4 218 2

Нури Адалъ ще получи и своето истинско признание

Нури Адалъ ще получи и своето истинско признание
Калина Петрова

„В най-силните години на тоталитарния режим Нури Адалъ се противопоставя на нарушаването на основните човешки права, което го отвежда за 23 години в затвора и получава прозвището „българския Нелсън Мандела”. Това заяви в кирковското село Островец зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис.

 „12 години след кончината на един от най-ярките символи на нашето съвремие – Нури Адалъ продължава да ни впечатлява с актуалността на вижданията си за правата и свободите на малцинствата в нашата страна”, заяви заместникът на Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че животът, творчеството и възгледите на Нури Адалъ са особено актуални и днес и трябва да се познават и разпространяват както в страната, така и в чужбина. „Сигурен съм, че Нури Адалъ ще получи и своето истинско признание на Балканите, Европа и света”, заяви в заключение инж. Хасан Азис.

Днес политици, общественици, близки и роднини се събраха на гроба на видния общественик и поет Нури Адалъ, за да почетат 12-та годишнина от кончината му. 

На ритуала присъстваха народният представител и член на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, депутатите Салиха Емин и Мустафа Ахмед. Тук бяха още и 73-годишният син на Нури Адали – Фикрет Нури Тургут от Островец, представители на репресираните от областта, председатели на Общински съвети на ДПС от областта, кметове на общини, председатели на Младежко ДПС от областта, представители на женските сдружения на ДПС от областта, общински съветници, кметове на кметства и жители от областта.

Студентката от кирковското село Фотиново Джанан Хасан запозна присъстващите с живота на известния поет. Учениците Джанан Юсеин, Синем Али и Нзлъджан Халибрям от Фотиново декламираха стихове от Нури Адалъ, написани в затворите в Стара Загора, Видин и Белене.

„Баща ми беше земен и разговорлив човек. Винаги ме учеше на човечност и простодушие”, заяви синът на Нури Адалъ – Фикрет.

След поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на Нури Адалъ,съветникът на главния мюфтия Фикри Сали отслужи молитва за покойника. Той заяви, че Нури Адалъ е един искрен мюсюлманин, който е дал урок на турската мюсюлманска общност. „Ние сме длъжни да бъдем единни и да вървим по-пътя, който ни показа покойния Нури Адалъ”, подчерта Фикри Сали.

Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС в Кирково.

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб" в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
По време на изгнанието си в Старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…" (Gönül İster Ki….) казва: „Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден… Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…"
През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в Момчилград и в квартал „Гьорюкле" в Бурса.

 

 

Кърджали / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:35  05.08.16
  циганска пропаганда
 • кроко
  Отговор
  2 14:26  05.08.16
  Абе къв е тоя нури незнам кой си. Вие каква медия сте - турска или българска? За къв чеп ни занимавате с хора, които не просто нямат български имена и самосъзнание, ами дори не са си направили труда да научат езика ни, въпреки че са родени и живяли в България?

Напиши коментар:


Публикувай