1 101 1

Прелез застрашава живота на жителите от Златитрап, съветници нехаят

Димитрина Ковачева

Жителите на село Златитрап, което е част от Община „Родопи”, всекидневно преминават опасен прелез, по който се движат международните влакове за Истанбул. Композициите могат да развиват скорост до 160 км/ч. За да се осигури безопасното преминаване, се налага изграждането на надлез край населеното място, който да поеме трафика от коли и пешеходци. Той ще се изгради изцяло с европейски средства, като финансирането вече е осигурено чрез проекта за модернизация на железопътна отсечка Септември-Пловдив, която е част от Транс-европейската железопътна мрежа.

„Пътната връзка е необходима, за да запазим живота и здравето на хората”, коментира кметът на Златитрап Анелия Уланова.

За да се даде старт на строителството обаче, е нужно Общинският съвет в Община Родопи да дари три имота с обща площ около декар на държавата в лицето на Министерство на транспорта.

„През последната една година подготвихме всички процедури по прехвърлянето и решението беше подложено на гласуване”, обясни председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Ангел Драганов.

В четвъртък е била свикана извънредна сесия на местния парламент, на която са се явили само 17 от всички 29 общински съветници. Условието да се взимат подобен тип решения обаче е на заседанието да присъстват три четвърти от членовете на съвета.

Тази сутрин е било свикано ново заседание, на което са се явили 24 общински съветници.

„При гласуването обаче трима общински съветници – Васил Гюрдиев, Георги Цанков от ФОРОР и София Калинова от „Обединени земеделци” гласуваха „въздържали се” и така отново спряха процедурата по изграждане на важния надлез”, обясни Драганов.

В мотивите си за гласуването Васил Гюрдиев обяснил, че не харесва ръководството на общината, затова се въздържал от гласуване.

„Недопустимо е с такова оправдание да се спира експлоатацията на едно изградено вече съоръжение като скоростната железопътна линия и да се пречи на изграждането на пътния възел, защото ако прелезът се затвори, без да има пътен възел, достъпът до няколко села в района ще бъде много труден”, обясни още Драганов.

Заради отказа да се даде зелена светлина, строителните дейности ще се забавят значително.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бидона
    Отговор
    1 18:49  12.08.16
    кОГАТО СТАНЕ КАТАСТРОФА СЪС СМЪРТЕН СЛУЧАЙ , ВСИЧКИ ДЕБЕЛОГ.ЗИ СЪВЕТНИЦИ ЗА ПО 20 ГОДИНИ В ЗАТОВРА.

Напиши коментар:


Публикувай