1 026 1

2 години затвор за каналджия

2 години затвор за каналджия
Венцислав Михайлов

Каналджия, превозващ 41 мигранти в хладилен фургон, беше осъден на 2 години затвор ефективно и глоба от 5000 лева, по две обвинения – за трафик на хора и за предлагане на подкуп в размер на 2625 лева на длъжностни лица. Окончателната му присъда от Върховния касационен съд вече е влязла в сила и приведена в изпълнение.

В тази връзка Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев изпрати благодарствено писмо до началника на Митница Русе – Венцислав Халаджов. „Работата на прокуратурата по случая бе подпомогната съществено от проявения изключителен професионализъм“, подчертава прокурор Георгиев.

Заради отказа на обвинения шофьор на товарен автомобил Кемал Туран да се признае за виновен и да съдейства на разследващите органи, делото е продължило повече от година на три инстанции, но в крайна сметка и двете обвинения по чл. 280 /каналджийство/ и чл. 304а /подкуп/ са доказани по безспорен начин.

Случаят е от април 2015 година. Около 3,10 часа през нощта товарният автомобил с бежанците пристигнал на Дунав мост-Русе. В ремаркето били натоварени 8 палета с над 3 тона ел кабели и електронни платки. В ТИР карнет било отбелязано, че пътува за Германия. Старши специалистът от отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница Русе се усъмнил в поведението на шофьора и насочил камиона за сканиране с рентгеновата система.

Когато спрял при рентгена, шофьорът слязъл и се доближил до митничаря. Измъкнал пачка пари и дискретно се опитал да я натика в джоба му, прошепвайки, че това са 2500 евро, за да си затвори очите за това, което ще види на скенера. „Успях да изблъскам ръката му и веднага се обадих на дежурния колега от Гранична полиция, за да поеме камиона, за да не избяга водача.

Камионът е откаран до митническото хале, където стоката била разтоварена, а зад нея в предната част на хладилния фургон са открити 41 чуждестранни граждани, между които и 4 деца. Междувременно Кемал Туран направил неуспешен опит да подкупи и служител на Гранична полиция. Шофьорът е арестуван и срещу него е образувано дознание в РДГП-Русе. При изброяването и описа на предлаганата пачка, се оказало, че тя съдържа 2625 евро.

В благодарственото писмо, адресирано и до Регионална гранична Дирекция – Русе, окръжният прокурор Георги Георгиев подчертава, че благодарение на отговорното поведение на служителя от отдел „Борба с наркотрафика“ и полицая от ГПУ-Русе престъпленията са разкрити и доказани.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • иван
    Отговор
    1 19:14  07.08.16
    само 2 години ли?

Напиши коментар:


Публикувай