1 418 3

Шефът на пожарната: Ако в София падне дъжд като в Скопие ще има наводнени само подлези

Български екипи помагат на спасителните дейности при съседите

Шефът на пожарната: Ако в София падне дъжд като в Скопие ще има наводнени само подлези
Стефанаки Йоанис

Ако в София се изсипе дъжд като в Скопие от 93 литра за 1,5-2 часа ще има наводнени подлези тук там, но няма да стане подобно бедствие като в Македония. Нещата при нас стоят доста по-добре от Скопие. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Български екипи помагат на спасителните дейности при съседите. Николов разказа, че скатна вода е паднала с изключителна сила и е довела до много жертви в автомобили. Мащабите на стихията били няколко пъти по-големи от тези във варненския квартал "Аспарухово". От 70 години такъв дъжд в Скопие не е имало.

Но нещата не са само от дъжда, а комплексни - в Скопие кварталът е презастроен и според мен това е довело до тежките наводнения там, каза още Николов. Местните хора били гневни на властите, че не са предприети мерки.

Хората си говорели, че се дават огромни пари за статуи на коне, а не и за превенция. Вече била малка вероятността да се намерят още живи хора в Скопие, изчезнали при наводненията. Иначе предстояла много работа, водата трябвало да се изпомпа, тинята да се почисти и местата да се дезинфекцират.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пиф
  Отговор
  1 09:54  09.08.16
  Проблема ви е комплексен...мисля, че се дължи на манталитета на повечето хора. Да бетонират всичко, което им е кеф. И сега няма градинки, само асфалт и бетон. А това задържа водата и тя няма къде дда попие, а отводнителните канали не са остатъчен дебит. защото бай Ганьо си остави къщите по село и се урбанизира като глупендер и се навря в кутийки...а сега нивите му пустият циганета се множат в селата му и той емигрира щото и проажните му политици са срещу него 99%. Дда не кажете после, че Държавата ви крива, господ ви крив? криви са ви тиквите, ето постъпиха така! моят братовчед с жена си и детето си оставиха стотици екари земя, къщи, апартаменти и отидоха ратаи в Испания, там живеят... за 3000 евро на месец двамата. А тука само нивите си да бяха засяли и продали каквото се роди щяха а изкарат поне двойно. Ала прости българи мафиотска държава печелят чужди. после да не кажете, че обиждам? то и моите чичовци са прости, ама това не ме прави щастлив щото и те губяп губя и аз. но и други, селата пустеят.... честито ви презастрояване и набиване в кутийки! Един ден ще има вероятно само еин град - София, а останалото ще е ивонаселена местност с животни и гета.

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  2 13:06  09.08.16
  Ами като не се стимулира оставането на хората по селата ще е така. Преди имаше училища, заведения, закусвални, магазини, кино, на площадите се организираха мероприятия и се поддържаше чисто. Така си го спомням като дете. Сега всичко е запуснато, училищата са затворени, магазините също, нивите няма кой да ги работи или са взети от арендатори. Днес щом една къща се опразни, така си и остава и на една улица като има 30% заетост и хората не искат да се връщат. Грешно е да не се стимулира живота на село. Да има един хубав транспорт до града, улеснения за извършване на всякакви административни дейности от кметството, охрана и полицай във всяко средно и голямо село. Както и най-вече работа, цехове, складове, фирми. А то пустош, всеки в града за 300лв, а на село може да взима 600 като овчар, ама го мисли за лоша работа и не иска.
 • гост2
  Отговор
  3 09:55  10.08.16

  До коментар #1 от "Пиф":

  Човека след теб правилно ти е описал причините, а ти си се захванал с последствията. Грешно е твоето мислене: точно държавата е кривата в случая, не народа търсещ начин за нормално съществуване. Или си мислиш, че 50% от новите софиянци с удоволствие не биха теглили една майна на столицата и не биха се върнали по родните си места, ако им се осигуряваше възможност за нормален живот. Или че предпочитат да са натъпкани в кутийки, отколкото да си пият ракията в дворовете на къщите си, а децата има да имат нормално детство далеч от наркомания, педерастия и престъпления. Странно мислене имаш - регистриращо, но не и анализиращо. ;)

Напиши коментар:


Публикувай