1 167 2

45-годишен взломи трафопост, загина

Калина Петрова

Мъж на 45 години от село Крета, Община Гулянци, Плевенска област, загина от токов удар при опит за кражба в трафопост на ЧЕЗ РБ.  Инцидентът стана на 13 август след като мъжът е разбил заварените врати на трафопоста. По-рано тази година, при посегателство над мрежа ниско напрежение на ЧЕЗ, в с. Септемврийци, Видинска област, пострада един човек, а имуществото му бе опожарено.

Кражбите и увреждането на електроенергийни обекти нанасят щети за милиони левове на ЧЕЗ, които при други обстоятелства компанията би вложила в подобряване на мрежата. Най-страшното е обаче, че те  се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

ЧЕЗ противодейства според възможностите си на посегателствата. Компанията отделя милиони левове годишно за прилагане на различни технически и технологични решения с цел опазване на човешкия живот и целостта на енергийните съоръжения. Въпреки предприетите мерки, щетите от кражби на съоръжения за изминалата година възлизат на 3,2 млн. лв. ЧЕЗ призовава за спешни законодателни промени, по-строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи за преодоляване на тревожната тенденция кражбите да засягат важни съоръжения и обекти. Стойността на откраднатото е с пъти по-малка от стойността на действително причинените вреди и последиците, които нарушават спокойствието на гражданите и създават заплаха за живота и здравето им, коментират от ЧЕЗ.

При съмнения за посегателство и вандализъм над електроенергийни съоръжения гражданите могат да подават сигнали в МВР и в ЧЕЗ - по имейл адрес zaklienta@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти и на телефон 0700 10 010, съобщиха от ЧЕЗ.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хой
  Отговор
  1 12:56  15.08.16
  Такава учат пожелавам на всеки гнусен кредец.
 • Холмс
  Отговор
  2 14:19  15.08.16
  Жител на древен Рим най-вероятно.

Напиши коментар:


Публикувай