2 642 4

Кметът на Младост подава оставка

Факти.бг с разследване на скандала

Кметът на Младост подава оставка
Тодор Руменов

Изпълнителната комисия на ГЕРБ сне политическото си доверие от кмета на район "Младост" Цвета Авджиева заради протестите на столичани от квартала срещу застрояването върху зелен терен, върху който има изградена детска площадка. От ръководството на партията са призовали районния кмет да напусне поста си и са изтъкнали като причина липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж  в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. „Младост 1“, съобщиха още от партия ГЕРБ.

Решението на ИК е взето след като кметът на София Йорданка Фандъкова е запознала министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов с всички факти, свързани със случая.

ГЕРБ: Недопустими действия на кмета на квартал "Младост"

"Ръководството на ПП ГЕРБ смята, че има действия от страна на кмета на Младост, които са недопустими и следва Цвета Авджиева да поеме отговорност за своите решения в името на развитието на района и спокойствието на жителите на квартал "Младост", заявиха още от партията.

Авджиева: Подавам оставка, но това няма да реши проблема

Пред Факти.бг Цвета Авджиева потвърди, че управляващата партия е снела доверието си от нея и заяви, че ще подаде оставка. "Аз ще подам оставка, но не смятам, че това ще реши проблема. Подробният устройствен план е приет през 2009-а година. Аз не съм била тогава кмет, друг човек е бил, а и този проблем изобщо не е от компетенциите на районната администрация", коментира кметът на район "Младост" за Факти.бг.

Кой и как може да реши проблема?

Миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с протестиращите жители от квартал "Младост" 1. Тогава тя заяви, че трябва да се намери трайно решение на проблема и да се запази детската площадка и зеленото пространство. Затова и по заповед на кмета строителството е спряно. В момента тече и пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам . По заповед на кмета на Столична община главният архитект на София ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район „Младост“.

Протестиращите: Искаме мораториум върху строителството в квартала

Протестиращите от столичния квартал „Младост“ 1 заявиха, че искат да се наложи забрана за строителството в района, докато не получат гаранции, че ще има промяна в Подробния устройствен план в района. Хората от квартала заявиха, че искат да се запазят зелените площи. Местните са категорични, че няма да отстъпят, а децата дори влязоха през загражденията, за да играят в площадката. Против строежа са събрани стотици подписи, децата от квартала също са започнали отделна подписка. Според подалия оставка кмет Цвета Авджиева документите за предстоящия строеж са изрядни, а имотът е продаден през 2004 г. и сега е частен. 

Жителите на квартала ще протестират отново тази вечер в 19 часа пред сградата на районната администрация в квартал „Младост“. Този път протестът ще е срещу презастрояването на зелените площи в района.

Преди повече от две седмици жителите от квартала се вдигнаха на протест, след като видяха, че детската площадка между блоковете 19,20 и 21 е заградена и върху нея предстои строеж. Хората в квартала са на мнение, че не е редно да има строеж върху зелен терен, както и че 4-етажното общежитие ще бъде на минимално разстояние от жилищните им блокове. Според протестиращите това не е редно, още повече, че собственикът планира да строи общежитие за работници. Хората в квартала не си спомнят да е провеждано обществено обсъждане, докато кметът на района, който днес заяви, че подава оставка, твърди точно обратното. Цвета Авджиева каза, че местната администрация два пъти е провеждала такива процедури през 2009-а година и не е имало никакви възражения. Според хората първоначално имотът е бил само 120 квадрата, но в последствие общината продала още 280 квадрата, за да може да се строи в зелената площ.

Както Факти.бг написа хората от столичния квартал „Младост“ 1 планират да съдят общината в района, защото местната администрация е дала разрешение за строеж върху терен, където от години има изградени детски катерушки и децата на живеещите в квартала играят там. Протестиращите ще заведат жалба срещу общината в Административния съд в София и започват събирането на подписи в района. След това ще заведат дело срещу общината в район „Младост”. Фирмата-строител заяви, че  всички процедури са минали и че хората от квартала не могат да имат претенции към имот, който е частен, особено след като е имало обществено обсъждане и е нямало никакви възражения. Собственикът на имота пък заяви, че теренът е закупен през 2004 г., след като години наред са изчакани всички процедури на местните власти, както и промяната на Подробния устройствен план.  От общината пък заявиха, че след направена проверка по случая не са установени нередности и че ако те спрат строежа е възможно собственикът на имота да заведе дело срещу тях.

Протестът на хората в квартала стана повод и за обвинения между общински съветници и депутати от различни партии. „Това е реституция от 90-те години.  През 2004-а година парцелът е препродаден няколко пъти. Подробният устройствен план на район "Младост" е направен през 2009 г. Тогава се оказва, че под този имот преминават тръби на "Топлофикация" и общината измества парцела, така че да има изход към улицата и да може да се строи. Ако бяха оставили парцела със старата регулация, този казус нямаше да съществува", заяви миналата седмица народният представител Георги Кадиев. Той обвини районния кмет Цвета Авджиева в конфликт на интереси.

Тогава районният кмет пък отговори, че ще се търси решение на проблема. Според нея вариантът е общината да обезщети собственика на парцела, но това така и не се случи. Това обаче трябва да стане с разрешение на кмета Йорданка Фандъкова.

Район „Младост“ – рекордьор по застрояване върху зелени площи

В район "Младост" има най-много застрояване на зелени площи, защото голяма част от градинките пред блоковете са на частни собственици, казват от общината. Разрешение за строеж е издадено пред градинката до блок 321. Ще се строи в зелените площи до блоковете 401 и 4015 в "Младост" 4, както и в близост до ул. "Йерусалим" до последната спирка на тролей 8.

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • До Реститутката
  Отговор
  1 15:47  15.08.16
  Явно нещо мълчите по новината :)
 • 12345
  Отговор
  2 15:50  15.08.16
  Доживотен затвор за кметицата!!!

  Коментиран от #3

 • Гугутка
  Отговор
  3 16:50  15.08.16

  До коментар #2 от "12345":

  Кметицата не е виновна. Нито пък тя е била на власт през 2009 г., когато ПУП е бил глсуван и приет. И никой от хората там не се е усетил и не е направил възражения. Сега дайте да бием кметицата по главата... Хората сами са си виновни, че не са си отваряли очите и ушите, сега там е частна собственост, а доколкото знам аз тя е неприкосновена. Друг е въпросът защо изобщо този имот е трябвало да бъде реституиран точно там. Но време за възражения е имало и някой ги е проспал. Или сега само се прави на ударен, че е така, като видя, че площадката е заградена с ламарини. Да, на никой няма да му е приятно, ако близо до блока му изникне нова сграда, но в случая кметицата не е виновна. Не искам да я защитавам, но поне на мен така ми изглеждат нещата.

  Коментиран от #4

 • таратанци
  Отговор
  4 19:41  15.08.16

  До коментар #3 от "Гугутка":

  Гълъбче мило, ти в коя държава живееш?! Говорим за България, не за западните демокрации, в които съседите могат да възразяват дори срещу фасадата на къщата, която имаш намерение да строиш в квартала им. При нас нещата се случват тихичко и без много-много права. Запознай се по-добре със ЗУТ (закон за устройство на територията) и ще видиш че имаш право само постфактум да се оплачеш на арменския поп. Съседа ти дори и да прави нещо, не са длъжни да те уведомяват. А такива обсъждания обикновенно протичат по-възможно най-кратката процедура, по възможност без знанието на заинтересованите. А кметицата според мен е можела да придобие терена за да си остане градинка, нищо че някой го е реституирал и е врътнал далаверка и му е сменил предназначението. Трябвало е да го спре.

Напиши коментар:


Публикувай