1 392 2

Манолова провери условията за живот на децата-бежанци

Манолова свиква форум за непридружените деца-бежанци

Калина Петрова

Омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията извършиха проверки в регистрационно приемателни центрове за бежанци /РПЦ/ към Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча купел“ и кв. „Военна рампа“. Манолова разговаря с непридружени деца-бежанци и видя условията, при които са настанени малолетните и непълнолетните

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци“. Форумът ще се проведе на 9 август 2016 г., от 11 часа в институцията на омбудсмана.

Повод за дискусията е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца - бежанци и търсещи закрила.

На форума ще бъдат изнесени и факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове – РПЦ в кв. „Овча купел“, приемателни центрове в кв. „Военна рампа“ и  кв. „Враждебна“, РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград.

Общественият защитник ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас.

Участие в дискусията са потвърдили: Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България, заместник-председателите на Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето Даниел Инджиев и Велина Балева, Калоян Дамянов - съветник на министъра на образованието и науката, Мариана Стоянова – програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба към БЧК, Петя Караянева – ВКБООН, експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, дирекция „Миграция“ и гл. дирекция „Гранична полиция“ към МВР, Национално сдружение на общините, Столична община, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, КАРИТАС - София, ФИЦЕ - България, Фондация за достъп до права - ФАР, Национална мрежа за децата и др.   

 

 

 

 

 

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшш
  Отговор
  1 17:10  08.08.16
  Съвещание с цел как да се вземе от българина и да се даде на циганина,това упражнение го виждаме от 1989г. насам..То вече няма какво,затова има убийства по селата на стари хора от цигани ...там Манолова няма да ходи и БХКу-ви няма да видим...Ужас на властта -как де се нахрани престъпно племе. Два милиона и кусур българи плюха на петите от такива Омбу.рани,не искат да хранят безделници и дупетати...
 • висок
  Отговор
  2 18:15  08.08.16
  Абе Маямата нали е посредник на българските граждани и държавата??? Каква е тази хиперактивност да се занимава с малките талибанчета? Вече на щат при БХК..ви ли е, бори се за техните гласове на предстоящите избори? Срам.

Напиши коментар:


Публикувай