512 0

Бъчварова: Бююк заплашваше националната сигурност

Стефанаки Йоанис

Има преценка на службите, че Абдулах Бююк заплашва националната сигурност. Това каза пред Тази сутрин по бТВ вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Мъжът, смятан за приближен на Фетулах Гюлен, беше върнат в Турция в сряда, защото не напуснал България до изтичане на разрешения му срок.

Не сме търгували това решение в замяна на това Турция да ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи при катастрофа край Драгоман, поясни вътрешният министър. Тя прогнозира, че очаква гастарбайтерът скоро да бъде заловен.

„Бююк влиза в България в началото на февруари с невалидни документи. Те са обявени за откраднати няколко месеца преди това. Следващите процедури са извеждане на лицето, защото то пребивава незаконно“, каза Бъчварова.

„Българският съд е отказал екстрадирането му, защото не е имало доказателства за негово участие в тероризъм, пране на пари и други престъпления“, коментира тя отказът на съда за екстрадиция на Бююк.

„Той е подал документи за получаване на статут за бежанец преди обжалването на искането за екстрадиция. После сам се отказва от молбата си и от април досега е в България без валиден документ и без желание да уреди статута си. Поискал е политическо убежище, то е отказано“, поясни МВР шефката.

От началото на годината сме върнали 30 души, които не са имали нито документи, нито молба за получаване на статут, каза Бъчварова.

 

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай