Last news in Fakti

12 Август, 2016 08:33, обновена 12 Август, 2016 10:37 3 320 23

Борисов притеснен за България от бежанска вълна

  • борисов-
  • притеснен-
  • бъдещето-
  • българия

По думите му е опасно страната ни да бъде обявена за "сигурна"

Борисов притеснен за България от бежанска вълна - 1

„В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са там денонощно, са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”, заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Коментарът му бе по повод екстрадирането на Абдуллах Бююк в Турция, което предизвика вълна от негативни коментари у нас.

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения, С цената, ако трябва на всичките да им вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, добави министър-председателят и добави, че в Турция няма смъртно наказание.

България и Гърция сме изправени пред огромен проблем. Ако пилотите не бяха в Гърция, а в България с редовни документи, ние също нямаше да ги предадем на Турция. Казусът е по-лек, защото имат документи. Бююк не е имал документи.

Преди два месеца говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия. Отношенията са динамични. Тогава Турция и Русия се мразеха. След два месеца ситуацията е съвсем различна, заяви Борисов.

Той е притеснен къде накрая ще останат мигрантите.

„Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

В Европа направиха заграждения и спряха притока на мигранти. Вишеградската четворка ни съветваше да издигнем ограда с Гърция, но ние не не направихме. Ние сме пред огромна криза между Турция и ЕС. Историята показва, че Османската империя отива до Австрия. Жертва на това стават Балканите.

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, отговори премиерът Бойко Борисов.

Той коментира: „Сигналите, които сме получавали от Турция са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва”.

Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими, заяви премиерът на въпрос и добави: "Европа навсякъде е заградена с телени огради. Какво значи: Ще залеем Европа с бежанци?! Това значи, че ще залеят България. Те не могат да стигнат до Австрия. В Румъния бежанците не искат да ходят, не знам по какви причини. Границата със Сърбия и Македония се пази добре. Коментар на върховенството на закона е неуместно. То е така. Нека да се напише нова наредба, ако има пропуски, да има уволнения. За мен е важно да запазим такива отношения с Турция, че да не предизвикаме бежанска вълна. Ако иска някой друг, да отиде и да се разбере с Ердоган. Те си мислят, че това е лека работа. Решението са го взели службите. Трябва да запазя отношенията с Турция. Всячески! Споразумението на ЕС с Турция трябва обезателно да се спазва. "

Относно президентските избори

Не съм готов да си мисля, че бих могъл да се кандидатирам за президент", заяви още премиерът Бойко Борисов. И уточни: "Ако днес са президентските избори, ще има три големи въпроса, защото голямата власт е в кабинета. Въпросът е кой ще бъде премиер, кой ще държи коалицията при крехкото мнозинство в парламента. А ГЕРБ е силна и ще оцелее".

Относно АЕЦ "Белене"

Имаме променена обстановка. Съдът в Женева каза България да плати, като всеки ден 400 000 евро на ден са лихвите по тези пари. Тук не става дума дали е изгодно или не. Тук е казано България да плати, но ако не плати- лихвите са такива. Хипотезата е какво да правим с реакторите, които ще платим. Има възможност да го направим частен проект с различни варианти за държавно участие. И ако този проект е толкова жизнен, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят, коментира Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Нищо добро не ни чака. Големият съюз в Европа не е нищо друго, освем експлоатация на по бедните страни. Защо тъпата Меркел не покани 1 милион българи ? Защото сме умни като тях. Демокрацията тържествува, успя дя победи, макар и не толкова добрия социализъм. България се обърна срещу Русия и резултата е налице. 25 години потъваме и вече " Бай Иван" няма да ни спасява. Ще се върнем 140 години назад когато е имало "Османско присъствие". ДА НИ Е ЧЕСТИТО.

    Коментиран от #9

  • 2 666

    1 0 Отговор
    ,,не знам по какви причини,,
    Ние знаем:Купиха ви за да ни предадете,за да ограбите и унищожите България.
    Управлявате те ни с купените цигански гласове и със дисциплината в в една друга партия.
    Предадохте старите ни приятели,за да слугувате на нови господари без да видите новите карти на света.
    В България ще въведем смъртното наказание веднага след като се наложи и след като избягате в САЩ където вероятно са ви мангизите.
  • 3 Йони

    0 0 Отговор
    По скоро трябва да си притеснен за вашата икономика с този диктатор. Не бери грижа на еропейска България. Достатъчно е хората като теб да престанат да я дестабилизират, разделят и опитват да върнат в зависимостта от която избрахме да се освободим завинаги!
  • 4 909 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    ГЕРБ - ГЛАД ,МИЗЕРИЯ ,УБИЙСВА ,НАРКОТИЦИ ,КРАЖБИ,ЦИГАНИЯ , АНАРХИЯ !!! ДА ВИ ПИКАЯ НА МИЗЕРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ !!!
  • 5 Про

    1 0 Отговор
    Тази Тиква можела и да се притеснява ...Ами да се притесни тогава за жалкото състояние на Българския народ до което ТОЙ ГО ДОВЕДЕ.
  • 6 Ник

    2 0 Отговор
    Ей тоя не спира да лъже...
    - "Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”.
    Последно колко?
    - "България да плати, като всеки ден 400 000 евро на ден са лихвите по тези пари"
    Това е също толкова безотговорно изказване , колкото изявлението за това, че сме плащали на Руснаците по 6 млрд. долара на година за газ ...
    - ТОЗИ ХХХХ ИДЕЯ НЯМА КАКВО ПРАВИ ТАМ! - СОФИЙСКИ ЦЪРВУЛ
  • 7 ТИКВОЧА

    2 0 Отговор
    ИДИ СИ БЕ ПОДЛОГО ЕВРОПЕЙСКА . - ЛЪЖЕЦ.
  • 8 Стоилов

    2 0 Отговор
    Пълна трагедия е този човек и цялата ситуация
  • 9 главоча

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Дядо Иван за 25 години какво ни даде? Поревски, Ятагана, ДПС, АТАКА, ГЕРБ, БКП(БСП)......, мутрите, групировките!?
    Искаш ли ОЩЕ, харесва ли ти да те клати Дядо ти Иван?
    По соца какво ни даде?
    Бай Тодор, изнесе ни златния резерв и ни превърна в постоталитарна страна с архаична икономика.
    България никога не е имала икономика след 1944г., всичко е било изкуствено и готово да се срути, БАЛОНА СЕ СПУКА 1989 г.
    Без СССР българската "икономика" се разпадна, защо ли?
    В коя друга нормална държава има ОЛИГАРХИЯ, освен в България и Русия, МОДЕЛА Е ЕДИН И СЪЩ, сляп ли си или просто си ТЪП!
    Тикито е просто един изпълнител, приказва си най-различни глупости, каквото му дойде и не си го слага въобще.
    Просто се гаври с по-интелигентните българи.
  • 10 главоча

    1 0 Отговор
    Боко, като затвори проекта Белене знаеше ли какво ще каже съда в Женева?
    Като си сложиш ръката в огъня, всеки знае, че ще се опари, нъл тъй. Ама въпреки, че знаеше занули проекта, щото не му дреме, а пък сега се "притеснявал", голям смях.
    "Хипотезата е, какво да правим с реакторите....."
    Човека, явно не знае значението на думата "хипотеза", хипотеза и въпрос са две много отаделечени понятия, но пък сигурно според Вожда повечето българи намират думата "хипотеза" за много гъзарска.
    Карай да върви, там да плащат хипотезата е 400 000 еври на ден!
    Егати хипотезата.
    Много глад ще има, глад и мизерия, ама явно избираме хипотетично, а не реалистично.
  • 11 ОБЧ

    0 1 Отговор
    дано се залее с бежанци и всеки ден да има терористични актове.
  • 12 АНТИРУСИЯ

    0 2 Отговор
    На 3 септември 2008 премиерът Сергей Станишев дава официален старт на строителните дейности на площадка Белене. Срокът за построяването на първия блок съгласно графика е 6,5 години, а на втория – 7,5 години при отчитане на специфичните срокове за лицензиране съгласно българското законодателство. Най-продължителните дейности са свързани с проектиране и доставка на оборудването (58 месеца), както и самото строителство и монтаж (51 месеца). Към онзи момент се очаква първи блок на централата да бъде пуснат в експлоатация през 2013, а втори – през 2014 година.

    КОМУНЯГИТЕ СА ПОДПИСАЛИ ТАКЪВ НЕИЗГОДЕН ДОГОВОР, ЧЕ РУСИЯ ДА ЛАПА КЕШ ЩОТО ЩЕ ИМА И ЗА ТЯХ ДА ЛАПАТ.

    ДРУГАРЯ ВИ ПУТИН Е РЕЗАН ТУРЧИН, АНАДОЛСКА ПОДЛОГА СЪЩО КАТО РУСОФИЛСКИТЕ МУ ПОДДРЪЖНИЦИ.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "АНТИРУСИЯ":

    И Костов вместо да ги вкара в затвора, реши да им го върне и подписа договор с каубоите за Мариците. И сега най-скъпия ток е техен (изключая фотоволтаниците), и НЕК е най-задлъжнял към тях. И за десерт даде Балкан на Гад Зееви за долар.
  • 14 САЩ

    0 0 Отговор
    България няма пари за скъп АЕЦ, не произвежда уран и не може да поддържа сложните атомни технологии. За най-малката повреда в Козлодуй плащаме милиони на Русия. За всяка лампичка в АЕЦа се плащат баснословни суми на АтомЕкспортСтрои, поддръжката е много скъпа и България на практика не участва в поддържането на АЕЦ Козлодуй.
    България има залежи на въглища и може да си позволи евтини ниско-технологични ТЕЦове без заем, може да произвежда части за тях и да участва в изграждането на ТЕЦове и да ги поддържа с гориво и резервни части в неограничен период от време.
    България има достатъчно индустриален потенциал да си построи сама ТЕЦове. над 80% от необходимите части могат да се произведат от местни компании. Поддръжка и планови ремонти могат да се извършват без преводач и без преводи на милиони долари към Москва(плаща се в долари и се плаща предварително и после идват да ремонтират, обслужват или инспектират).
  • 15 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "АНТИРУСИЯ":

    Не съм с партийни пристрастия, но пък мразя Борисов заради лъжите. За това си направих труда да проверя информацията за АЕЦ. Червените са подписали 4 споразумения от началото на проекта от общо 14-т. Останалите ги подписва Борисов след спирането на проекта! - Борисов подписва 9 допълнителни споразумения! Освен тях подписва и един меморандум за създаване на ново дружество АЕЦ БЕЛЕНЕ АД.
    Това трябва да Ви накара да се замислите да ли всичко което говори пожарникаря е вярно!
    По това време Теменужка Петкова е шаф на ДФИ и твърди, че като спрат проекта няма да има никакви тежести защото няма договор! - Можете да проверите тези твърдения има много инфо. - Както се оказва твърденията на Петкова са неверни!!!
    Междувременно нека Ви припомня, че настоящия министър на МВР миналата година заяви по телевизията, че лично Борисов сприра всички проекти за да угоди на САЩ, с което бил върнал страната на световната политическа сцена .....
    Мисля, че това, което Ви написах е достатъчно за да се усъмните в правотата на думите на Борисов и компания!
    Проверете това за което говоря - ще видите че съм прав!
    Борисов лъже и проблема не са проектите, а това че проектите са Руски. Това откровено бе заявено от старият комисар по Енергийните въпроси във Варна, ако не бъркам през 2013, на Черноморския енергиен и икономически форум
  • 16 иии

    0 0 Отговор
    ББ много се притеснил за бежанска вълна.. мисли ден и нощ за народа.Как да повиши благосъстояние на поданици си , но знае че няма как в близките 100г това може да се случи --защото материала лош , този материал яде мас , прости хора нямали пари за БИО храни, отгоре на всичко има и инвалиди и пенсионери ,тези пък що не отидат при господа че много дразнещо за правителство и премиера.Да не забравяме за деца и тях трябва той нахрани..от лични спестени средства,,все той ,няма кой друг...
  • 17 брей

    0 0 Отговор
    ББ спечелил дело срещу Волен Сидеров . Сега Волен ще му плати 3000лв. Само че г-н Борисов трябва да извади 35000лв. за разходи по този уникален мега процес. Няма друг такъв случай в световна практика, когато печелиш дело и накрая ти забиват един шамар - браво на адвокатите на ББ ...изкараха го най голям ...... Сигурно доста парички са прибрали от това спечелено дело...
  • 18 ByeByeRussia

    0 1 Отговор
    Завода за тежко машиностроене /ЗТМ/ Радомир може да произведе ТЕЦ за малка част от цената на АЕЦ Белене.
    Щяхме да имаме 5 ТЕЦa с по 5 реактора Made in Bulgaria вече построени ако не се занимавахме с РУСИЯ!!!.
    "Българските" правителства защитават единствено интересите на Русия и затова купиха АЕЦ Белене !!!
  • 19 tellmel

    0 1 Отговор
    Нито НАТО нито ЕС нито САЩ са затворили реактор 1 2 3 4
    Няма документ да го изискват от нас .
    Затвориха ги про-руските политици за да защитят РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ и да може руснаците да построят нова централа ни развалиха старата.
    И руснаците ни набутаха в заеми и ни осъдиха да им плащаме и ни съсипаха тотално !
  • 20 Чиба

    1 0 Отговор
    Вишеградската четворка ни съветваше да издигнем ограда с Гърция, но ние не не направихме. ....
    Абе Шефе, ти за маймуни ли ни вземаш или за овчаски кучета? И защо при толкова налични средства не направихте, а лапкате бонуси, политиците, оставяйки вратата отворена? А ти кажи, нали ти си властта в момента!?????? Що така? Строите разни паметници и безполезни стадиончета за пусти села, а важните неща пречите, не давате и не оправяте? така ли "градим България", бе? То май гробищата градите успешно. Щом един съученик заряза бизнеса си с ИНтернет и започна дап рави паметници, представи си кое е най-вървежно вече....!???? Ти за маймуни ли ни имаш? Какво се правиш на света вода, ненапита? Единият път прехвърляте топката вина на ЕС, вторият път на Турция, третият път на Господ, само вие не сте виновни никога? Аз щях да ви изкарам целият парламент като жива ограда на границата...надупени на браздата. И а мине имигрант, по 100 камшика на голо...! Ще мине друг път...бая сърбят камвшиците.... аз съм бил конярче и като не види коня дядката и ме делне мен, познай... вия като чакал на капрата...
  • 21 Русия е срам за славяните

    0 2 Отговор
    Путин никога не е искал да строй нищо в България, използва енергийни проекти за политически шантаж. Дали ще е Белене, дали ще е тръбен поток, все ще шантажира все ще изкарва другите виновни. Не му се хващайте на КГБейските методи !
  • 22 Тошибиян

    1 0 Отговор
    Тиквата е следват само псувни
  • 23 Топ гън

    0 0 Отговор
    Платени русофилски драскачи. Под земята ли ще си харчите парите ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове