1 105 1

Като след Ньой ли е армията ни?

Бойко Ноев подчерта, че важният за България разговор на Ердоган не е с Путин, а с Борисов

Като след Ньой ли е армията ни?

Сравненията с Ньойския договор (практически ликвидирал българската армия след поражението в Първата световна война – б.р.) в рапорта за напускане на командващия на ВВС ген. Румен Радев са некоректни. Проблемът на въоръжените ни сили не е, че наши партньори от НАТО ще им помагат, а че са в изключително лошо състояние. Това коментира пред bTV бившият военен министър Бойко Ноев.

По думите му за състоянието на армията виновни са именно генерали като Румен Радев и началника на отбраната Константин Попов. Военновъздушните сили, от чиито среди идват те, са похарчили 1 млрд. лв. през последните години „на пусто”, заяви ексминистърът.

„Честно щеше да бъде той (ген. Радев – б.р.) да излезе от армията и да каже „Искам да се заема с политика”. Никой нямаше да го упрекне, ако беше държал на своята оставка”, допълни Ноев, като визира първата оставка на командващия през миналата есен. Тя беше оттеглена след разговор между Радев и премиера, в резултат на който парите за авиацията са скочили рязко.

Бившият министър посочи, че това става, докато сухопътните войски продължават да имат своите нужди, а в следващите години ще се дават стотици милиони за двойно повече нови изтребители от първоначално планираното, както и за кораби, чиято необходимост е спорна.

„Ген. Радев, едно е да летиш в небето и да правиш лупинги, да си най-добрият летец. Друго е да си добър и честен политик”, каза Бойко Ноев и не пропусна да припомни, че на авиошоу преди няколко години ген. Радев е направил изключително сложна фигура от висшия пилотаж над гъсто населени райони на София – едно твърде рисково, по думите му, решение.
Да не ставаме сива зона

„Турция е на кръстопът. Текат едни дълбочинни процеси и не се знае накъде ще тръгнат”, коментира Ноев. Той отбеляза, че „Турция никога не е била демократична страна”, а „Ердоган е емоционален, непредвидим човек”.

Според бившия министър, нестабилността по южната ни граница е нещо опасно, защото е възможно да се пренесе у нас.

Поради тази причина и той коментира, че не е загрижен толкова за днешната среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган, колкото за предстоящата такава на Бойко Борисов с турския президент.

„Проблемът не са бежанците. Проблемите са много по-дълбоки (...) Важно е какво ще се договори – Ердоган може да поиска много неща, техният посланик се държи като генерал-губернатор. България трябва достойно и с уважение към Турция и към Русия да защитава своите интереси”, заяви Ноев.

Той подчерта, че разговорите не трябва да бъдат строго двустранни: „България трябва да остане граница между Турция и ЕС, а не сива зона”.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 10:54  08.08.16
    В армията са инвестирани средно по 2 млрд лева на година, за 25 години това прави 50 милярда лева. Резултатът дебел охранен личен състав, нулева военна подготовка. Всички усиля са насочени към придобиване на някоя нашивка интриги, необоснован брой висши и старши звания. Министрите се редуват и всички се интересуват само от едно да сключат неизгодна сделка с възможно най висока комисионна за тях. Дори не знаят колко поделения управляват. Смешно въоръжение. Ако една частна фирма беше получила всички активи на МО плюс 50 млрд лева щеше да има най модерното въоръжение и най компетентния личен състав следователно ще бъде десетки пъти по ефективна от днешната армия. Отговорете си сами защо е така.

Напиши коментар:


Публикувай