894 0

Ударни проверки за джипитата екскурзианти

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

Догодина ремонтират “Цар Борис III”, “Дондуков” и “Граф Игнатиев”

Основен ремонт на булевардите “Дондуков” и “Цар Борис III” и на ул. “Граф Игнатиев” планира за 2017 г. Столичната община. Работата по тях ще стартира веднага щом се освободят участъците в центъра на София, които са затворени заради строителството на метрото.

Очаква се това да стане напролет. Така отсега е ясно, че движението в центъра ще остане затруднено и през следващото лято. “Отдавна сме готови с проекта за ремонта на част от бул. “Дондуков”, но решихме да го отложим, за да не блокираме изцяло центъра. И трите проекта включват ремонт на трамвайния релсов път”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Труд

100 лeва за линейка плащат летовници по морето

Летовниците в Слънчев бряг плащат между 100 и 120 лв. минимум за пристигането на линейка от частна клиника. По груби сметки излиза, че линейките вземат над 20 лева на километър. Транспортът с частна линейка от Златните е за около 50 лв., тъй като към базовата такса за превоз от 30 лв. в рамките на града се добавя левче за всеки допълнителен километър.

Космически цени за медицинска помощ изправят на нокти и тази година туристите по морето, установи проверка на „Труд“. Най-потърпевши са чужденците, които командировани екипи в частни медицински центрове дерат с по 60 паунда за обикновен преглед. Източник на „Труд“, даващ дежурства във въпросните центрове, разкри и схема за източване на здравни застраховки на западни туристи. След преглед чужденците задължително се пренасочват към лечебно заведение, чийто собственик държи и медицинския център.

Стандарт

Учителите на изпит

Учителите ще преминават през атестации, за да растат в кариерата. Стажът вече няма да е единственият критерий за развитие. Израстването в професията ще зависи и от получените квалификационни кредити и резултатите от атестирането.

Това е разписано в проекта на Държавния образователен стандарт за учителите, директорите и другите педагогически специалисти, изготвен от МОН. "Ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 г. натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на 4 г.", поясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Първите атестации ще се проведат през учебната 2020/2021 г.

 Монитор

Ударни проверки за джипитата екскурзианти

Масирани проверки на джипитата, които са изписвали ударно лекарства на конкретна фирма срещу обещания за шопинг турове и скъпи екскурзии, започват до дни. Това обяви вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, след като се срещна с ръководството на пациентската организация „Заедно с теб”

Сега

България строи магистрали със скорост 5 км за година

България може би е достойна за рекордите на "Гинес" с някои постижения в пътното строителство. У нас магистралите се градят със средна скорост от около 5 километра на година. Магистрала "Тракия", която е най-дългата и най-дълго правена магистрала (42 години), е и "най-бързата" - строени са по 8.5 км на година. За автомагистрала "Марица", начената преди 36 години, темпото на изграждане е по 3.6 км годишно. "Люлин", която е лилипут с нейните 20 километра, е напредвала със средна скорост от 3.8 км годишно. За сравнение - в Хърватия се "произвеждат" по 100 километра аутобани годишно.

Капитал дейли

Местни компании са фаворити за три жп отсечки за 200 млн. лв.

Двете най-големи за годината железопътни поръчки за близо 200 млн. лв. без ДДС вече имат почни сигурни изпълнители. Общото е, че държавната НКЖИ се е спряла на местни строителни компании и цените са малко по-ниски от прогнозните. Новост е, че хасковската компания АБ, която няма жп опит, взима по-скъпата отсечка до Елин Пелин, освен ако жалби не пренаредят класирането. Втората поръчка по трасето до Бургас ще бъде спечелена от консорциум на "Трейс". И за да няма изненади, най-малката отсечка отива към честия победител "Водстрой 98". Така, макар да имаше кандидати и от други държави, част от тях са отстранени, други са с по-високи цени.

Дума

Зад гърба на парламента преговарят за „Белене”

Властта се кани да преговаря за АЕЦ "Белене" зад гърба на парламента, който наложи мораториум върху проекта. От Министерството на енергетиката огласиха, че Теменужка Петкова е изпратила писмо до генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта "Белене". Петкова предлага среща в София между 15 и 30 август.

БСП настоя председателят на НС Цецка Цачева да свика извънредно заседание заради проекта "Белене". На брифинг Димитър Главчев от ГЕРБ заувърта, че няма постъпило искане от 48 депутати, докато левицата призова Цачева да свика парламента. Освен това Главчев заяви, че МС е спрял проекта, а парламентът само подкрепил решението.

България


Напиши коментар:


Публикувай