2 113 0

Римски акведукт в Пловдив

Римски акведукт в Пловдив
Стефанаки Йоанис

Пловдивски археолози очакват трасето на римския акведукт, захранвал Филипопол с вода от Родопите, да се разкрие при разкопаване на кръстовището на бул. "Васил Априлов" и "Пещерско шосе", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Съоръжението е от IV век след Христа, а цялата му дължина е около 25 километра, разказа ръководителят на разкопките, които ще се проведат паралелно с ремонта Мая Мартинова.

"Тук очакваме да излезе акведуктът, захранващ Филипопол с чиста питейна вода от Родопите, от Марково, местността Марата. Трасето минава покрай Младежкия хълм, през кръстовището на "Васил Априлов" и "Пещерско шосе", през Бунарджика и при Джумаята влиза в античния град", поясни тя.

По думите на Мартинова е категорично, че акведуктът минава през това кръстовище, което по всяка вероятност ще наложи удължаване времето за реконструкцията му.

Градежите, които евентуално ще се разкрият, едва ли ще бъдат експонирани, защото са в оживено кръстовище. Каква ще е съдбата им - това ще реши комисия от министерството на културата.  


Напиши коментар:


Публикувай