869 0

Настояват за нормализиране на транспорта до Княжево, Владая и Мърчаево

ВМРО подкрепя живеещите в „Княжево“, Владая и Мърчаево

Настояват за нормализиране на транспорта до Княжево, Владая и Мърчаево
Калина Петрова

Общинските съветници от ВМРО застават зад исканията за нормализиране на обществения транспорт до квартал „Княжево“ и селата Владая и Мърчаево.

Поводът за това е създаването на Инициативен комитет, настояващ за подобряване на обслужването от страна на градския транспорт в тези райони.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и кметът на с. Мърчаево, издигнат от ВМРО, Гергин Георгиев апелират да бъде обърнато сериозно внимание на проблема с транспорта в тази част на София. Според тях закриването на автобусна линия № 58 до с. Мърчаево е било грешка, а сегашната транспортна схема не е съобразена с нуждите на хората.

Общинският съветник от ВМРО и кметът на с. Мърчаево предлагат Центърът за градска мобилност незабавно да извърши проучване на пътникопотока и да бъде възстановена линията, защото в момента рейсовете са пълни, графикът им е разреден и това принуждава хората да търсят алтернатива. В най-честия случай това е придвижване към София с автомобили.

Гергин Георгиев припомня, че още в началото на мандата на Столичния общински съвет са водени разговори за оптимизиране на транспортната схема и за пускане на нови автобуси до Владая и Мърчаево. Този ангажимент е бил поет преди повече от 6 месеца. Кметът на Мърчаево добавя, че е провеждал няколко срещи с Направление „Транспорт и транспортна инфраструктура” и с Центъра за градска мобилност по темата и очаква поетите ангажименти да се изпълнят.

И в интерес на гражданите, и в интерес на Столична община е да се реши този казус по-бързо, тъй като години наред не е обръщано внимание на малките населени места като Мърчаево и Владая. Това е грешен подход, който сега може да бъде поправен, казва Георгиев.

Според представителите на ВМРО освен възстановяване на линията са необходими и повече коли, особено в пиковите часове. В момента жителите на с. Мърчаево (над 2000 души) се обслужват от по-малко автобуси, отколкото преди. Обявеното от заместник-кмета по транспорта увеличение на колите едва ли ще бъде достатъчно. Ето защо настояваме за нова транспортна схема. Със сигурност движещите се в момента коли на „Столичен автотранспорт” от гараж „Земляне” са стари, в лошо техническо състояние и не са удобни за хората. Нашето искане е по линиите да бъдат пуснати нови автобуси, тъй като сегашните са с високи експлоатационни разходи, неудобни са за пътниците и създават риск от аварии, които нарушават графика, се казва в съвместната позиция на общинския съветник от ВМРО и кмета на Мърчаево.

Ще бъде изпратено официално писмо до Центъра за градска мобилност и до заместник-кмета по транспорта при Столична община. Кметът на кметство Мърчаево посочи, че има значителен брой граждани, които са готови да направят и подписка в подкрепа на изложените искания.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай