939 1

100 души съдят паяка годишно

Стефанаки Йоанис

Около 100 души годишно съдят паяка за това, че е вдигнал автомобила им незаконно, сочи проучване на „Монитор“. Шофьори, които са убедени, че незаконно са репатрирали колите им до наказателен паркинг, подават искове в териториалните административни съдилища. Жалбите са или срещу полицаи, или срещу общински служители, които са наредили вдигането на автомобил.

В 7 от случаите е осъдил полицейска дирекция, чийто служител е разпоредил преместването на автомобил, в 6 случая са осъдени общини по същата причина. В 2 случая са осъдени стопани на пътища, които неправомерно са наредили репатриране на пътно превозно средство. Има и 5 случая на осъдени шофьори – това са дела, в които съдът е преценил, че жалващият се водач губи спора и трябва да заплати размера на адвокатския хонорар, даден от ответната страна.

Присъдените обезщетения варират от 15 до над 1000 лв., като най-често се движат от 200 до 500 лв., в зависимост от иска и от решението на съда. Осъдените поделения на МВР заради неправомерно вдигната кола от „паяк“ трябва да платят общо около 2100 лв., общините – общо около 2500 лв., шофьорите – общо около 1400 лв., а стопаните на пътища – общо 1000 лв. В останалите случаи ВАС или е потвърдил решението на регионалните административни съдилища без да присъжда обезщетение, или е върнал делото там за разглеждане от друг състав на съда или с указание за продължаване на производството в определена част. В болшинството случаи ВАС отхвърля жалбите срещу репатриране на коли.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Янко
    Отговор
    1 06:58  16.08.16
    Представяте ли си колко главоболия и накрая ти отсъждат обещетение 15лв? Ба..и и оправията! А колко автомобили има повредени при репатрирането .Преди много години още през 92-95г съм виждал "паяк " да влачи автомобил със задно предаване включен на скорост и двигателя му ще изкочи от купето Тогава им повдигаха само предницата с една кука и ги теглега и не им пукаше.Кой, ще ни плати потрошените нерви, загубеното време и пропуснатите ползи докато съдим тези .......

Напиши коментар:


Публикувай