1 131 1

Явор Куюмджиев: Няма нужда да се пита ЕК дали може да се строи АЕЦ „Белене”

Явор Куюмджиев: Няма нужда да се пита ЕК дали може да се строи АЕЦ „Белене”
Венцислав Михайлов

„Проектът „Белене” има разрешение от организацията Евратом и няма нужда да се пита ЕК дали може да се строи централата”. Това заяви Явор Куюмджиев, член на НС на БСП по време на пресконференцията на левицата. По думите му от това следва, че решението да се строи или не АЕЦ „Белене”, е изцяло в ръцете на българското правителство. „По решение на предишния кабинет на Борисов, проектът бе замразен, а нашето желание е да развържем ръцете на правителството”, коментира Куюмджиев.

„Никога не сме имали проблеми с ЕС по отношение проекта Белене”, заяви народният представител от левицата Таско Ерменков. Той обясни, че проблемите около проекта са били вътрешнополитически. „Поради това считам, че Борисов в момента тупка топката, за да може да каже после, че е опитал всичко, вместо да си признае вината за спирането на проекта от неговото правителство”, каза още Ерменков.

„Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е в нарушение на българската Конституция”. Това заяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев по време на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че в мораториума на НС от 2012 г. се възлага на правителството да построи паро-газова централа, възлага се на министъра на икономиката и енергетиката да направи необходимото за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” и задължава енергийния министър да информира НС за тези си действия за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на ядрената централа.

„Според Конституцията ни, решенията на Народното събрание са задължителни. Към момента има действащо решение на НС, което възлага на Министерски съвет, и в частност на министъра на енергетиката, да предприеме действия, относно прекратяване строителството на централата”, каза Бойчев. Той припомни, че БСП е внесла решение за отмяна на мораториума. „В пленарна зала народните ни представители ще гласуват за отмяна на този мораториум”, категоричен бе той.

„Настояваме председателят на НС Цецка Цачева да свика извънредно заседание, за да се покаже искреност в намеренията и загрижеността, която декларират, че искат да реализират проекта, защитавайки националните интереси”, каза още той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Goro Lafchi
    Отговор
    1 12:50  10.08.16
    Станахме по-големи цигани и от ромите. Нашето заприлича на банка Антинари-тука има тука нема. Кой ще ни приеме вече насериозно?

Напиши коментар:


Публикувай