1 250 1

Над 1500 души ядоха кешкек в Башево

Повече от 1500 души от ардинското село Башево, околните села и изселници, пристигнали от Турция, Швеция, Англия, Белгия, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозната проява, която се провежда за четиринадесети пореден път, започна с четене на айети от Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от наместник-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб.

Майстор-готвачите Шабан Юсеин и Касим Фейзулла приготвиха 20 казана кешкек – варено жито с телешко месо. Обредното животно бе осигурено от изселника Руфат Яджъ от Истанбул, а Мюрен Ширин от Бурса и Шенол Хаджъоглу от Чернигово бяха осигурили айран и хляб. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъши.
Организатори на мевлида бяха кметството и местните жители. Кметът на Башево Мюрен Сали за пореден път показа и доказа, че е перфектен организатор.

„Години наред мевлидът събира множество хора от района и гости от страната и чужбина, но тази година дойдоха над 1500 души. Мевлидите са повод да продължим нашите традиции и обичаи”, заяви селският управник Мюрен Сали.
Религиозното мероприятие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места. Тук бяха още зам.-председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” (Балканци) в Истанбул Шефки Куртулуш, председателят на Сдружението за култура и приятелство „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул Руфат Яджъ.

Кметът на Башево Мюрен Сали изказа своите огромни благодарности за финансовата и морална подкрепа на спонсорите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Недоумяващ
    Отговор
    1 16:18  14.08.16
    Това някъде в България ли се е провело?!? Щото по нищо не си личи...

Напиши коментар:


Публикувай