4 445 3

На какво мирише в Драгалевци

Преглед на печата

На какво мирише в Драгалевци
Стефанаки Йоанис

24 часа

755 шофьори нарушители се извиняват, над 1000 наказани

44 хиляди снимани нарушения на пътя, над 1000 наказани шофьори от Пътна полиция и 755 извинения, получени от нарушители, пише в. „24 часа”.

Това успяват да постигнат за година и половина 41 хил. бдителни граждани, които заснемат нагли водачи и изпращат провиненията им на специалната платформа “Гражданите”. Мобилното приложение е създадено от 4-ма приятели, на които им писнало арогантни шофьори да се измъкват безнаказано.

Цялата идея обаче не е просто да се накаже даден нарушител. Целта на момчетата е човек да види, че е направил нещо нередно и да се извини за грешката си. Затова е добавен бутонът “Извини се”. Човек може да вкара регистрационния номер на колата си в приложението и ако бъде заснет, ще получи известие. Тогава той може да се извини. Ако авторът на кадъра приеме извинението, снимката се премахва.

Труд

Българите №31 по интелигентност в Европа

На 31 позиция по коефициент на интелигентност се нарежда България в класацията на института „Лин и Ванханен“.

Проучването aнaлизиpa инфopмaциятa зa 44 дъpжaви на Cтapия кoнтинeнт, a мaкcимaлнoтo нивo нa ІQ e 110 тoч?и, като у нас стойността е 93.

С този показател България изпреварва интeлeктyaлнo12 европейски дъpжaви, cpeд кoитo Гъpция, Литвa, Moлдoвa, Kипъp и Pyмъния. Haй-ниcък кoeфициeнт нa интeлигeнтнocт пpитeжaвaт aлбaнците, чието средно IQ е 82 точки.

Данните показват, че нaй-интeлигeнтнитe eвpoпeйци са ирландците и швейцарцките – те са със 101 тoчки.

Стандарт

Заглушават освиркванията на "Маракана"

По-кратка и в пъти по-евтина церемония по откриването с 4800 участници е подготвил Рио де Жанейро в сравнение с предишните издания на летните олимпийски игри в Лондон и Пекин, пише в. „Стандарт”.

На фона на тяхната разточителност организаторите от бразилския мегаполис са заложили на семпло представяне за 70 000-те зрители на стадион "Маракана", но обещават, че ще е въодушевяваща.

В него ще има много усмивки - обичайното отношение на местните хора към живота, живописни изображения на тропическите гори и ще бъде представено мултикултурното разнообразие в страната, обясни продуцентът на шоуто - италианецът Марко Балич.

Монитор

Манастири ни дерат с такса „паркинг”

Манастири ни дерат с такса „паркинг” дори автомобилът да е с инвалиден стикер. Повечето от тях имат обособени и охранявани постоянно места за колите.

Левчетата за престоя се плащат на наета от съответната обител фирма, която дава и касов бон. Има обаче и места, където парите се вземат, но не се дава финансов отчетен документ. Иска се такса дори от колите с инвалиден стикер, установи проверка на вестник „Монитор”.

Такава е практиката в Гложенския манастир. На стотина метра от него жена със сигнално зелена жилетка и бадж с надпис „охраняем паркинг” събира по левче за всеки автомобил, спрял на един от двата неподдържани някогашни паркинга.

Сега

Бизнесът бойкотира преговорите за минимални осигурителни прагове

Работодателските организации отказват да участват тази година в договарянето на минималните осигурителни прагове за 2017 г. и настояват за отмяната на този механизъм. Вместо това бизнесът настоява заедно със синдикатите и правителството да се изработи консенсусен модел за определяне на минималната заплата по икономически сектори. Този ултиматум поставиха четирите национално представителни организации към министерствата на финансите и на труда.

Капитал

На какво мирише в Драгалевци

Изпод ръцете на инженер-озеленител Флора Кънева са излезли някои от идеите за това как да изглежда Южният парк, част от Борисовата градина и паркът около НДК. Ако не сте чували за нея с хубавите неща, които е направила за града, то името й напоследък изскочи, незаслужено, около друг градски казус. Под скришната улица с нейното име малко над "Хладилника" в София е заровено разковниче, което тормози цял един квартал с пет хиляди жители.

Вечерта на 3 август тридесетина души от Драгалевци излязоха на улицата, за да припомнят за него. В иначе скъпия квартал в подножието на Витоша няма нито метър законна канализация. Някои от постройките тук използват стари или нови септични или изгребни ями, други би трябвало да имат собствени пречиствателни станции, а трети съвсем откровено са заболи по някоя тръба директно във витошките реки и дерета. От самоделните решения - къде законни, къде не - в квартала през лятото буквално смърди. Под улица "Флора Кънева" някой ден трябва да бъде заровен колекторът, от който да започне решаването на този проблем. Засега обаче този проект не е довършен.

Дума

Бизнесът не иска прагове за осигуровки

Национално представителните работодателски организации за поредна година настояват за отмяна на праговете за минимален осигурителен доход. Това става ясно от тяхно нарочно писмо до министрите на труда и социалната политика и на финансите Зорница Русинова и Владислав Горанов. Според бизнеса този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация.

Работодателите са категорични, че няма да участват в преговорите за определяне на минималните прагове за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за стойността на минималната заплата в страната.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Камасота
  Отговор
  1 09:46  06.08.16
  Смърди на ла.ната които живеят там - мутрички, сводници, собственици на казина и въобще целият подземен свят в София обожава Драгалевци и са се накачулили къща върху къща с миниатюрни лакатушещи улички между тях, жалко за свестните хора които се опитват да живеят там и по цял ден гледат тъпите ла.няни физиономии в скъпи джипове
 • Камасота
  Отговор
  2 09:56  06.08.16
  Що пара се е изсипала в Драгалевци по най-тъпият възможен начин, имайки предвид че там наклонът е 10-30% и едвам се ходи, а пък зимата слънцето едвам огрява зарада местоположението - северен склон на Витоша
 • жан влжан
  Отговор
  3 16:44  06.08.16
  Щом живеят в драгалевци не са за жалене.

Напиши коментар:


Публикувай