1 490 5

Възможни са фалити и на старите университети

Няма деца, които завършвайки средното си образование, да постъпят в университетите, заяви проф. Стоян Денчев

Снимка: Факти.бг
Снимка: Факти.бг
Анжелина Димитрова

Напълно възможно е големите и по-стари висши училища да претърпят фалити, заяви за Факти.бг ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Той коментира думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че до 1-2 години предстоят масови фалити на висши училища.

Факти.бг припомня, че на правителствено заседание министърът на образованието Меглена Кунева, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, се обединиха около това, че е необходима мащабна оптимизация на разходите във висшите учебни заведения, още от следващата година. Според Горанов, ръководствата на университетите у нас не са се „напаснали“ към демографската ситуация – от една страна липсват студенти, а от друга страна липсва актуализация на специалностите, според търсенето на бизнеса и пазара на труда.

Няма деца, които завършвайки средното си образование, да постъпят в университетите. Държавата, бизнеса, културната индустрия в страната и т.н. трябва да регулират приема на студенти до толкова, до колкото те трябва да знаят от какви специалисти има нужда. Не ми се иска България да се превърне само и единствено в донор на чужди университети, тъй като имаме традиции в много образователни направления. Тези традиции би трябвало да се запазят и продължат, заяви още проф. Денчев.

Цялото интервю четете във Факти.бг.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пиф
  Отговор
  1 09:45  06.08.16
  Аз искам да завърша всички ВУЗове в страната, но нема толкова ен мъней.... Ако ме пишеш да уча така ще дойда. но ми писна да плащам аз, за да ме правят на маймуна после бюрократи в менистерствата и да си пилея жевота заради Ганьовци на постовете. Назначавате полуграмотни циганета ддето изсичаха горите и ги палеха за да правят пачки, а хора като мен не пускате дори в общините щото сте баламурническа пасмина Калинки още от соца и досега. затова сега жънете последствията от простотията си...

  Коментиран от #2

 • 455
  Отговор
  2 14:30  06.08.16

  До коментар #1 от "Пиф":

  Това е реалноста/цигания/,такъв е в момента материала който е останал,това не са последствия от соца,а от свободията и от антибългарската политика на ,,българските политици,, на БХК,на ,,приятелския,, външнополитически кръг. а колкото до соца явно хич,хабер си нямаш. Соца си имаше ниво,което и всички университети да завършиш пак няма да достигнеш. Хващай дългата и така ще бъдеш от полза.
 • nkavrakov
  Отговор
  3 18:20  06.08.16
  Мога да коментирам статията само с едно изречение. Това е само началото.
 • 232
  Отговор
  4 18:28  06.08.16
  Бабите не излизат в пенсия- заемат работните места на младите, децата ни бягат в чужбина, за да имат работа, там раждат децата си. Е, тогава кой да учи в България? Нашите млади граждани- циганетата не могат повечето да четат и пишат. Тогава кой да учи в университетите? Това за бабите- вземат и заплата и пенсия- алчни, алчни...
 • Началото е поставено отдавна
  Отговор
  5 00:21  07.08.16
  Още през комунизма се отвратих от системата за обучение и не пожелах да уча висше . Оказа се че много други тогавашни младежи споделяха същото разбиране. По-малко висшисти ,по-добре. Не може да сме държава на опаки спрямо другите държави така че ако поискаш достоен живот обезателно трябва да си висшист. Това ни го казаха гостуващи бизнесмени още в началото на деветдесетте години като изтъкнаха учудването си че за да успееш у нас трябва обезателно да си висшист. Чужденците се чудеха на държавата ни как така подценява и не допуска среднистите да работят частно и да се развиват члез труда си. При тях не било задължително да имаш висше образование ако желаеш достоен живот . За съжаление сега е още по-лошо , за среднистите няма живот тук за това не желаят да учат и се махат някъде в чужбина където може с достойнство да развият малко или голямо производство , някаква дейност. Без да са висшисти .

Напиши коментар:


Публикувай