1 442 10

Павлова: 4,5 милиона винетки са продадени до днес, приходите са 280 млн. лв.

Стефанаки Йоанис

Сред обсъжданите варианти за строеж на тунела от Крупник към Кресна, което е заложено по проект за 250 млн. лв., най-добрият е за участъка от Крупник в посока към Гърция да се използва съществуващото трасе, а на идване от Гърция да става след обход на Кресна и да се преминава през тунела в скалата. Двете трасета ще са отдалечени едно от друго. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

При пътен възел "Кочериново" ще се прави кръгово движение за влизане и излизане от Благоевград, за да се намали рискът от конфликти и пътни инциденти на този участък от магистрала "Струма". 4,5 милиона винетки са продадени до днес, приходите са 280 млн. лева. Това са 150 хиляди винетки повече, каза още Павлова.

Гастарбайтерите, които преминават през България, шмекеруват с винетките, залепени са фиктивно на стъклото или се държат стикерите в жабките, затова преместваме мобилните екипи на Капитан Андреево, за да следят за стриктното спазване на наредбата за винетките. След като се въведе тол системата за такси по пътищата за тежките автомобили, 3000 км пътища ще бъдат безплатни за леките автомобили, каза още министърът.

След проведеното заседание на Министерски съвет министър Павлова заяви пред журналисти, че готвените промени в законодателството ще въведат по-строги санкции и глоби за нарушителите. Предвижда се да има възможност докато не се плати глобата от водач на транзитно преминаващ автомобил, той

да не може излезе от страната,

защото в противен случай глобите стават несъбираеми, обърна внимание регионалният министър. Затова сега, освен че глобяваме водачите, проверяващите екипи лепят стикерите стабилно на стъклото, за да не могат да бъдат препредавани, допълни тя. При проверките са установени дори ТИР-ве и леки автомобили през август със седмични винетки, закупени през април, обърна внимание тя. Очевидно става дума за изградена вътрешна система, с която се създават проблеми, затова искаме и много по-строги мерки и глоби, които да налагаме на момента, защото излязат ли от България няма как да съберем глобите, категорична беше Павлова.

През септември започва строителството на автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Отсечката е с дължина от 24 км и е обособена в лот 3.3. Договор с изпълнителя на строителството Консорциум "Струма – Лот 3.3" бе подписан през септември м.г. за близо 281 млн. лв. с ДДС.

Министърът посочи, че догодина, през новия строителен сезон, ще започне да се строи и отсечката от Благоевград до Крупник с дължина от 13 км. Договорът за строителството бе подписан в края на м.г. с обединение "АМ СТРУМА 3.1" за сумата от 186 млн. лв.

Паралелно с това ще се изгражда тунел „Железница“, който се очертава да бъде най-дългият в България с обща дължина на двете тръби от почти 5 км на стойност 250 млн. лв. „17 фирми подадоха оферти за строителство. Този факт показва доверие на компаниите към нас и нашата работа“, коментира министър Павлова. Тя подчерта, че става дума за изключително сложно съоръжение, като освен тунел с магистрален път в него, ще се изградят два виадукта на входа и изхода, както и всички видове системи за безопасност на движението. „Не може да се правят паралели при строителството на тунели, защото всичко е специфично“, подчерта министър Павлова.

По отношение на строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, регионалният министър информира, че има сериозен напредък. До момента са предложени 4 варианта за преминаване на 20-километровто трасе. Най-новият вариант, който среща сериозна подкрепа, е изграждане на отделно трасе в посока Кулата - Благоевград. По този начин сегашният път ще се ползва само за движение по посока Кулата. Вариантът включва изграждане на околовръстен път на Кресна и трасе, с което ще се заобиколи дефилето. По проект има 5 тунела, доста виадукти и съоръжения. „Така ще се реши въпросът с екологията и безопасността на движение“, убедена е министър Павлова. Според нея по този начин няма да се затрудни и движението към Гърция, защото ще има минималния ограничения по съществуващото трасе по време на строежа. Тя бе категорична, че новият вариант няма да оскъпи проекта. „Категорично отпада строителството на дълъг тунел в дефилето, а идеята за съоръжение тип „етажерка“ не среща солидна подкрепа от еколозите, защото все пак става дума за сериозно строителство“, каза още регионалният министър.

Министър Лиляна Павлова потвърди и приоритета на правителството за изграждането на АМ „Хемус“. През септември ще са готови документите за обявяване на процедура за избор на изпълнител за строителството на 16,5 км от п.в. „Белокопитово“ към Търговище, а до края на август ще се отварят офертите за строежа на 10-километров участък от Ябланица до Боаза. „Там имаме готовност да започнем строителството незабавно, защото нямаме проблем с отчужденията на земи, което е най-сериозният проблем при изпълнението на инфраструктурни обекти“, отбеляза Павлова. За останалите участъци от северната магистрала ще се извърши препроектиране, за да се избегне строителството на скъпи съоръжения през местности със сложен релеф.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Станислав
  Отговор
  1 08:59  17.08.16
  4,5 млн винетки по 96 лв прави 432 млн. лв, а тази казва само за 250 млн. лв. Къде са останалите пари?

  Коментиран от #9

 • Туз
  Отговор
  2 09:19  17.08.16
  До Станислав: Никой не е казал, че са продадени винетки само по 96 лева, в общата сума влизат всякакви винетки, най-много от които са седмични. То е ясно и от текста, но трябва малко мисъл да се вложи - в БГ няма 4,5 милиона автомобила (дори да се броят и чужденците, които преминават, пак са по-малко) от където следва, че някои автомобили са купували поне 5 пъти седмична винетка.

  Коментиран от #7

 • Дрънди
  Отговор
  3 10:49  17.08.16
  Дано се задавиш с тея пари крадлива.....
 • тошибиян
  Отговор
  4 10:55  17.08.16
  НЕКА КРАДЕНЕТО ПО4НЕ СЕГА

 • Петър Кимонов
  Отговор
  5 11:03  17.08.16
  4500000 цирея да ви излязат на угоените задници... По 96 лв. всеки!
 • Teraflop
  Отговор
  6 11:10  17.08.16
  Лиле,направи винетките по 200 лева.Да се фукаш още.
 • Гоуст
  Отговор
  7 12:06  17.08.16

  До коментар #2 от "Туз":

  Колите с това темпо скоро ще стигнат 4,5 млн... в момента са малко под 4,2 млн МПС. Еврофинансирането ще намалява и се търсят начини да се събират пари. Винетката не и мърда 150 лева Що не протестирате срещу екотаксите, които са близо 300 лева, що не протестирате срещу годишния данък МПС, който за над 100 кс е над 150 лева? Щото не го дават по телевизията да ви промиват мозъците
 • Д'Мин
  Отговор
  8 14:09  17.08.16
  Е аз разлика по пътищата невиждам.
 • некойси
  Отговор
  9 14:33  17.08.16

  До коментар #1 от "Станислав":

  Това е само прихода, останалото са разходи за печатането на винетките.
 • раптър
  Отговор
  10 22:39  17.08.16
  Свинет-ке , покажи дамските чанти , които си купуваш - по 10-15000лв. Българи , всички на референдума!!!Тая измет ще ни докара до просяшка тояга!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай