1 150 2

Бююк е лишен от правото на съдебна защита

Бююк е лишен от правото на съдебна защита
Калина Петрова

Незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на турския гражданин Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право, на Конституцията и на Закона за чужденците. Това заяви омбудсманът Мая Манолова. Присъствието на експерт при експулсацията на Абдуллах Бююк можеше да бъде организирано незабавно. Манолова допълни, че и Българският хелзинкски комитет, който също е трябвало да наблюдава процедурата разполага с адвокати, които са на границата с Турция.

„В закона е казано, че подобни заповеди подлежат на незабавно изпълнение и че жалбата срещу заповедта не спира изпълнението. Но той би могъл да поиска изрично спиране на изпълнението на тази заповед, по което съдът в кратки срокове би могъл да се произнесе, още преди да разглежда по същество тази заповед. Тоест, това би могло да се организира и в условията на спешност, защото очевидно случаят е такъв”, каза Манолова

 „Аз не мога да коментирам основанията за тази експулсация“, допълни тя, като уточни, че според закона експулсирането се извършва при наблюдение на омбудсмана или определен от него служител, както и от неправителствени организации. „За да мога да изпълня аз това свое законово задължение, трябва да бъда информирана. Те биха могли и устно да ме информират, в условията на спешност, биха могли да ми се обадят по телефона, който е публично известен. Аз практически мога да бъда информирана не само от МВР, а от всеки един гражданин по 24 часа на ден“, отбеляза Манолова. Тя уточни, че правомощията и задълженията на омбудсмана са разписани в множество закони.

„Факт е, че е имало искане за екстрадиране, което е разглеждано от две съдебни инстанции и което в крайна сметка е отхвърлено, но това е процедура, която минава през съдебен ред. Експулсирането е административна процедура, която има други основания и се движи по друг ред. В практиката на съда в Страсбург има произнасяния по такива случаи, за които се твърди, че става въпрос за „скрита екстрадиция“. Аз не мога да коментирам, защото нямам всички факти по случая. Няма да е коректно да коментирам защо издателят на заповедта изобщо я е издал. Това, което мога до коментирам и което смятам за недопустимо е нейното незабавно изпълнение“, заяви още омбудсманът.

„Това което ще предприема е да отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен, и правозащитните организации, с които имат сключени споразумения за изпълнението на подобни административни мерки“, завърши Мая Манолова.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 223
  Отговор
  1 17:06  11.08.16
  Майче, легнали са за пореден път на султана...., какво се чудиш?
 • Марио Ангелов
  Отговор
  2 19:49  11.08.16
  Баце ,селският идиот такива ги върши!

Напиши коментар:


Публикувай