няма нищо общо с този контекст, но представете си, че превратът беше успял и последва хаос .Смятам, че ситуацията би била твърде неприятна и по отношение на мигрантите. Турция уважава задълженията си по споразумението с ЕС с изключение на едно важно нещо: преразглеждането на Закона за борба срещу тероризма. Ние се борим с тероризма и това е известно на всички. Този опит за преврат беше терористичен по своя характер. Борим се с ПКК и ИДИЛ и всеки го знае. Но питам какви са задълженията, които ЕС е изпълнил досега?

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ранко
  Отговор
  1 10:29  05.08.16
  Хеей Гаджал мръсен..И вашият ред ще дойде някой ден..Те не били виновни.Не знаели нищо.Интересно ако знаеха дали щяха да кажат.Глупак.Правят ни на аборигени.Но те живеят още в 18 век.Великият везир Гьокче...Даже името му не е мюсюлманско.Турция е сбирщина от Африканци..И е пред разпад.Затова се правят тези мними опити за преврат..Скоро ще има държава на кюрдите и Турците ги е страх...Повечето са кюрди в Турция...
 • Пиф
  Отговор
  2 10:46  05.08.16
  за нахлуването на мотористи в сградата на посолството е прав - това е нерегламентирано нахлуване в посолство и е криминале... Шом заявява че няма нищо общо с прегазването на мотористите значи вероятно е така? Ева ли еин посланник ще си губи имиджа а се занимава с шофьор който гази мотористи и бяга, освен ако няма някакъв интерес? но относно да му се вярва не бива - защото всеки може а излъже в тоя лъжлив свят! Трябва криминалистите да изирят нещата и ги разплетат! Ако казва истината, значи не лъже. Ако лъже а му се предяви обвинение! Но вероятно шофьора се е заплеснал и случайно е блъснабл мотористите и от страх е избягал? А къе се крие не зная. Относно авторитаризма в Тюркай си прав - преследва се опозицията на Ероган. Но е възможно и да ива реален опит за преврат. Абе нека фактите се разкрият те ще покажат!
 • МОНАРХ
  Отговор
  3 11:18  05.08.16
  Абсолютно е прав, Това е работа на "българското правосъдие"?! Такова - обективно не съществува. Това е чиста проба - ПРАВНА ФИКЦИЯ!
 • георги
  Отговор
  4 13:11  05.08.16
  Това мазно, месещо се постоянно в държавата ни, се мисли за господ. Кога ще бъде екстрадиран от България?
 • един моторист
  Отговор
  5 13:34  05.08.16
  Във второ интервю г-н Посланика говори за опит за нахлуване. Ако има някакво доказателство за това моля нека да го представи. Има достатъчно камери на посолството, ако записите не са с добро качество всички мотористи ще съдействат за разпознаване на човека/хората опитали се да нахлуят в посолството и лично ще ги предадат на МВР. Ако не предостави такива, най-учтиво ще очакваме официално извинение от негова страна. Ние, присъствалите на протеста, от своя страна разполагаме с голям брой записи и също ако е необходимо можем да предоставим. Тъй като в интервюто се визира и МВР, очакваме да чуе и тяхната официално позиция относно "опита за нахлуване" - дали и кога се е състоял, колко са били участниците, какви силови средства са били употребени за да бъдат спрени участниците, имало ли е и какви щети? Или цялата съпротива на полицията се е състояла в "момчета преместете се на другият тротоар"?

  Коментиран от #6

 • Гост
  Отговор
  6 19:27  05.08.16

  До коментар #5 от "един моторист":

  Много положително е ,че един от участвалите в събитията като вас [използвам учтивата форма на обръщение] е написал същественото. Всяко едно посолство,без значение на коя държава е неприкосновена територия,това е все едно държавата Турция на наша територия. Нападенията над посолства и опита за нахлуване е вандализъм,присъщ на африкански бананови държави. Нападаш ли посолството,все едно нападаш държавата. Протестирайте пред него, а не вътре в него. Аз също смятам,че този път сте прави, и трябва да се подкрепи този протест и от не мотористи ,но цивилизовано. Колкото до укрилият се,има международно сътрудничество ,и най-вероятно виновника ще бъде издирен и изправен пред съд,освен ако не потъне някъде в ЮАР,или такава страна където не действат системите за сигурност.Но това е малко вероятно.

Напиши коментар:


Публикувай