2 208 1

Румяна Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу "Шарли ебдо" е у нас

Той е задържан от властите, защото е имал поведение типично за чуждестранен боец

Стефанаки Йоанис

Вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди, че зетят на един от атентаторите срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" - Мурад Хамид, се намира в България.

Тази сутрин френското списание "Журнал дю диманш" написа, че младият мъж, който е бил наблюдаван от френските служби за сигурност, е бил обявен за изчезнал от семейството си на 25 юли тази година. Мъжът е бил задържан в България, след като е бил върнат на турската граница, и на 28 юли е бил настанен в център за нелегални имигранти.

„Той е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите”, посочи министър Бъчварова.

Тя каза, че се изчаква съдебната процедура. Мярката за задържане ще бъде гледана на 9 август т. г.

Бъчварова отказа да даде подробности за това къде се намира лицето и кой съд ще гледа мярката му.

Министърът информира още, че има издадена европейска заповед за задържането на Мурад Хамид.

Бъчварова заедно със сръбския си колега Небойша Стефанович инспектираха сръбско-българската граница и посетиха ГКПП-Калотина и ГКПП-Градина. Те се запознаха на място със ситуацията по границата между двете държави и провериха работата на граничните екипи.

Границата между България и Сърбия е изключително важна за цяла Европа и затова се опитваме да приложим всички възможности за съвместни дейности в рамките на двустранните ни отношения. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на работна среща с министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, провела се днес на ГКПП-Калотина.

Осъзнаваме, че самостоятелните усилия на отделните държави не могат да осигурят такава степен на защита, каквато бихме постигнали ако усилията са обединени. Ето защо правилният подход е да работим заедно и с общи усилия да противодействаме на нелегалното преминаване на границата. Съвместните усилия между близки и съседни държави могат да гарантират много по-добра защита на границата и сигурност в пограничните райони, допълни още министър Бъчварова. Договорно-правната рамка между България и Сърбия е много добра и имаме здрава основа и традиции, на които да стъпим, за да разширим дейността, да активизираме работата на съвместните патрули и на съвместния център, за да противодействаме успешно на нелегалното преминаване на границата. Очакваме помощ от Фронтекс за подсилване на охраната на границите ни с 200 служители от агенцията, тъй като става въпрос на европейската сигурност. Имаме уверения,че ще получим такава подкрепа и я очакваме основно по българо-турската граница, както и за недопускане на нелегално преминаване на българо-сръбската граница, каза още министър Бъчварова.

В рамките на граничното сътрудничество искаме да намерим решения как българската и сръбската полицейски служби да работят по-успешно срещу нелегалната миграция и да реализират съвместни действия не само по границата, но и в дълбочина. Конкретното сътрудничество между граничните структури на Сърбия и България се осъществява на изключително добро ниво, каза по време на работната среща министър Небойша Стефанович.

Днес министрите Бъчварова и Стефанович посетиха ГКПП Калотина и съпределния пункт „Градина“. Те се запознаха на място с динамиката на процесите в района на границата между двете страни. По-късно срещата между двамата продължи в съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на граничен пункт Калотина.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ТИКВОЧА
    Отговор
    1 23:16  07.08.16
    ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ТРЪГВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ КОЕТО НЕ Е ЛОШО БАБА МЕРКЕЛ САМА СИ ГИ ПОВИКА .СЕГА ДО НЯКОЯ ГОДИНА ЩЕ И ПОДПАЛЯТ ГНУСНАТА МУТРА .

Напиши коментар:


Публикувай