11 Август, 2016 08:18 2 574 4

„Завързахме ли в чувала” Абдуллах Бююк, като го предадохме на Турция?

  • абдуллах бююк-
  • турция-
  • предприемач
„Завързахме ли в чувала” Абдуллах Бююк, като го предадохме на Турция? - 1
Снимка: бТВ

Предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на Турция е в стил „завързваме го в чувала и го предаваме, защото го искат в проблемна ситуация”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски”.

Бююк е издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната.

„Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България”, коментира юристът.

Според него има факти, които говорят, че ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми.

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев.

Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България. Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура, отбеляза юристът.

По думите му обективно погледнато, процедура няма как да мине толкова бързо.

Няма как да бъде гарантирано и правото на защита на това лице в рамките на тази процедура и произнасяне на съд, допълни той.

Според него нямаме конкретни данни за връзка на Бююк с опита за преврат.

Адвокат Марин Марковски, който заедно със сина си е работил по казуса, заяви, че докато те са го защитавали, той е останал в България свободен и спокоен.

След това той не потърси никаква връзка с нашата кантора, уточни той. Той е симпатичен млад човек с хуманитарна насоченост, не виждам да може да бъде опасност за турската държава, каза още Марковски.

Българският съд прие категорично, че няма никаква опасност той да извърши терористичен акт, допълни той.

Марковски изтъкна, че в съдебната зала е имало натиск с присъствието на турския консул, който е показвал, че има много голямо желание казусът да бъде решен в полза на искането за екстрадиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипи

    0 0 Отговор
    Мвр да спазва законите?????
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    E разбира се че нашите пак са направили евала на Турция и са играли по тяхната свирка, както обикновено. Поне да поискат в замяна турците да върнат в БГ оня дето блъсна двамата мотористи и избяга, ама и това няма да направят.
  • 3 Киро

    0 1 Отговор
    Едни ислямисти гонят други ислямисти - колкото и да паднат и от двете страни, все е бонус!

    Това не е наш конфликт, нека фесовете да си се оправят с него, ние няма нужда да се бутаме в случая и да правим конфликти и то за някой си, който се казва Абдуллах!

    Правилно решение на МВР.
  • 4 Да обаче

    1 0 Отговор
    твоето изказване е мно-о-о-о-го неправилно! Нали искаме да се броим за "бяла държава", ама с такива "мозъци" като теб няма как да стане... И в допълнение - ако мотива на МВР, че всъщност този човек просто не е имал редовни документи, дали пък не трябва да върнем всичките хиляди бежанци, част от които и в момента са в Бг? Какво мислиш по този въпрос, умнико?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове