5 Август, 2016 09:35 2 669 6

Посланикът на Турция: Очакваме реакцията на българските власти след опита за нахлуване

  • фарук бекташ-
  • бекташ-
  • гастарбайтери-
  • протест
Посланикът на Турция: Очакваме реакцията на българските власти след опита за нахлуване - 1

Български демонстранти са се опитали да нахлуят в сградата на турското посолство, обяви посланикът на Република Турция у нас. По думите на Сюлеймоан Гьокче това е станало вчера сутринта, а полицията е успяла да предотврати нахлуването. В интервю за „Преди всички“ по БНР турският посланик бе категоричен, че той и служителите от дипломатическата мисия нямат нищо общо с изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази двама мотористи край Драгоман, а след това не се яви пред съда.

Мотористите блокираха движението и организираха демонстрация без никакво разрешение от властите. Опитаха се да нахлуят в посолството. Това предизвиква огромно съжаление и отвращение.

Бях там лично. Полицията беше объркана. Мотористите се върнаха вечерта и бяха още по-многобройни. Доколкото разбирам, днес ще протестират отново.

Българският съд взима решението. Ние нямаме нищо общо. Това е проблем на българските власти. Знаем, че са се разпространили слухове между тези хора и те са подстрекавани да се насочат към посолството. Нямаме нищо общо с това. Смятам, че е срамно. Аз нямам никакви подозрения. Научих, че тези слухове са разпространявани в тълпата. Заявявам публично, че нямаме нищо общо с това. Съжалявам дълбоко за тяхната загуба, каза турският посланик.

Имаме много добро сътрудничество с българските съдебни власти. Научих за това едва вчера, когато посолството ни беше нападнато от тези хора, които се опитаха да нахлуят в сградата. Смятам, че е в задълженията на българските власти да направят изявление за това, което се случи вчера и да успокоят хората и да им разкажат каква е истината, подчерта Гьокче.

Той коментира и реакцията на турските власти на опита за преврат.

Имаше опит да се вземе властта и да се наруши демокрацията с участието на толкова много хора.

Извънредното положение, което беше обявено, е с разрешението и под надзора на парламента. В края на трите месеца всеки, който смята, че правата му са били нарушени, може да сезира съда, като включвам и правото на индивидуално сезиране на Конституционния съд. Като частно лице в България не можете да го правите.

На въпрос дали днес Турция е по- демократична, Гьокче отговори: Да.

Бихте ли предпочели преврат с отмяна на всички права, попита посланикът на Турция.

Никой не е бил арестуван, защото упражнява дадена професия. Всички тези ихора са под подозрение, че са въвлечени в този огромен опит за преврат. В Турция има повече от 400 телевизионни канала. Спрени са онези, които са свързани с Гюлен. Нищо не се е случило с повече от 390 от тях.

Разбирам, че в България или на друго място е трудно да се разбере случилото се, защото никога не сте били свидетели на подобно нещо.

Мисля, че би било огромна грешка, ако ЕС тръгне в посока на прекъсването на преговорите за присъединяване на Турция, каза още Гьокче. Причината е проста - ЕС трябва да реши дали ще остане верен на принципите, които изповядва - да се защитават върховенството на закона, конституционният ред и демокрацията. Трябва да се действа предпазливо и търпеливо и да се въздържат хората от прибързани решения, базирани на пристрастия и предразсъдъци.

Въпросът с бежанците няма нищо общо с този контекст, но представете си, че превратът беше успял и последва хаос .Смятам, че ситуацията би била твърде неприятна и по отношение на мигрантите. Турция уважава задълженията си по споразумението с ЕС с изключение на едно важно нещо: преразглеждането на Закона за борба срещу тероризма. Ние се борим с тероризма и това е известно на всички. Този опит за преврат беше терористичен по своя характер. Борим се с ПКК и ИДИЛ и всеки го знае. Но питам какви са задълженията, които ЕС е изпълнил досега?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    1 0 Отговор
    Хеей Гаджал мръсен..И вашият ред ще дойде някой ден..Те не били виновни.Не знаели нищо.Интересно ако знаеха дали щяха да кажат.Глупак.Правят ни на аборигени.Но те живеят още в 18 век.Великият везир Гьокче...Даже името му не е мюсюлманско.Турция е сбирщина от Африканци..И е пред разпад.Затова се правят тези мними опити за преврат..Скоро ще има държава на кюрдите и Турците ги е страх...Повечето са кюрди в Турция...
  • 2 Пиф

    1 0 Отговор
    за нахлуването на мотористи в сградата на посолството е прав - това е нерегламентирано нахлуване в посолство и е криминале... Шом заявява че няма нищо общо с прегазването на мотористите значи вероятно е така? Ева ли еин посланник ще си губи имиджа а се занимава с шофьор който гази мотористи и бяга, освен ако няма някакъв интерес? но относно да му се вярва не бива - защото всеки може а излъже в тоя лъжлив свят! Трябва криминалистите да изирят нещата и ги разплетат! Ако казва истината, значи не лъже. Ако лъже а му се предяви обвинение! Но вероятно шофьора се е заплеснал и случайно е блъснабл мотористите и от страх е избягал? А къе се крие не зная. Относно авторитаризма в Тюркай си прав - преследва се опозицията на Ероган. Но е възможно и да ива реален опит за преврат. Абе нека фактите се разкрият те ще покажат!
  • 3 МОНАРХ

    1 0 Отговор
    Абсолютно е прав,

    Това е работа на "българското правосъдие"?!

    Такова - обективно не съществува.
    Това е чиста проба - ПРАВНА ФИКЦИЯ!
  • 4 георги

    1 0 Отговор
    Това мазно, месещо се постоянно в държавата ни, се мисли за господ. Кога ще бъде екстрадиран от България?
  • 5 един моторист

    1 0 Отговор
    Във второ интервю г-н Посланика говори за опит за нахлуване. Ако има някакво доказателство за това моля нека да го представи. Има достатъчно камери на посолството, ако записите не са с добро качество всички мотористи ще съдействат за разпознаване на човека/хората опитали се да нахлуят в посолството и лично ще ги предадат на МВР.
    Ако не предостави такива, най-учтиво ще очакваме официално извинение от негова страна.
    Ние, присъствалите на протеста, от своя страна разполагаме с голям брой записи и също ако е необходимо можем да предоставим.
    Тъй като в интервюто се визира и МВР, очакваме да чуе и тяхната официално позиция относно "опита за нахлуване" - дали и кога се е състоял, колко са били участниците, какви силови средства са били употребени за да бъдат спрени участниците, имало ли е и какви щети? Или цялата съпротива на полицията се е състояла в "момчета преместете се на другият тротоар"?

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "един моторист":

    Много положително е ,че един от участвалите в събитията като вас [използвам учтивата форма на обръщение] е написал същественото. Всяко едно посолство,без значение на коя държава е неприкосновена територия,това е все едно държавата Турция на наша територия. Нападенията над посолства и опита за нахлуване е вандализъм,присъщ на африкански бананови държави. Нападаш ли посолството,все едно нападаш държавата. Протестирайте пред него, а не вътре в него. Аз също смятам,че този път сте прави, и трябва да се подкрепи този протест и от не мотористи ,но цивилизовано. Колкото до укрилият се,има международно сътрудничество ,и най-вероятно виновника ще бъде издирен и изправен пред съд,освен ако не потъне някъде в ЮАР,или такава страна където не действат системите за сигурност.Но това е малко вероятно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове