1 060 0

Всеки пети в София трупа неплатени сметки за вода

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

Митов сочи в РБ рискове по света, да търсят силна кандидатура

Външният министър Даниел Митов, който изненадващо се появи пред Изпълнителния съвет на Реформаторския блок във вторник, е изложил предизвикателствата пред сигурността. А също - приоритетите пред външната ни политика, които бъдещият президент трябва плътно да отстоява. Това разказаха пред “24 часа” участници в сбирката.

Труд

Допинг може да вгорчи родното представяне в Рио

Българка лекоатлетка е дала положителна проба за допинг преди игрите в Рио 2016. Чака се отваряне на проба „Б”, която трябва да потвърди или да отхвърли обвинението. По тази причина и от морални съображения все още нищо не се обявява официално.

Проверката е направена внезапно на 1 август с хитър ход на допингченгетата. Двамата агенти на ВАДА направили тест в Бразилия на 30 юли, след което се върнали за внезапна кръвна проба след два дни. Става дума за актуалния отпреди 7-8 години стимулант ЕПO – кръвен допинг, който увеличава присъствието на червени кръвни телца в организма.

Стандарт

1120 катастрофират заради превишена скорост

Превишената и несъобразената с пътните условия скорост е бич номер 1 по пътищата. Тази причина е в основата на 1120 катастрофи и 138 убити. Това стана ясно от публикуваната статистика за катастрофите през първата половина на 2016 г. На второ място са инцидентите заради неправилно изпреварване.

Общо 3158 катастрофи, или 96,90 на сто от общия брой на инцидентите, са причинени по вина на шофьорите. В тях са загинали 292 души, а 3948 са били ранени.

Цифрите сочат лек спад в сравнения с първата половина на 2014 г. - пътните произшествия са намалели с 40, а загиналите са с 6 по-малко.

 Монитор

Таксито с детска седалка - само със заявка от предния ден

Родителите, желаещи да возят хлапето си в такси на детско столче, какъвто е законовият регламент, трябва да направят заявката за това ден преди самото пътуване. Абсурдът се дължи на факта, че под 1% от жълтите коли изпълняват разпорежданията в нормативната уредба на страната и съответно разполагат с този необходим за превоза на всяко дете под 1,50 м. аксесоар. В същото време законът е категоричен, че всяка лека кола – в това число и такситата, трябва да има детско столче при наличие на малко хлапе в нея. В противен случай шофьорът трябва да бъде глобен. По данни на самите таксиметрови компании обаче такава санкция не е била наложена на нито един от автомобилите им.

Сега

Всеки пети в София трупа неплатени сметки за вода

Ръст от 50% на длъжниците само в рамките на две години отчита "Софийска вода". Ако през 2013 г. те са били "само" 10.86%, то през миналата те вече са между 22 и 24 на сто, показа справка на концесионера, поискана от в. "Сега". Заедно с длъжниците расте и броят на заведените от концесионера дела. Ако през м.г. те са били около 2500, то към края на полугодието заведените дела са вече 8780. Размерът на висящите дългове през м.г. е над 83 млн. лв..

Капитал дейли

Латвийският 4finance Holding приключи сделката за Ти Би Ай банк

Латвийската компания за бързи потребителски кредити 4finance Holding приключи сделката за придобиването на Ти Би Ай банк в четвъртък, след като Комисията за защита на конкуренцията разреши покупката. Одобрението на антимонополния регулатор беше последното необходимо за финализирането, след като Българската народна банка (БНБ) позволи смяната в собствеността в края на май. Сделката е на стойност 69 млн. евро и включва цялото финансово подразделение TBIF на холандско-израелския конгломерат Kardan, в което ключово звено е Ти Би Ай банк.

Дума

Много рядко малки фирми печелят поръчки и еврофинасиране

У нас няма последователна политика за подкрепяне на малките и средни предприятия, както е например в развитите страни. Държавната агенция за малък и среден бизнес беше понижена в Изпълнителна агенция към Министерството на икономиката и сега няма междуведомствен координатор между работата в отделните икономически направления, така че да се почувства мощно икономическо въздействие върху фирмите. Има различни програми за насърчаване, но те не са координирани. Всъщност икономиката ни реално се крепи на стопанската инициатива на около 300-400 хил. души, които са поели икономическата отговорност и това са малките и средни фирми. В период на голяма динамика на политическите процеси е много важно да се разбере ролята на дребния бизнес. На малките и средни предприятия трябва да се гледа като на елемент от националната сигурност, тъй като това е най-големият работодател, инвеститор и данъкоплатец в страната. В необлагодетелстваните райони, като планинските и трансграничните, малките предприятия буквално са единствен инвеститор. В тези райони те изпълняват и много важна социална функция. Там, където големите компании липсват, хората живеят основно от микропредприятията, тук-там малки, а средни почти липсват.

България


Напиши коментар:


Публикувай