755 0

Единен съвет за осиновяванията в България

Единен съвет за осиновяванията в България

До края на  месец август министерството на правосъдието ще обяви за обществено обсъждане промените в Семейния кодекс. Това заяви заместник-министърът на ведомството Вергиния Мичева пред БНР:

Две седмици те ще бъдат на обществено обсъждане. Всеки гражданин, всяка институция може да заяви своето становище до Министерството на правосъдието и до социалното министерство, след което ще бъдат внесени в Министерския съвет, а от там и в Народното събрание.

Всички текстове са съобразени с неправителствените организации, смятам, че текстовете са изчистени. Дебатът ще бъде именно поради нагнезденото ни от миналото мислене и отношение към осиновяването като към институт, който да запълни празнотата на семейството от дете, да се намери хранениче, което ще се грижи за него, а не да се даде шанс на едно дете то да има по-добро бъдеще.

Социалните работници имат изключително важна роля, смята Мичева.

Аз се надявам социалното министерство да увеличи техния капацитет. Тези хора са изключително натоварени, а получават ниско възнаграждение.

Мичева коментира как през промените в Семейния кодекс ще се преодолеят съмненията на корупция и злоупотреби.

Идеята на социалното министерство е създаване на единен съвет, който ще осъществява националните осиновявания. В момента 28 регионални дирекции "Социално подпомагане" имат съвети, които взимат решения за осиновяване. Сега ще се взимат от един орган. Това е целта по-бързо да се взема решение.

Смятам, че трябва отново да бъде повдигнат дебатът за приемната грижа, посочи зам.-министърът.

София / България

Напиши коментар:


Публикувай