16 Август, 2016 10:59, обновена 16 Август, 2016 11:49 2 086 16

Ген. Радев си тръгнал заради министър Ненчев

  • ген радев-
  • румен радев-
  • министър ненчев

Изтребителната ни авиация беше напълно приземена, обобщи бившият командир на Военновъздушните сили

Ген. Радев си тръгнал заради министър Ненчев - 1

Тръгнах си от Българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза. Това заяви бившият командир на Военновъздушните сили на Република България о.з. генерал-майор Румен Радев по време на пресконференция, на която представи мотивите си за напускане редовете на Българската армия и ще говори за реалното състояние на българската изтребителна авиация.

„Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен. Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота“.

„Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи“, заяви ген. Радев.

По думите му министър Ненчев не е отговорил на писмата и рапортите му. Според ген. Радев министър Ненчев се отнася с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които ген. Радев алармира остро 2 години. „През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, каквито са в момента“, посочи ген. Радев.

Никъде в никой документи и никакво устно мое изявление, аз

не съм изявявал позиция, че съм против съвместната охрана на българското въздушно пространство заедно с нашите съюзници,

подчерта Радев.

„Все пак с министъра на отбраната се разминахме по начина на реализация на тази въздушна охрана“, каза ген. Радев. Той посочи, че първото им разминаване е било относно необходимостта от дефиниране на понятието съвместна охрана в чл. 130 от Закона на отбраната и въоръжените сили и добави, че е предложил текстове, които да гарантират оцеляването и бъдещото развитие на изтребителната авиация. „Разминахме се и по втория въпрос - за нашата финансова ангажираност“, посочи ген. Радев.

Той отбеляза, че въпреки дебатите и писмените му становища, концепцията е била утвърдена от Комисията по отбрана на 23 февруари тази година. „За щастие нашият национален военен представител прояви здрав разум и е предложил финансовата част на тази концепция да не се предоставя на съюзниците“, посочи ген. Радев. По думите му, това е било добър знак и е създало в него впечатлението, че този проблем е овладян. Той посочи, че тайно Министерството на отбраната е изпратило на съюзническа държава покана с цялата финансова част на концепцията и обясни, че в командването на ВВС се е разбрало на 14 юли. „Искам да заявя много ясно -

нямам нищо против военновъздушните сили на която и да е съюзна държава.

Нямам особено нищо против полските военновъздушни сили“, посочи той и обясни, че са организирали две съвместни и много ефективни учения. „Не мога да проумея факта, че

ние ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите.

Факт е също, че от всички държави, които имат собствена авиация, България е най-бедна“, посочи ген. Радев и отчете още, че от всички държави -членки на НАТО единствено България предлага съвместен Air policing срещу поемане на разходите. Ген. Радев попита дали чиновниците си дават сметка какво поражение нанасят върху мотивацията на летателния състав.

Изтребителната ни авиация беше напълно приземена,

обобщи Румен Радев. Във връзка със състоянието на ВВС ген. Румен Радев посочи, че се пита кого лъже министърът на отбраната – себе си, летците и техниците или медиите. „Питам се и друго дали премиерът наистина знае реалното състояние на изтребителната ни авиация и каква комуникация тече между него и най-добрия му министър“, коментира ген. Радев. Той подчерта, че няма да посочва бройки на самолети, тъй като такива са изискванията на Закона за защита на класифицирана информация. „За последните две години освен договора с Полша за доставка на 6 двигателя от ремонт, и освен тези четири двигателя по този договор, два от които дойдоха едва миналия месец, няма никакви други договори. Няма никакви други доставки на ремонт, от които има крещяща нужда. В резултат - изтребителната авиация беше напълно приземена“, каза той. Според него причините за състоянието на бойната ни авиация е

некомпетентност на ръководството на отбраната, гарнирано с неглижиране на военната експертиза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИК

    1 0 Отговор
    То в сегашното правителство има ли свестен министър:

    Р. Бачварова,
    Ненчев,
    Москов,

    Вксичките са "орел, рак и щука"

    Тежко на честните българи, които останаха в тази страна!
  • 2 Зверо

    0 1 Отговор
    Защо Русия целенасочено и тенденциозно наруши въздушното ни пространство повече от 120 пъти за 2 години, което доведе до системно вдигане по тревога на истребителите, изтощаване на българската авиация и доведе до необходимост от ремонт и поддръжка на самолетите ни от нея? Какъв е замисълът на тези "приятелски" действия при положение че сме в тотална технологична зависимост от нея?

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Гост

    2 0 Отговор
    Прав е! Бил съм в системата и всичко ,което казва е вярно!Сега ние да плащаме за охрана....всичко е борба за комисионнитеееееееееееееее! Пука му на шишарката на мин. Ненчев ,кой ще охранява.....важни са кинтите ,щото скоро ще има смяна на управляващите и кранчетат спират....да се налапеме колкото може повече, щото други са на опашката!

    Коментиран от #5

  • 4 Морков или тояга

    0 0 Отговор
    Простият отговор е че не сме им приятели.
    По сложният и кратък отговор е че парите са откраднати от нашите хубостници, технологично ние сме НАТОвски съюзник и не трябва да сме зависими от Русия, като държава на фронтовата линия нашите маймуни не успяха да договорят никаква безвъзмездна помощ от нашите приятели от НАТО.

    Мисля е достатъчно без да има нужда от разяснения.
  • 5 путян

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ти ще извадиш 5-6 милиарда за нови самолети, не разбрах?????
    В крайна сметка трябва да решим с кой сме, с Русия - Ген. Радев и БКП(БСП) или с Ненчев и НАТО!
    Американците не са простаци и много добре знаят за кой работят нашите генерали.
    Избираш БСП и Генерал Радев, получаваш Евразийския съюз, Русия, ама после да не рИвеш, че много скъпо, заплатите ниски, а престъпниците и олигарсите правят, каквото си поискат, защото в Русия и Евразийския съюз е така!

    Коментиран от #13

  • 6 путян

    0 1 Отговор
    Шапките знаят само едно, ДА ИСКАТ ПАРИ, тях не ги интересува от, къде и как ще дойдат, важното е да има пара за харчене.
    Шапката е на бюджетна издръжка, не плаща осигуровки, данъци и т.н., все неща присъщи на всички данъкоплатци, т.е. шапките НЕ трябва да имат глас в тази държава, след като с нищо не допринасят за благосъстоянието и.
    И аз искам да карам чисто нов джип, ама не карам, щото си плащам сам и не съм тръгнал да рИва постоянно, че нямам пари за джип, като летец изстребителите.
    Като искат да си чешат крастата да им купят самолети на селскостопанската авиация и да свършат малко работа, да понапръскат посевите, няма да им е излишно, вместо да лежат по цял ден, да заработят заплатите си поне.
  • 7 viva

    0 1 Отговор
    Бои последен предстои . От москва викат на събор всички руски агенти ! Надявам се българите да накажат родоотстъпниците , щом службите не искат да го направят !!!
  • 8 Цанко

    0 1 Отговор
    Нима алиансът би ни подарил съвременни технологии при положение че не се проведе реална лустрация на съветските агенти. Даже напротив - десетки хиляди с московски чип и възгледи продължават да заемат ключови постове в държавата, а едни от най-големите милионери контролиращи цели отрасли в българската икономика, са кадри на ДС (КГБ).

    Коментиран от #10

  • 9 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зверо":

    Я пак, колко пъти Русия е нарушила въздушното ни пространство? Нито веднъж! Как си ги говорите.
  • 10 путян

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Цанко":

    Българина си обича Русия, обича си Царя, Пъдаря, Олигарсите, мизерийката. Как да го отучиш от вредния навик?
    Искат си хората социализЪма и това си е.
    "Тази година полу-проводници, догодина цели проводници"!
    Чърчил е казал: "Там, където започва шкембе чорбата, свършва Европа".

  • 11 Electric universe

    0 0 Отговор
    Варненски, знам че обичаш да препредаваш официалната позиция на съвецкия пасол и неведнъж си го правил. Понеже винаги изкривяваш истината в полза на твоя кремълски господар, препоръчвам на всички да потърсят информация в достоверните електронни медии за това че Русия изхаби умишлено летателния ресурс на военната ни авиация като системно нарушаваше въздушното ни пространство. Нека си направят изводи кой, какъв си и мислиш ли доброто на България!

    Коментиран от #12

  • 12 Чиба

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Electric universe":

    Стига бе, да не искаш да кажеш, че руските самолетти са прелитали тук, за да се скапят двигателите на нашите няколко МИГ-а? Това звучи твърде тъжно, за да е истина.... Че за какво им е на руснаците да ни се скапят миговете? Достатъчно е да ссе кискат, като ни гледат Лапачите на политика и чиновническа лапачка как гълтат милиарди с годините бонуси над нормата и да са сигурни, че ние нито авиация, нито кораби нито държава и народ ще вържем. Аз не бих минал и на хиляда километра с такава мотивация наоколо, ако искам да нямаме тук авиация. Ще назнача още няколко полковника и генерала на лапачка и още 4-5 избора за какво ли не и те парите ще ги изгълтат сами... Даже няма да горя керосин за да летят самолети наоколо, местните паразите сами ще ни съсипят бюджета и техниката.... Едва ли Путин ще се унижава да ни скапва двигателният ресурс на няколкото оцелели МИГ-а? Достатъчно е да гледа как се карат коьотите за кокала във властта и ни мамунясват и да е сигурен, че от това държава няма да стане....
  • 13 да те попитам путьо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "путян":

    "много скъпо, заплатите ниски, а престъпниците и олигарсите правят, каквото си поискат, защото в Русия и Евразийския съюз е така!"

    А сега при нас, дето сме в евроатлантическия съюз как е, бе пут**?


  • 14 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зверо":

    Да ви имам и пикливите самолети, дето руснаците са им изхабили ресурса. Чувате ли се тролове тъпи какви глупости дрънкате? Дори и да е вярно, това говори само колко сме зле! Дори да са навлезнали 120 пъти руснаците, да не би с месеци да са ги гонили из България самолетите ни, та да им свърши ресурса!

    И не ми пробутвайте глупости в стил "руските агенти са на всякъде и пречат", щото по вашата логика, най-любимото ви бившо комуне, дето сега го играе кукла-президент, също трябва да бъде лустросан. И също е виновен за плачевното ни състояние.

    Пак глупсти са ви пуснали в кухите глави и повтаряте всички едно и също като платени папагали!
  • 15 onq s konq

    0 0 Отговор
    Нека бъдем обективни:ГЕН. РАДЕВ СИ "ТРЪГНА" ЗАЩОТО СЕ ПЕНСИОНИРА!А на изпроводяк си прибра 20 генералски заплати,осигури се и максималната по в момента действащия закон пенсия и изобщо не го бърка да се кандидатира за каквото и да е-просто няма какво да губи,след като е ясно,че след пенсия няма как да бъде оставен на служба с пенсия и заплата.Друг е въпросът с М.Манолова-тя в момента е омбутсман и за да се кандидатира за президент,ТРЯБВА ДА НАПУСНИ СЕГАШНИЯ ПОСТ,СЛЕД КОЕТО ВЕДНАГА ЩЕ БЪДЕ НАЗНАЧЕН ДРУГ ЧОВЕК...и тя няма как да се върна,вероятно и депутат няма да е при загуба на изборите.А всички партии в БГ отлично съзнават,че ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ Е ИЗБРАНИК НА ГЕРБ и всичко останало е игра за ПРЕДИЗБОРНИТЕ СУБСИДИИ,но ...зависи кой какво има да губи и кой на какво се радва:)А в БГ винаги е имало хитреци и помияри и винаги ще има!
  • 16 Гост

    0 0 Отговор
    Доста трябва да се напъни ГЕРБ и такава личност на номинира, че да пребори негативният вот, генериран от настоящото им предложението, да излезе на чисто и едва тогава да се бори с останалите. Българите надали ще подходят пак слепешката, ако изобщо нещо зависи от нас, разбира се.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове